Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σε διαβούλευση νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Δύο μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την “αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών...” που σκληραίνει την αντιμετώπιση των προσφύγων από το ελληνικό κράτος.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Δένδια να τουιτάρει πως “η Ελλάδα... αποδεικνύει εμπράκτως ότι σέβεται τον αγώνα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους” και τον Μηταράκη να πει πως “η χώρα μας ...στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και "μπολιάζει" στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας”.

Πρόκειται για χυδαίους υποκριτές. Το νέο νομοσχέδιο που έχουν φέρει σε διαβούλευση στη Βουλή εμπεριέχει μια σειρά από προβλέψεις που εντάσσονται στη λογική “να τους κάνουμε το βίο αβίωτο”. “Η κυβέρνηση κάνει μια ακόμα προσπάθεια για να δυσκολέψει τη ζωή των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εδώ και για να αποτρέψει αυτούς που προσπαθούν να έρθουν” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ν.Π., εργαζόμενος στον τομέα του προσφυγικού.

Το νομοσχέδιο ορίζει πως, σε περιπτώσεις σύλληψης μεταναστών στα σύνορα, θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης και όχι της επιστροφής για όσους “δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας”. Η διαδικασία της επιστροφής απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της χώρας προέλευσης ή διέλευσης καθιστώντας την πιο δύσκολη από αυτή της απέλασης. Η κυβέρνηση βέβαια σπεύδει να πει πως αυτά θα γίνονται “πάντα εντός του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε.” διότι ξέρει πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι καθόλου απλή χωρίς την “σύμφωνη γνώμη” των άλλων χωρών και την στήριξη της ΕΕ.

Στενέυοντας τα περιθώρια

Μειώνεται ακόμα το διάστημα οικειοθελούς αναχώρησης από τις 30 στις 25 μέρες “στενεύοντας τα περιθώρια όσων προσπαθούν αυτό το διάστημα να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο, ενώ την ίδια στιγμή αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στην δυνατότητα παράτασής του”, σύμφωνα με τον Ν.Π. Με σαδιστικό τρόπο προστίθεται πρόβλεψη πως “σε περίπτωση μη απάντησης της αρμόδιας υπηρεσίας εντός της προθεσμίας..., τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη της αίτησης...”. Θα πληρώνουν δηλαδή οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες την ανικανότητα των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του υπουργείου να ανταποκριθούν εντός της προθεσμίας που θέτει... το ίδιο το υπουργείο.

Μια τρίτη πρόβλεψη αφορά στην “απλοποίηση των κατηγοριών των δομών φιλοξενίας”. Οι δομές πλέον θα είναι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές και οι Ελεγχόμενες Δομές Φιλοξενίας” αναφέρει εξωραϊστικά ο ιστότοπος του υπουργείου. Στην πραγματικότητα, απλοποίηση σημαίνει κατάργηση των ανοιχτών δομών και αντικατάσταση τους με “ελεγχόμενες”, δηλαδή με στρατόπεδα-φυλακές.

“Η ρατσιστική κλιμάκωση ενάντια στους πρόσφυγες είναι κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ” μας είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Αυτή είναι και η κατεύθυνση που σκοπεύουν να δώσουν στην Συνόδου Κορυφής της ΕΕ των Βρυξελλών στις 24-25 Ιουνίου, όπου σκοπεύουν να προχωρήσουν την επικαιροποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε να επιταχύνουν τις απελάσεις. Γι΄αυτό στη συνάντηση τους ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν να δεχτεί η Τουρκία 1.450 άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε. Αυτό το νομοσχέδιο θα σημάνει νέες επιχειρήσεις σκούπα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το αντιρατσιστικό κίνημα και στην Ελλάδα και διεθνώς θα τσακίσει τα ρατσιστικά τους σχέδια. Καλούμε όλα τα συνδικάτα και τις κινήσεις, να οργανώσουμε τη μάχη για να τους σταματήσουμε”.