Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Black Lives Matter: Η πάλη συνεχίζεται

16/4, Διαδήλωση στο Σικάγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο της δολοφονίας του Άνταμ Τολέδο

Στις ΗΠΑ η αστυνομία έχει ήδη σκοτώσει 30 μαύρους ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς. 241 το 2020. Η δολοφονία τον περασμένο Μάη του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν είχε προκαλέσει την έκρηξη του κινήματος Black Lives Matter. Δύο πιο πρόσφατες δολοφονίες σε Μινεάπολη και Σικάγο, την ίδια στιγμή που έχει ξεκινήσει η δίκη του Σόβιν, ρίχνουν και πάλι λάδι στη δίκαιη φωτιά του αγώνα των μαύρων των ΗΠΑ ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομία. 

Η τρίτη εβδομάδα της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν έκανε φανερό ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν μια αστυνομική δολοφονία. Επί 10 μέρες οι ένορκοι άκουγαν αστυνομικούς, ιατρικούς εμπειρογνώμονες και περαστικούς που τότε παρακαλούσαν μάταια για να σώσουν τη ζωή του, να καταθέτουν τα όσα είδαν και άκουσαν.

Οι εισαγγελείς έπαιξαν βίντεο με τον Φλόιντ να παρακαλάει τον αστυνομικό ο οποίος τον κρατάει καθηλωμένο στο έδαφος ακόμα και μετά την παρατήρηση περαστικού πως έχει χάσει τις αισθήσεις του. Μια σειρά ιατρικών εμπειρογνωμόνων κατέθεσαν ότι ο Φλόιντ κατέληξε διότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει κάτω από το συντριπτικό βάρος των αστυνομικών που ήταν πάνω του. Ένας από αυτούς εξήγησε ότι το αποτέλεσμα ήταν εφάμιλο με την απώλεια ενός πνεύμονα και ότι αυτό προκάλεσε την εγκεφαλική βλάβη και στη συνέχεια το θάνατο του. Σύμφωνα με άλλους ειδικούς οι ναρκωτικές ουσίες που βρέθηκαν μέσα στο σύστημα του δεν ήταν σε καμία περίπτωση αρκετές για να τον σκοτώσουν.

Ο μοναδικός εμπειρογνώμονας που στήριξε την εκδοχή του αστυνομικού, προσπάθησε να αποδώσει τον θάνατο στη χρήση ναρκωτικών και στο γεγονός πως η σύλληψη έγινε πίσω από την εξάτμιση του αυτοκινήτου πράγμα που οδήγησε στην αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του και στη συνέχεια επηρέασε την καρδιά του. Αυτοί οι ισχυρισμοί καταρρίφθηκαν με στοιχεία από τις αιματολογικές εξετάσεις του Φλόιντ. Ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από την Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες πως “δημιουργεί ψευδείς εκδοχές για το τι σκοτώνει τους μαύρους σε συμπλοκές με την αστυνομία". Ακόμα και αυτός όμως αναγκάστηκε να δεχθεί πως o “περιορισμός” στον οποίο προχώρησε ο Σόβιν έπαιξε ρόλο στην καρδιακή αρρυθμία του Φλόιντ.

Ενώ όμως η δίκη για τη δολοφονία του Φλόιντ έμπαινε στη τρίτη εβδομάδα, η δολοφονία από την αστυνομικό Κιμ Πότερ του 20χρονου Ντόντε Ράιτ στις 11 Απριλίου, δέκα χιλιόμετρα από εκεί που είχε δολοφονηθεί ο Φλόιντ, ήρθε για να υπενθυμίσει πως ο Σόβιν δεν ήταν απλά ένας “κακός αστυνομικός” αλλά κομμάτι του θεσμού της αστυνομίας των ΗΠΑ. Η λαβή άλλωστε με την οποία σκότωσε τον Φλόιντ ήταν μέρος της αστυνομικής εκπαίδευσης και είχε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία της Μινεάπολης τουλάχιστον 237 φορές από το 2015.

Η Πότερ ισχυρίστηκε πριν παραιτηθεί πως πυροβόλησε τον Ράιτ διότι μπέρδεψε το όπλο της με το τέιζερ της. Ο Ράιτ δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα. Τον είχαν σταματήσει για παραβίαση του κώδικα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τη μητέρα του, με την οποία συνομιλούσε, τον σταμάτησαν διότι είχε κρεμάσει κάποιο αποσμητικό στον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου του.

Άμεση αντίδραση

Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση. Δεκάδες μαζεύτηκαν γύρω από το συμβάν, έσκισαν την ασπροκόκκινη ταινία οριοθέτησης και ζητούσαν επίμονα εξηγήσεις ενώ φώναζαν “Οι ζωές των μαύρων μετράνε”. Τις μέρες που ακολούθησαν οργισμένοι διαδηλωτές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν (Μινεάπολη) και συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών τραυματίζοντας διαδηλωτές και δημοσιογράφους. Θύματα της αστυνομικής βίας έχουν πέσει και οι κάτοικοι της περιοχής πολλοί εκ των οποίων έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με προβλήματα του αναπνευστικού. Παρά τη βίαιη καταστολή από την πρώτη στιγμή οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πέντε νύχτες με αυξανόμενη συμμετοχή και ένταση.

Την επόμενη της δολοφονίας οι οικογένειες Φλόιντ και Ντόντε παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. “Πείτε τ' όνομα του! Οι ζωές των μαύρων μετράνε!” φώναζαν οι παρευρισκόμενοι διακόπτοντας τις συναισθηματικά φορτισμένες ομιλίες για τους δύο νεκρούς. Μαζί με τις οικογένειες βρέθηκε και η Ντέμπορα Ουάτς, συγγενής του 14χρονου Έμετ Τιλ που είχε πέσει θύμα ρατσιστικής δολοφονίας το 1955. “Έχουμε κουραστεί και εξουθενωθεί από την τρομοκρατία ενάντια στις οικογένειες μας σε αυτή τη χώρα” είπε. “Το παρελθόν δεν θα αποτελέσει παρελθόν μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να το καταφέρουμε”. Η Καρίσα Λούις, Εθνική Συντονίστρια του κινήματος Black Lives Matter, είπε χαρακτηριστικά: «Το λέμε ξανά: δεν υπάρχει 'μεταρρύθμιση' αυτού του συστήματος - ήρθε η ώρα σταματήσουμε να επενδύουμε σε μια θανατηφόρα αστυνόμευση". Ο πρόεδρος Mπάιντεν έστειλε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια Ντόντε αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι οι όποιες διαμαρτυρίες θα πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές.

13 μέρες νωρίτερα είχε πυροβοληθεί στο Σικάγο ο 14χρονος Άνταμ Τολέδο. Τα βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών δεν δόθηκαν όμως στη δημοσιότητα παρά μονάχα στις 15 Απρίλη μετά και την δολοφονία του Ντόντε Ράιτ στη Μινεάπολη. Σε αυτά μπορεί κανείς να δει τον αστυνομικό να καταδιώκει τον νεαρό και να τον πυροβολεί τη στιγμή που αυτός έχει ήδη σηκώσει τα χέρια του ψηλά. Τη δημοσίευση των βίντεο ακολούθησαν διαδηλώσεις χιλιάδων στην πόλη του Σικάγου το βράδυ της 16ης Απριλίου με μαζική παρουσία λατίνων, μαύρων και λευκών διαδηλωτών.

Το γεγονός ότι αυτές οι αστυνομικές δολοφονίες διαπράχθηκαν τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία που πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter, το πιο μεγάλο κίνημα των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ, είναι η απόδειξη ότι το σύνθημα “Να καταργηθεί η αστυνομία” που ανέδειξε το ίδιο το κίνημα 10 μήνες πριν είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ και στις δυο μεριές του Ατλαντικού.