Η Αριστερά
Ανακοίνωση ΣΕΚ για τις πυρκαγιές: Ώρα να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί

3/8/21. Φωτό: Κοσμάς Κουμιανός

Πυρκαγιές – Καύσωνας - Περικοπές

ΩΡΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ

Στάχτη έγιναν μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια στη Βαρυμπόμπη με το πύρινο μέτωπο να απλώνεται στη βορειοδυτική Αττική και να κυκλώνει την Αθήνα. Ίδια καταστροφική εικόνα σε Αχαΐα, Κω, Εύβοια, Μακεδονία και άλλες περιοχές.

Στον κόσμο που πάλευε μέσα στις φλόγες να σώσει το σπίτι και τη ζωή του, ο Χαρδαλιάς κι ο Χρυσοχοΐδης βγήκαν στα κανάλια για να του πουν ότι η κυβέρνηση «έδρασε υποδειγματικά και ήταν προετοιμασμένη» και ότι έφταιγε ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες. Άφησαν 2000 πρόσφυγες, έγκλειστους στην Αμυγδαλέζα, έκθετους στον κίνδυνο της φωτιάς με την ψεύτικη δικαιολογία ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

Δεν είναι μόνο αισχροί ψεύτες, ρατσιστές και υποκριτές. Είναι εγκληματίες, είναι οι πραγματικοί ένοχοι της καταστροφής, μαζί με όλο το συνάφι της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Η ταχύτητα του άνεμου ήταν μόλις 2 μποφόρ, η Βαρυμπόμπη απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και ο παρατεταμένος καύσωνας θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό. Η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει σβηστεί από το ξεκίνημά της. Αλλά αυτό δεν έγινε. Δεν έγινε γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει σαν προτεραιότητα να προσφέρει την υγεία και τις ζωές μας θυσία στο βωμό του κέρδους και των περικοπών.

Είναι πρόκληση να επικαλούνται τις πραγματικά ψηλές θερμοκρασίες. Το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού. Του συστήματος που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα των περικοπών, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν βάλει στόχο ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του -ακόμα και μέσα στην πανδημία- που διαλύουν και κάθε κοινωνική δομή προστασίας απέναντι σε «θεομηνίες».

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει 5 δις ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες και εκατοντάδες εκατομμύρια για την αστυνομία, οι υπηρεσίες δασοπροστασίας έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί και η εγκατάλειψη έχει μετατρέψει τις δασικές εκτάσεις σε εύφλεκτο υλικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την πυροσβεστική ο προϋπολογισμός προέβλεπε μόνο 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της. Μόλις πέρσι απέρριψε τη μονιμοποίηση 5.000 συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Οι περικοπές απλώνονται σε κάθε κοινωνική υπηρεσία που θα μπορούσε να βοηθήσει σε τέτοιες συνθήκες.

Όση ζημιά προκαλούν οι περικοπές, άλλη τόση φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η ιδιωτικοποίηση, το κομμάτιασμα της ΔΕΗ και η “απελεύθερωση της ενέργειας” έχουν φέρει πολύ πιο κοντά τον κίνδυνο ενός black out. Οι διαβόητες βιομηχανικές ΑΠΕ, οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τις βουνοκορφές, δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο το 5% της ζήτησης. Και το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου τζογάρεται πια η αγορά ρεύματος μπορεί να σημάνει αύξηση μέχρι και 70% στα τιμολόγια.

Οι ζωές των εργαζόμενων είναι για την κυβέρνηση και τα αφεντικά φτηνές. «Έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις» δήλωνε μέσα στον καύσωνα εντελώς ξεδιάντροπα ο Μητσοτάκης από τις διακοπές του στην Κρήτη.

Η πραγματικότητα, ξανά και ξανά, αποδεικνύει ότι η μόνη λύση είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις και η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να μπει τώρα μπροστά ώστε να υπάρξει άμεση αλληλεγγύη και στήριξη στους πυρόπληκτους. Να οργανώσουμε μέσα από τα συνδικάτα μας και στις γειτονιές μας τη συλλογική αντίσταση και τους αγώνες μας. Στις 26/8 με την απεργία στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις, στις 10-11/9 με τα πανεργατικά συλλαλητήρια στη ΔΕΘ και να κλιμακώσουμε για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, 4/8/2021