Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ένας χρόνος από τη φωτιά στη Μόρια

Σεπτέμβρης 2020, Μόρια. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένας χρόνος πέρασε από την καταστροφική πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, στις 8 Σεπτέμβρη 2020. Εκατοντάδες οικογένειες είδαν τα λιγοστά τους υπάρχοντα να καίγονται.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε η Fenix Humanitarian Legal Aid τις μέρες που ακολούθησαν τη φωτιά αναδεικνύει την έκταση της τραγωδίας που έζησαν οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με την έρευνα 65,9% των ερωτηθέντων δεν είχαν καθημερινή πρόσβαση σε φαγητό τις μέρες που ακολούθησαν, 34,9% δεν είχε καθόλου πρόσβαση σε φαγητό για τέσσερις ολόκληρες μέρες ενώ το νερό έλειψε για τέσσερις μέρες στο 52,2%. Ανύπαρκτες ήταν και οι υγειονομικές προβλέψεις αφού πάνω από 90% δήλωσαν πως δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες και σε οποιαδήποτε μορφή ιατρικής φροντίδας ή πρόληψης/εξέτασης για την covid19. Ανύπαρκτο ήταν βέβαια και το οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού για έναν καταυλισμό στον οποίο είχαν ζήσει μέχρι και πάνω από 20.000 πρόσφυγες, ξεπερνώντας κατά 700% την χωρητικότητα του.   

 Ένα χρόνο μετά, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα παλεύουν ενάντια στον Μηταράκη που εγκαινιάζει στρατόπεδα φυλακές στη Σάμο την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για να μην υπάρξουν άλλες Μόριες και να κλείσουν όσες έχουν απομείνει. Για να ανοίξουν τα σύνορα, να πάρουν οι πρόσφυγες χαρτιά και να ζήσουν σε πόλεις ανοιχτές.