Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ο Μηταράκης κλιμακώνει τις απάνθρωπες επιθέσεις κατά των προσφύγων

3/4, Πλατεία Αμερικής, Συγκέντρωση ενάντια στα στρατόπεδα του θανάτου. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκληραίνει ακόμα παραπάνω την απάνθρωπη πολιτική της σε ότι αφορά τους πρόσφυγες. Τρεις πρόσφατες αλλαγές επιβεβαιώνουν αυτή της την προσπάθεια. 

Την θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου που κατείχε ο Μάρκος Καραβίας αναλαμβάνει ο Μάριος Καλέας. Ο συγκεκριμένος δεν είναι κάποιος τυχαίος. Τον Αύγουστο του 2016 τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου ενώ από τον περασμένο Γενάρη προΐσταται της Διεύθυνσης Γραφείων Ασύλου Νήσων. Από την αρχή της θητείας του εφάρμοσε και υπερασπίστηκε με τον πιο σκληρό τρόπο την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Κορυφαίο ίσως μεμονωμένο “κατόρθωμά” του ήταν όταν τον Νοέμβριο του 2019 και ενώ ήταν προϊστάμενος του, το ΠΓΑ αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα ασύλου 28 προσφύγων από την Αφρική, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ένα θύμα βασανιστηρίων από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), χωρίς καν να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη ασύλου που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της υπάρχουσας διαδικασίας. Προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει αυτή την πράξη λέγοντας ότι δεν είχε βρεθεί διερμηνέας στη μητρική τους γλώσσα! Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναγκαστεί τότε να τον προειδοποιήσει για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Την ίδια σχεδόν στιγμή η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος Μηταράκη πως προχωρά στο κλείσιμο του Δημοτικού Κέντρου στον Καρά Τεπέ στις 30 Απριλίου. Ο δημοτικός Καρά Τεπές αποτελεί έργο εκατοντάδων εθελοντών αλληλέγγυων, έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 1200 ατόμων, ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 750 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στα αντίσκηνα του καταυλισμού του Καρά Τεπέ. Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες εκεί για πρώτη φορά ο χώρος ήταν εγκαταλειμμένος. Το επιχείρημα ότι τώρα “θα αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”, τη στιγμή που βρίσκεται δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης είναι πέρα από ρατσιστικό και τελείως ψεύτικο. 

Αιφνιδιαστικές εκκενώσεις

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την ίδια στιγμή περίπου έκλεισε με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού και ο καταυλισμός στα Σφαγεία της Ρόδου. Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης δεν δίστασε να υποβάλει μήνυση εναντίον των προσφύγων και των αλληλέγγυων στοχοποιώντας τους για διατάραξη οικιακής ειρήνης, τη στιγμή μάλιστα που λίγες μέρες πιο πριν είχαν δεχθεί επιθέσεις από ακροδεξιούς και είχαν κατηγορηθεί ψευδώς για κρούσματα κορονοϊού. Από την πλευρά της η Αριστερά του νησιού κατήγγειλε σύσσωμη το γεγονός. Ο καταυλισμός εκκενώθηκε, την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, χωρίς να έχει καν προβλεφθεί το που θα πάνε οι πρόσφυγες, οι οποίοι πρώτα μεταφέρθηκαν στην Κω και στη συνέχεια στην Αθήνα. Αρκετοί εξ΄αυτών είναι ήδη αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες και τώρα ψάχνουν που θα μείνουν ενώ δύο οικογένειες που κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη έλαβαν πρόστιμο 1.200 ευρώ για “μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας κατοικίας”!

Τρίτο σκέλος της επίθεσης αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μην “δίνεται πλέον οικονομικό βοήθημα, σε αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίοι δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του ΥΜΑ ή και συνεργαζόμενων με το ΥΜΑ φορέων”. Ο Μηταράκης περηφανεύεται για τη μείωση των ροών και το “θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων/αφίξεων” και στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο δεν διστάζει να παρουσιάζει ως αρνητική την μείωση των αιτήσεων για μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή, δηλαδή με Golden Visa. Στεναχωριέται που μειώθηκαν οι Κινέζοι επενδυτές και την ίδια στιγμή στερεί από 25.000 περίπου πρόσφυγες που διαμένουν εκτός δομών και κυρίως στην Αττική, το πενιχρό βοήθημα που λάμβαναν εως τώρα. Μάλιστα από την 1η Ιουλίου η διαχείριση του βοηθήματος που εως τώρα ανήκε στην Ύπατη Αρμοστεία περνάει στα χέρια του υπουργείου. 

Όπως μας είπε ο Τζοχόβα Κουαρσίε, πρόσφυγας από τη Γκάνα “παίρναμε 150 ευρώ το άτομο για έναν μήνα κι αυτή τη στιγμή μας τα στερούνε. Μέσα στην πανδημία που είναι αδύνατο να βρει κανείς τρόπο να εξασφαλίσει κάποιο εισόδημα επιλέγουν στην πραγματικότητα να μας καταστρέψουν ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Γι' αυτό και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στης 6 Μάη, θα είμαστε όλοι στην πλατεία Κλαυθμώνος”.