Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξάνθη: Ευρωπαϊκές υποκρισίες στην πιο φτωχή περιοχή

20 Μάρτη, Ξάνθη. Φωτό: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

“Δεν υπάρχει καλύτερο υπόδειγμα, καλύτερο συγκεκριμένο παράδειγμα, για να εξηγήσει κανείς τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, σε όλες του τις διαστάσεις, απ’ αυτά που προσφέρει σήμερα η Θράκη”. Αυτά δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μας κατά τη διάρκεια περιοδεία που έκανε στη Θράκη έκανε μεταξύ 4-5 Ιούνη.

Στον απόηχο του σάλου για τα κανόνια ήχου και τους ψηφιακούς φράχτες στον Έβρο, ήρθε να καμαρώσει “το τελειότερο σύστημα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων στον κόσμο”. Για να τονίσει ότι εκεί πέφτει το κέντρο βάρους της επίσκεψής του, βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στον Μεθοριακό Σταθμό στους Κήπους του Έβρου, συνομίλησε με αξιωματικούς της Frontex και έκανε “συνοριακή περιπολία”. Ξεκάθαρο το μήνυμα: η Ευρώπη της ρατσιστικής βαρβαρότητας που κρατάει μακριά, κυνηγάει, φυλακίζει, πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες, υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα το “Σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ασπίδας”.

Στη συνέχεια σε ομιλία του σε φορείς της “επιχειρηματικότητας” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής ξετύλιξε όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησε για το “Σχέδιο Ανάκαμψης” από την κρίση της πανδημίας, την Eνωμένη Ευρώπη που χτίζει το μέλλον γιορτάζοντας μαζί “με όλους τους Έλληνες” τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας. Τι κι αν ζούμε στην πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και οικονομικής μετανάστευσης, με διαλυμένη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή από “ευρωπαϊκά εργαλεία” πολύ παλιότερα απ’ τα μνημόνια, “τα καλύτερα είναι μπροστά μας”. Περνάμε από την “Ευρώπη της αθωότητας” στην “Ευρώπη της ωριμότητας”, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι άξονες της Ελλάδας μέχρι τα κράτη του Κόλπου και οι διεθνείς αγωγοί που ξεκινούν από τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου (αμερικάνικου) φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φτάνοντας μέχρι την Ουκρανία. Και να δούμε ποιος θα την πληρώσει.

Ως αρμόδιος για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη και τον διορισμένο από το κράτος τοποτηρητή της Μουφτείας Ξάνθης. Παρά τα παχιά λόγια για τη Θράκη της ισότητας και της πολυπολιτισμικότητας και τον υποκριτικό συμβολισμό της συνάντησης με νέους της μειονότητας στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, η πραγματικότητα είναι πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης συνεχίζουν να αποτελούν πολίτες β’΄κατηγορίας και να έρχονται αντιμέτωποι με σειρά εμποδίων (βλέπε δίγλωσσα νηπιαγωγεία) που ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΕ δεν θέλουν να καταργήσουν. 

Παντελής Αποστολίδης, ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης