Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τεκμηριωμένα pushbacks

Την εγκληματική πολιτική των βίαιων επαναπροωθήσεων καταμεσής του Αιγαίου ήρθε να επιβεβαιώσει  νέα προσφυγή που υπέβαλε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η ΜΚΟ Legal Centre Lesvos. 

Πρόκειται για την υπόθεση 180 περίπου μεταναστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν τουλάχιστον 40 παιδιά και μια έγκυος. Στις 20 Οκτωβρίου σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής εκ των οποίων ένα σκάφος Αναζήτησης και Διάσωσης(!) προχώρησαν, σύμφωνα με τους 11 Σύριους που εκπροσωπεί η ΜΚΟ και που στηρίζει με πλούσιο αποδεικτικό υλικό, σε μια βίαιη και μαζική επιχείρηση απέλασης προς την Τουρκία που διήρκεσε 24 ώρες.

Εκείνο το πρωί, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, και ενώ επικρατούσε κακοκαιρία, ακολούθησαν τις οδηγίες της Ακτοφυλακής, μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περίμεναν για πάνω από πέντε ώρες. Αντί για διάσωση ή παροχή βοήθειας, δέχθηκαν επίθεση από μασκοφόρους, με μαύρη στολή και χωρίς διακριτικά οι οποίοι τους επιτέθηκαν και τους έκλεψαν κινητά, χαρτιά και χρήματα. Στη συνέχεια τους μετέφεραν σε δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου πέρασαν τη νύχτα στο κατάστρωμα, χωρίς φαΐ, νερό και οτιδήποτε άλλο. Την επόμενη μέρα τους εγκατέλειψαν σε λέμβους στα Τουρκικά ύδατα χωρίς σωσίβια, μέσα επικοινωνίας και τρόφιμα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά όπως τονίζει η LLC “ο αριθμός του προσωπικού, των σκαφών και του εξοπλισμού που κινητοποιήθηκαν όπως και ο βαθμός συντονισμού που απαιτήθηκε όσο διήρκεσε το περιστατικό είναι αξιοσημείωτα”.

Από την αρχή της χρονιάς 453 πρόσφυγες έχουν πνιγεί στα διάφορα περάσματα της Μεσογείου και οι καταγγελίες για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις πληθαίνουν. Όπως αναφέρουν σε πρόσφατη καταγγελία τους δέκα άλλες ΜΚΟ “χωρίς να υπαχθούν σε καμία διαδικασία καταγραφής, χωρίς πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου ή σε οποιαδήποτε άλλη νόμιμη διαδικασία, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που έχουν μόλις εισέλθει ή/και βρίσκονται ήδη στη χώρα αναζητώντας προστασία, επιστρέφονται συνοπτικά, βίαια και αδιάκριτα στην Τουρκία, κατά παράβαση κάθε έννοιας εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης συνεχίζει όμως ακάθεκτος την πολιτική των επαναπροωθήσεων και του “να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο”, ενώ βαφτίζει fake news όλες τις καταγγελίες ακόμα και αν αυτές προέρχονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ.