Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η φρίκη των στρατοπέδων

Ο Τζαμάλ, πρόσφυγας που παραβρέθηκε στην κηδεία της Μιμί Μουκάιε, περιέγραψε στην Εργατική Αλληλεγγύη τι σημαίνει Αμυγδαλέζα: “Το 2020 πέρασα εννιά μήνες στην Αμυγδαλέζα. Με είχαν πιάσει στα Εξάρχεια χωρίς χαρτιά. Δεν μπορώ να περιγράψω με λεπτομέρειες όλες τις εμπειρίες μου, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα μεταφέρεις, πρέπει κανείς να τα δει. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι αυτό το μέρος δεν ήταν η Αθήνα, δεν ήταν καν η Ελλάδα. Γιατί είχα περπατήσει στους δρόμους της Αθήνας και δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια μέρη με τέτοιες συνθήκες και καταστάσεις.

Η αστυνομία ήταν άγρια μαζί μας. Δεν είχαμε πρόσβαση σε γιατρούς, σε φάρμακα, σε δικηγόρους. Ήμασταν κλεισμένοι μέσα χωρίς ρεύμα πολλές φορές, μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με τα καλώδια. Πάνω από 100 άτομα μοιραζόμασταν 2 μπάνια και 3-4 τουαλέτες. Τον χειμώνα στην Αμυγδαλέζα κάνει πολύ κρύο. Πολλά κοντέινερ δεν έχουν παράθυρα, κάποια ούτε και πόρτες. Έχουμε περάσει πολλά βράδια στο κρύο χωρίς ρεύμα.

Δεν μας εξηγούσαν τίποτα για το τι πρόκειται να γίνει, δεν ήξεραν κιόλας. Η κράτησή μου συνέπεσε και με τον κορονοϊό κι αυτό ήταν διπλό πρόβλημα. Μας έκοψαν τα επισκεπτήρια. Το φαγητό δεν τρωγόταν. Περάσαμε μήνες τρώγοντας μόνο κρουασάν. Τα σκουπίδια δεν τα μάζευαν αρκετά συχνά κι αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν είχαμε καν χώρο να περπατήσουμε. Μόνο να ξυπνήσουμε, να βγούμε από το κοντέινερ και μετά ξανά ύπνο.

Μιλάμε για εμπειρίες πιο άσχημες κι από τα σύνορα. Μέσα στο στρατόπεδο έχω δει κόσμο με προβλήματα υγείας. Για να πάρουν κάποιον που ήταν πολύ σοβαρά στο νοσοκομείο έπρεπε να κάνουμε ολόκληρη φασαρία. Οι μπάτσοι ήταν πάντα πολύ καλοί και αντιδρούσαν γρήγορα μόνο όταν επρόκειτο να δώσουν ξύλο. Αν γινόταν κάτι ερχόταν πολύ γρήγορα και μας χτυπούσαν με τα γκλόπ. Έχω δει κράτηση μικρών παιδιών. Έχω ξυπνήσει και έχω βρει δύπλα μου μικρά παιδιά, γυναίκες, οικογένειες και ένιωσα ότι είχαμε ξεπεράσει ένα πολύ σημαντικό όριο.

Κατάλαβα ότι για να βγω από κει θα χρειαστεί να είμαι πολύ τυχερός. Δεν είχε να κάνει με το αν το επέτρεπε κάποιος νόμος”. 

Διαβάστε επίσης: ΚΕΕΡΦΑ: Να τιμωρηθούν Χρυσοχοΐδης - Μηταράκης για τις δολοφονίες μεταναστών