Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να κλείσουν τα κολαστήρια προσφύγων

Το τείχος της Μαλακάσας. Φωτό: Θ. Τζινιέρης

Επίσκεψη στο στρατόπεδο της Μαλακάσας πραγματοποίησαν στις 12/6 οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων και βρέθηκαν αντιμέτωπες, όπως αναφέρουν, με μια δυσάρεστη έκπληξη. 

Η ανακοίνωσή τους αναφέρει: “Ψηλά τείχη υψώνονται ολοταχώς γύρω από το στρατόπεδο. 

Αντί η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για την υγεία, την εκπαίδευση και τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων στον ιστό της πόλης υψώνει τείχη. Καμία καταγραφή για τις δεξιότητες του πληθυσμού δεν έχει γίνει σε όλη την χώρα. Καμία προσπάθεια να ενταχθούν οι πρόσφυγες με ασφάλεια, αντίθετα ακινητοποιούνται και ιδρυματίζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα υγείας. 

Σκοπός του τείχους, σίγουρα δεν είναι η ασφάλειά τους. Είναι να βρεθούν υπό συνθήκες κράτησης που θα βοηθήσουν στο επόμενο βήμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τουρκία με σκοπό την επαναπροώθηση των προσφύγων. Σκοπός του τείχους είναι ο χαρακτηρισμός των προσφύγων ως έγκλειστους, μη δικαιούχους Ασύλου και ως εκ τούτου να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση τους στην Τουρκία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής χώρα την στιγμή που ο πόλεμος στα σύνορά της μαίνεται και η συμμετοχή της στις διενέξεις είναι γνωστή. Η εσωτερική δε πολιτική και οικονομική της κατάσταση, καμία ασφάλεια δεν παρέχει. Λέμε όχι στα τείχη μίσους και αποκλεισμού. Αγωνιζόμαστε μέχρι και το τελευταίο τείχος να γκρεμιστεί”.

Οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Βορείων σύμφωνα με την ανακοίνωση τους μιλήσαν “με δεκάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες για τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη: το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την ΚΥΑ που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, τη διάλυση του ΕΣΥ” και κάλεσαν τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 16/6, 11μμ, ενάντια στην ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη.


Οι πρόσφυγες αυτοοργανώνονται

Ομάδα προσφύγων από τη Μαλακάσα που οργανώνει μαθήματα μέσα στο καμπ ήρθαν σε επικοινωνία με την ΚΕΕΡΦΑ ζητώντας να γίνει γνωστή και να ενισχυθεί η προσπάθειά τους. 

Είναι μια πρωτοβουλία που έρχεται έμπρακτα σε σύγκρουση με την ρατσιστική πολιτική της εγκατάλειψης, της απομόνωσης και του αποκλεισμού από την εκπαίδευση της κυβέρνησης – μιας πολιτικής που έχει πάρει, με πρόσχημα την πανδημία, δραματικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Μέσα σε όχι απλά αντίξοες αλλά ανοιχτά εχθρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες αυτό-οργανώνονται σε μια προσπάθεια να προσφέρουν στους εαυτούς τους και τις κοινότητές τους μια άμεση διέξοδο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την απάνθρωπη πολιτική της σε βάρος των προσφύγων. Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι. Η θέση τους είναι δίπλα μας, στις πόλεις μας, στις δουλειές μας, στα σχολεία μας. Παλεύουμε μαζί με τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες για να κλείσουν τα στρατόπεδα και να ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις μας. Ταυτόχρονα στηρίζουμε ενεργά κάθε πρωτοβουλία που κοντράρει τη ρατσιστική πολιτική του Μητσοτάκη και του Μηταράκη -που σκοπό έχει να σπείρει την απόγνωση και την παραίτηση- όπως είναι αυτή η προσπάθεια των προσφύγων της Μαλακάσας.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, αγγλικά, πρώτες βοήθειες, ζωγραφική. Για τον λόγο αυτό, ζητούν ενίσχυση, οικονομική ή σε πρώτες ύλες, προκειμένου να μπορέσουν να τα συνεχίσουν. 

Επικοινωνία (αγγλικά): +30 697 595 4806

Περισσότερα: ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσίου – Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας