Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η Αμάλ στον Πειραιά

4/9, Ο κόσμος του Πειραιά υποδέχεται την Αμάλ. Φωτό: Αγγελος Καλοδούκας

Εκατοντάδες ήταν οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες που υποδέχτηκαν το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη την Αμάλ στην πόλη τους. Η ύψους 3,5 μέτρων κούκλα «Αμάλ» που στα αραβικά σημαίνει «ελπίδα» συμβολίζει τα προσφυγόπουλα, ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Συρία και θα διασχίσει την Ευρώπη, κάνοντας στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις. Στόχος του “ταξιδιού” της είναι να θυμίσει το δράμα προσφύγων και να στείλει ένα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και την  ισλαμοφοβία.

Τις δύο προηγούμενες μέρες η Αμάλ είχε βρεθεί στην Αθήνα. Την Πέμτη 2 Σεπτέμβρη πραγματοποίησε πορεία, ξεκινώντας με μια γιορτή στο πεζόδρομο της Ερμού και την Πλατεία Ασωμάτων μέχρι την Τεχνόπολη στο Γκάζι, μαζί με εκατοντάδες αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες, νεολαίους και παιδιά. Την Παρασκευή, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσει η Αμάλ την προγραμματισμένη της διαδρομή μέσα στην πόλη υπό τον φόβο των απειλών φασιστικών ομάδων που κάτω από το μανδύα μιας δήθεν “επιτροπής κατοίκων Μεταξουργείου” θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παρόλο που η Αμάλ δεν εμφανίστηκε, εκατοντάδες αντιρατσιστές και αντιφασίστες έδωσαν το παρόν. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, “η ΕΛΑΣ, με εντολή της κυβέρνησης και του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης Τ.Θεοδωρικάκου, έδωσε πλήρη κάλυψη στη σύναξη μίσους μιας χούφτας τριάντα φασιστοειδών στην Πλατεία Καραϊσκάκη που παρίσταναν τους αγανακτισμένους κατοίκους... Η ΕΛΑΣ δεν αρκέστηκε στις φιλικές συζητήσεις με τους φασίστες και στην παροχή κλοιού προστασίας για αρκετές ώρες μπροστά από το θέατρο ΠΕΡΟΚΕ αλλά προχώρησε σε απροκάλυπτη επίθεση με ρόπαλα και χημικά ενάντια στους αντιφασίστες και αντιφασίστριες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Αυδή και στην Πλατεία Καραϊσκάκη”.

Πόλη αντιφασιστική

Το επόμενο απόγευμα, στον Πειραιά, οι φασίστες και οι μπάτσοι του Θεοδωρικάκου πήραν την πιο αποστωμοτική απάντηση. Με την μαζική ενωτική τους παρουσία, η ΚΕΕΡΦΑ, κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αναρχικοί, σωματεία, το ΠΑΜΕ, δεν άφησαν σπιθαμή χώρου στους φασίστες που είχαν καλέσει σε συγκέντρωση. Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ “από νωρίς εργάτες των συνδικάτων Μετάλλου και της Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνης, νεολαίοι, η ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασίστες και αντιφασίστριες δεν άφησαν περιθώρια στα ορφανά της Χρυσής Αυγής να κάνουν το παραμικρό βήμα στους δρόμους του Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο όπου είχαν καλέσει ρατσιστική σύναξη μίσους. Ήταν ένα πανηγύρι η υποδοχή της Αμάλ που έδειξε την δύναμη της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, την ανάγκη να παλέψουμε ενωμένοι τώρα για ανοιχτά σύνορα, ενάντια στην ρατσιστική δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης”.

Η Μαρία, εκπαιδευτικός από τον Πειραιά μας είπε πως, “υποδεχτήκαμε την Αμάλ με πολύ μεγάλη συγκίνηση, έχοντας συναίσθηση της τεράστιας σημασίας που είχε αυτή η μέρα για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα σε μια πόλη που έζησε στο πετσί της τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά κι έδωσε τεράστιες μάχες ενάντια στους φασίστες και στο ναζιστικό τους δηλητήριο. Η μαζική παρουσία εργαζόμενων και νεολαίας αποτελεί μια επικύρωση του ότι οι προσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη μας”. Την επόμενη μέρα αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε στο στρατόπεδο του Σχιστού για να καλέσει τους πρόσφυγες να συμμετέχουν στην σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ, στο Θέατρο Εμπρός, την Τρίτη 7/9 στις 7μμ.