Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σεξισμός, ρατσισμός - δίδυμα αίσχη του καπιταλισμού

20 Μάρτη, Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την ώρα που η αφρόκρεμα του συντηρητισμού με τη στήριξη της κυβέρνησης ανοίγει τη συζήτηση για την υπογεννητικότητα και το “δημογραφικό πρόβλημα” της Ελλάδας, χιλιάδες παιδιά ζουν παρατημένα στα δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. 

“Έχω έξι παιδιά και ζω με την οικογένειά μου τα τρία τελευταία χρόνια στη Μαλακάσα”, μας είπε η Χανίφα. “Τα παιδιά που είναι μικρά για σχολείο δεν πάνε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Μένουν όλη μέρα στο στρατόπεδο”. Οι προσφύγισσες από τη Μαλακάσα περιγράφουν τι σημαίνει για τα παιδιά η ζωή στο στρατόπεδο. Στασιμότητα, αρρώστιες που χρονίζουν, μέχρι και φαγούρες από τους κοριούς και κίνδυνος μόλυνσης από τα ποντίκια. Οι δραστηριότητες για να απασχοληθεί ένα παιδί είναι πολύ περιορισμένες. Τα περισσότερα παιδιά δεν κάνουν τίποτα.

“Στο στρατόπεδο υπάρχουν δεκάδες νεογέννητα. Δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΠΑΑΥΠΑ. Καθυστερούν οι εμβολιασμοί τους πάνω από 3-4 μήνες. Δεν αυξάνεται το επίδομα στις οικογένειες λόγω του νέου παιδιού. Δεν δίνουν ούτε ρούχα, ούτε πάνες, ούτε βρεφικές τροφές”, εξηγούν.

Η Σαζία συμπληρώνει: “Έχω έξι παιδιά. Το μικρότερο είναι τριών ετών. Ζούμε σε σκηνή στην αποθήκη στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Οκτώ άνθρωποι σε σκηνή. Και τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Πήραμε άσυλο κι έτσι δεν δικαιούμαστε ούτε επίδομα ούτε στέγη.” 

“Πιστεύω ότι αν όλα αυτά τα παιδιά ζούσαν στην πόλη θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και για τα παιδιά και για τη χώρα αυτή. Εδώ δημιουργούνται και τριβές μεταξύ των ανθρώπων. Να πάνε σχολείο να μάθουν κάτι για να έχουν μέλλον, εδώ στο καμπ δεν μπορούν να πάρουν κάποια γνώση”, τονίζει η Μιράλ, μαθήτρια.

Οι προσφύγισσες που ζουν στη δομή “φιλοξενίας” προσφύγων στη Μεταμόρφωση διεκδικούν να μην κόβεται το επίδομά τους στο μισό, μόνο και μόνο επειδή προσφέρεται μουχλιασμένο φαγητό μέσω κέτερινγκ στο κτίριο. Διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για τα βρεφικά είδη. Στο άκουσμα της συζήτησης περί υπογεννητικότητας, γέλασαν πικρά. “Το κτίριο αυτό είναι γεμάτο παιδιά”, είπαν. Και εκεί, οι εμβολιασμοί των παιδιών έχουν καθυστερήσει μήνες.

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάει για δημογραφικό πρόβλημα. Όσα παιδιά δεν καταφέρνει να τα πνίξει στο Αιγαίο, τα καταδικάζει σε εξαθλίωση και ετοιμάζεται να τα φυλακίσει στα στρατόπεδα γύρω από τα οποία χτίζει τείχη. Τον ακραίο ρατσισμό της κυβέρνησης διατύπωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του λέγοντας “η βασική μας ιδεολογική διαφορά είναι ότι εσείς οι αριστεροί λέτε ότι δεν υπάρχει δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, γιατί την όποια έλλειψη πληθυσμού μπορούμε να την υποκαταστήσουμε με την αθρόα λαθρομετανάστευση. Εγώ δεν υποστηρίζω αυτή την άποψη, πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά στην Ελλάδα και να έχουμε Έλληνες”. Η μόνη απάντηση είναι να ξεφορτωθούμε τον συρφετό της ΝΔ κατεπειγόντως.