Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χειροκροτούν τον Αντετοκούνμπο με χέρια βαμμένα στο αίμα προσφύγων και μεταναστών

Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης που έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα των Ιμπραήμ Εργκιούν, Μάκι Ντιαμπάτε, Μίμι Μουκάγιε, Ράφι Αλαμιάρ και πολλών άλλων ανώνυμων μεταναστών και προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους από τις ρατσιστικές πολιτικές της, να βγαίνει και να χειροκροτάει το θρίαμβο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ.

“Αν δεν ήταν στο ΝΒΑ, ίσως ήταν νεκρός στο Α.Τ. Ομόνοιας”, γράφει το σύνθημα που είχε προστεθεί στο γήπεδο στα Σεπόλια δίπλα από το γκράφιτί του όταν ο 34χρονος Εμπουκά Μαμασουμπέκ είχε χάσει τη ζωή του στο συγκεκριμένο Α.Τ.

“Δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για τα τεράστια εμπόδια που έβαλαν στον Αντετοκούνμπο και σε κάθε νέο μετανάστη ή πρόσφυγα, προκειμένου όχι μόνο να τον αποκλείσουν από τον αθλητισμό και τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά να τον πετάξουν στο περιθώριο της κοινωνίας επιφυλάσσοντας ένα μέλλον γεμάτο ρατσιστικές διακρίσεις και αποκλεισμούς” αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ που από την ίδρυσή της πάλευε για “ιθαγένεια για όλα τα παιδια”. Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο την απέκτησε μόνο όταν και επειδή επιλέχθηκε στα draft του ΝΒΑ.

Ήταν η ίδια ΝΔ, παρέα με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που είχε πραγματοποιήσει καμπάνια για την κατάργηση του νόμου 3838/2010 ο οποίος διευκόλυνε την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και έφτασε μέχρι την υποβολή αίτησης ακύρωσής του λόγω αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ και στο “πάγωμα” του νόμου με την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012.

Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτό. “Ψήφισαν ρατσιστικούς νόμους και ρυθμίσεις που αυστηροποίησαν την διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας, επιβάλλοντας εξετάσεις σε ανθρώπους που έχυσαν ιδρώτα και αίμα σε εργασιακά κάτεργα, νόμους που δολοφονούν πρόσφυγες στα σύνορα και στα στρατόπεδα του θανάτου”, όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ. 

“Αυτό τον καιρό”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “η κυβερνητική προπαγάνδα στοχοποιεί τις γυναίκες για την 'υπογεννητικότητα' στην Ελλάδα. Γι' αυτούς τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, οι μικροί Αντετοκούνμπο, που φτάνουν στη χώρα με χίλια βάσανα στην αγκαλιά των γονιών τους, τρομαγμένα από τους πολέμους και το πέρασμα των συνόρων, γεμάτα από οπλισμένους λιμενικούς και στρατιώτες, είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας” όπως ήρθε να επιβεβαιώσει και πάλι, με τον πιο τραγικό τρόπο, ο θάνατος ενός μωρού 12 μηνών στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ την Τετάρτη 21 Ιούλη.

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Η επιτυχία του όμως, συνεχίζει η ΚΕΕΡΦΑ, “είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του αντιρατσιστικού κινήματος, για να παλέψουμε για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και τους γονείς τους με κατάργηση των εξετάσεων, όλα τα προσφυγόπουλα να μπουν στα σχολεία από την επόμενη χρονιά, να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία, ΑΜΚΑ, εμβόλια, να ζήσουν στις πόλεις με άσυλο, στέγη, χαρτιά και όχι στα στρατόπεδα φυλακές. Και όλοι μαζί να μπορούμε να παλεύουμε για μία καλύτερη ζωή ενάντια σε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση που σκοτώνει τόσο με τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας όσο με το ρατσισμό και το σεξισμό”.

Οι Μητσοτάκηδες και οι Μηταράκηδες μπορεί να υμνούν τον Γιάννη όταν θέλουν να πουλήσουν εθνική ομοψυχία, αλλά τον Γιάννη που ήταν στη πρώτη γραμμή του κινήματος Black Lives Matter ενάντια στο ρατσισμό του αγαπημένου τους Τραμπ, φορώντας μπλουζάκι με το “δεν μπορώ να αναπνέυσω” του δολοφονημένου από μπάτσους Τζορτζ Φλόιντ, τον μισούν ακριβώς γιατί τους θυμίζει τα δικά τους εγκλήματα.