Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πειραιάς-Λιμάνι για τους πρόσφυγες

8/4/16, Αντιρατσιστική διαδήλωση στον Πειραιά. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Ο θάνατος του Σωτήρη Αλεξόπουλου, ενός από τους πρωτεργάτες της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, θύμισε το μεγάλο κίνημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του 2015 που ανάγκασε την Ε.Ε.-Φρούριο να ανοίξει προσωρινά τα κλειστά σύνορά της.

Την άνοιξη του 2015 τα νησιά του Αιγαίου, δέχτηκαν στις ακτές τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά από λίγους μήνες η κυβέρνηση, οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές, κάτω από την πίεση της αλληλεγγύης του κόσμου, έδωσαν το πράσινο φως για την μαζικότερη μετακίνηση προσφύγων, ανοίγοντας πρακτικά διάδρομο για την διέλευση τους, μέσω Ειδομένης, προς την Ευρώπη.

Πριν από την Ειδομένη όμως, υπήρξε ένας άλλος σταθμός για τους πρόσφυγες και αυτός ήταν το Λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέφθαναν κατά εκατοντάδες με τα πλοία της γραμμής από τα νησιά.

Τα κενά των κρατικών αρχών ανέλαβε με δικιά του πρωτοβουλία να τα καλύψει ο κόσμος της αλληλεγγύης στον Πειραιά και όχι μόνο, εξασφαλίζοντας την επιβίωση των προσφύγων. Σιγά σιγά σε κάθε γειτονιά άρχισαν να διαμορφώνονται αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη συλλογή τροφίμων, ρούχων, σκηνών, σε κάθε σύλλογο, σωματείο, σχολείο, σχολή ακόμα και στα ΚΑΠΗ. Ο κόσμος του Πειραιά δεν έμεινε μόνο στη συλλογή των απαραίτητων για την επιβίωση των προσφύγων αλλά προχωρούσε και στην προσωπική εθελοντική προσφορά για τη διανομή του φαγητού και τη διαμόρφωση των χώρων στις πύλες του λιμανιού. 

Θυμάμαι κάθε φορά που επισκεπτόμασταν το λιμάνι ως ΚΕΕΡΦΑ, να έρχεται κόσμος με ΙΧ γεμάτα τρόφιμα και ρούχα και να τα παραδίδει στους πρόσφυγες. Οι σύλλογοι δασκάλων πήραν πρωτοβουλίες φτιάχνοντας ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για τα προσφυγόπουλα. Γιατροί από τα νοσοκομεία έστησαν αυτοσχέδια ιατρεία εξετάζοντας τους πρόσφυγες και προσφέροντας ιατρική φροντίδα και φάρμακα. Μέχρι και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μαζί με τον Σάκη Ρουβά έστησαν ένα «φιλανθρωπικό σόου» όπου φωτογραφίζονταν και έκαναν δηλώσεις μπροστά στους πρόσφυγες. Όλα τα ρατσιστικά εμπόδια που έβαζαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων είχαν γίνει σκόνη μέσα σε μερικούς μήνες.

Ωστόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στα λόγια ήταν υπέρ των προσφύγων συνέχιζε την πολιτική ευθυγράμμισης με τα σχέδια της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων με τα hotspots στα νησιά, την σκληρή φύλαξη από την FRONTEX, τις συμφωνίες με τον Ερντογάν με την χρηματοδότηση των τριών δις ευρώ για να τους εγκλωβίσει στη Τουρκία. Τον Γενάρη του 2016 η ΚΕΕΡΦΑ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα διήμερο στον Έβρο με αίτημα να πέσει ο φράχτης της ντροπής, ο οποίος αποτελούσε τον βασικό λόγο γιατί οι πνιγμοί στη Μεσόγειο είχαν εκτιναχτεί στα ύψη μετά το 2016 και να ανοίξουν τα σύνορα. 

Μετά την ψήφιση του νόμου που εναρμόνιζε τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην ελληνική νομοθεσία, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λιμάνι του Πειραιά μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Αυτό το γεγονός άνοιξε την όρεξη στην ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να καλέσει στον Πειραιά ρατσιστική σύναξη μίσους κατά των προσφύγων, που βρήκε άμεση απάντηση από το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα.

Πόλεις ανοιχτές 

Τον Απρίλιο του 2016 η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά διοργάνωσε εκδήλωση αλληλεγγύης μέσα στο Λιμάνι, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΛΠ και η κυβέρνηση την είχαν απαγορεύσει. Η εκδήλωση με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και δημοτικών κινήσεων έγινε σε μία προσπάθεια να βάλουμε σε κίνηση τα συνδικάτα, για να επιβάλουμε κατακτήσεις. Έτσι δίπλα στο αίτημα «ανοίξτε τα σύνορα» άρχισε να μπαίνει στην ατζέντα το «ανοίξτε τις πόλεις», που σήμαινε ότι διεκδικούμε από την κυβέρνηση να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να ανοίξουν δημόσιες δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες κάτω από την ευθύνη των δήμων, να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Ρέντη για τη φιλοξενία προσφύγων σε ένα κλειστό δημοτικό κτίριο, έδειχνε τις δύναμη του αντιρατσιστικού κινήματος αλληλεγγύης.

Πάνω σε αυτό το κίνημα πατάμε για να συνεχίσουμε κόντρα στην πολιτική Μητσοτάκη-Μηταράκη επιμένοντας στο «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», «κλείστε τα στρατόπεδα - ανοίξτε τις πόλεις». 

Κατερίνα Θωίδου, 
Συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ, Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη