Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στη δολοφονική ρατσιστική πολιτική - Άσυλο και στέγη για όλους και όλες

15/7, Διαδήλωση στο στρατόπεδο του Σχιστού για τον θάνατο του Ράφι Αλαμιάρ. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Μια πολύ δυναμική αντιρατσιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά την Πέμπτη 15 Ιούλη στο στρατόπεδο του Σχιστού. Δεκάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες που βγήκαν από το στρατόπεδο μαζί με εργαζόμενους της πόλης, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά αλλά και της Συνέλευσης Χαϊδαρίου “Πέρα από το Ποτάμι” διαδήλωσαν μέχρι την κεντρική πύλη.  

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου στο συγκεκριμένο στρατόπεδο αυτοκτόνησε ο 26χρονος Ράφι Αλαμιάρ από το Αφγανιστάν. Ο Ράφι δεν άντεξε την τρίτη απόρριψη αίτησης ασύλου που είχε κάνει και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο κοντέινερ στο οποίο ζούσε. Ήταν ο πέμπτος, τουλάχιστον, πρόσφυγας που έχασε τη ζωή του μέσα σε στρατόπεδο από την αρχή της χρονιάς. 

Κατά την άφιξη τους, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ μαζί με πρόσφυγες πραγματοποίησαν μία σύντομη περιοδεία ενημέρωσης μέσα στο χώρο του στρατοπέδου. Πέρασαν μπροστά από τα περισσότερα κοντέινερ και από τη ντουντούκα κάλεσαν στα φαρσί τους πρόσφυγες να βγούν στο χώρο του πάρκινγκ ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση διαμαρτυρίας. 

Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Όπως μας είπε η Εϊνάζ από το Αφγανιστάν, “όλοι ξέρουμε για τον θάνατο του Ράφι. Τα παιδιά συγκλονίστηκαν γιατί τον ήξεραν και τον αγαπούσαν. Ήταν ήρεμος άνθρωπος και πολύ συμπαθητικός. Δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. Ήθελε απλά να ζήσει σαν άνθρωπος. Αλλά δεν μπορούσε να αντέξει άλλο εδώ πέρα. Ποιός μπορεί να αντέξει τόσο καιρό πίσω από φράχτες και σε κοντέινερ; Δεν είμαστε εγκληματίες. Είναι πολύ σημαντικό που ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα εδώ να μας καλέσουν να φωνάξουμε για τον θάνατό του αλλά και για τις δικές μας ζωές. Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι”. 

Μετά τον γύρο ενημέρωσης και καλέσματος, τον οποίο η αστυνομία παρατηρούσε από κοντά αλλά διακριτικά, δεκάδες γυναίκες, παιδιά, νέοι συγκεντρώθηκαν στον χώρο του πάρκινγκ από όπου ξεκίνησαν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων μέτρων ως την κεντρική πύλη. Κρατούσαν σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ, αφίσες της καμπάνιας της ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες προσφύγων στα στρατόπεδα με τα πρόσωπα των αδικοχαμένων Ιμπραχίμ Εργκιούν, Μάκι Ντιαμπατέ και Μιμί Μουκάγιε καθώς και τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ σε ελληνικά και φαρσί. Τα συνθήματα “ανοίξτε τα σύνορα - ανοίξτε τις πόλεις” και “freedom – azanti” φωνάχτηκαν από μικρούς και μεγάλους. 

Πρωτοφανής επίθεση

Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στην πύλη, το λόγο από την ντουντούκα πήρε ο Πέτρος Κωσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ για να υπογραμμίσει ότι “η αυτοκτονία του Ράφι Αλαμιάρ, του 26χρονου πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, είναι μια δολοφονία της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης”. Θύμισε πως “η κυβέρνηση άλλαξε τους ρόλους του ασύλου και επέβαλε στους πρόσφυγες να πρέπει να αποδείξουν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για αυτούς. Πρόκειται για μια πρωτοφανή σε όλη την Ευρώπη επίθεση στο δικαίωμα στο άσυλο η οποία δημιουργεί απόγνωση και απελπισία στους πρόσφυγες”. 

“Αυτή η αυτοκτονία είναι στα χέρια του Χρυσοχοΐδη και του Μηταράκη. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο απάνθρωπο της κράτησης. Κλείστε τα στρατόπεδα του θανάτου. Να καταργηθεί τώρα η ρατσιστική εγκύκλιος Μηταράκη με την οποία ακυρώνεται το άσυλο” είπε, δίνοντας τον λόγο στην Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας - Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. “Είμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν πρόκειται για τη μόνη δολοφονία” είπε η Κατερίνα θυμίζοντας τα ονόματα των άλλων προσφύγων που πέθαναν τους τελευταίους μήνες στα στρατόπεδα. “Είναι όλοι θύματα της πολιτικής του ρατσισμού, των κλειστών συνόρων και των απελάσεων. Θα συνεχίσουμε στο πλευρό των προσφύγων. Απαιτούμε να ανοίξουν οι πόλεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία για τους πρόσφυγες. Όλοι μαζί να παλέψουμε ενάντια σε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση. Δεν γλυτώσαμε από τον κορονοϊό για να αφήσουμε τον Μητσοτάκη να μας πεθάνει. Ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες παλεύουμε όλοι μαζί για μια κοινωνία για τις ανάγκες όλων μας”.

Μετά τις σύντομες ομιλίες η πορεία, υπό τη στενή επιτήρηση της αστυνομίας η οποία είχε εμφανώς εκπλαγεί από την ανταπόκριση των προσφύγων, επέστρεψε μέχρι το πάρκινγκ όπου και συνεχίστηκε για αρκετή ώρα η διαμαρτυρία. “Θέλω να φύγω από δω μέσα. Θέλουμε σχολείο, θέλουμε ελευθερία” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο 6χρονος Ισάρ. “Ήρθαμε να διαδηλώσουμε ενάντια στις άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι άνθρωποι εδώ και πολύ περισσότερο για το άγχος τους για τις απελάσεις” μας είπε η Τασούλα Δημητριάδου, εκπαιδευτικός. “Είναι μια δολοφονική πολιτική το να τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην κόλαση από την οποία ήρθαν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αφήνει να πεθαίνουν στα στρατόπεδα και εμείς να αδιαφορούμε”. 

• Στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης, στο άρθρο για την αυτοκτονία του Ράφι Αλαμιάρ, χρησιμοποιήθηκε το όνομα Χαμίντ, με το οποίο τον φώναζαν οι γνωστοί του. Ύστερα από εξακρίβωση η ηλικία του ήταν 26 χρονών και όχι 22 όπως γράφτηκε. 


Το πρωί της Τετάρτης 14 Ιούλη πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται στο στρατόπεδο των Οινοφύτων απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο σε οργανώσεις και φορείς αλλά ακόμα και στον διοικητή του στρατοπέδου. Αιτία αυτής της κινητοποίησης ήταν οι απορριπτικές αποφάσεις ασύλου που πλέον διαδέχονται η μία την άλλη μετά και την πρόσφατη ΚΥΑ που ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. 

Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι αυτό που τους περιμένει είναι απελάσεις και δηλώνουν σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών πως σκοπεύουν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τόσο για να μην προχωρήσουν οι απελάσεις όσο και ενάντια στις συνθήκες ζωής μέσα στη δομή, όπου πριν ένα χρόνο είχε κρεμαστεί ο Μοχάμεντ Ουάλι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, και αυτός ύστερα από την οριστική απόρριψη της αίτησης ασύλου του.


Άμεση και δυνατή απάντηση δόθηκε την Πέμπτη 15/7 από αλληλέγγυους, συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις στην έξωση οικογένειας προσφύγων από την ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, αλλά και την προκλητική στάση της αστυνομίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους.

Τη Δευτέρα 12/7, η ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ είχε στείλει δικαστικό κλητήρα που με τη βοήθεια της αστυνομίας έκανε έξωση σε οικογένεια Σύριων προσφύγων που διέμεναν στην Πολυδεύκους 35 στο Ίλιον. Η οικογένεια των προσφύγων αρνήθηκε να φύγει από το σπίτι γιατί δεν είχαν πού αλλού να πάνε με το δίχρονο μωρό τους. Συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια και παράβαση δικαστικής εντολής. Η παρουσία αλληλέγγυων, δημοτικών συμβούλων της περιοχής, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ καθώς και δικηγόρων του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, απέτρεψε την κράτησή τους και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Η άμεση κινητοποίησή τους ανάγκασε τον Δήμο Ιλίου να δώσει προσωρινή λύση στη στέγαση της οικογένειας, ενώ την Πέμπτη 15/7 υπήρξε κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην γειτονιά όπου συμμετείχαν η τοπική ΚΕΕΡΦΑ, η Αριστερή Κίνηση Ιλίου, η Ανυπότακτη Πόλη, ο Αγρός και η Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων-Καματερού.  

Η ΚΕΕΡΦΑ Αγίων Αναργύρων - Ιλίου - Πετρούπολης συμμετείχε στη συγκέντρωση και τη μαζική πορεία με πανό, πικέτες και προκηρύξεις. Η πορεία πέρασε μέσα από τις γειτονιές του Ιλίου με συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι ενάντια στην κυβέρνηση και στις εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζει οι οποίες βυθίζουν σε απόγνωση πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουμε πόλεις ανοιχτές. Χωράμε όλοι. Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους. Οι ζωές των προσφύγων μετράνε.

Ιωάννα Παυλοπούλου

15/7, Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Ίλιον. Φωτό: Ιωάννα Παυλοπούλου