Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κύπρος: Νίκη για τον Γ. Γαβριήλ

Σε υποχώρηση αναγκάστηκε τελικά μετά τις αντιδράσεις του κόσμου το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο, βάζοντας τέλος στην δίωξη του εκπαιδευτικού και εικαστικού, Γιώργου Γαβριήλ, καθώς ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να τερματίσει τη διαδικασία.

Ο εκπαιδευτικός βρέθηκε στο στόχαστρο για τα σκίτσα του, όπου χρησιμοποιεί τον Ιησού, ως πρόσφυγα, αλληλέγγυο, άστεγο, διαδηλωτή για να περάσει μηνύματα ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Είχε κληθεί ακόμα να παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, με κίνδυνο να διωχθεί οριστικά από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας που ακολούθησε το Υπουργικό Συμβούλιο βρίθει υποκρισίας. “Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης” αναφέρει, και εξηγεί την υποχώρηση λόγω “του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης...”.

Ξεχνά η 'Προεδρία', πως το 2015 υπερασπιζόταν τα ισλαμοφοβικά σκίτσα του Σαρλί Εμπντό που γελοιοποιούσαν τον Μωάμεθ και αργότερα εμφάνιζαν τους μουσουλμάνους σαν πίθηκους και προσέβαλαν τον αδικοπνιγμένο Αϊλάν Κούρντί ως “ελευθερία του λόγου”. Ξεχνά πως τότε “το γράμμα και το πνεύμα” της ισλαμοφοβικής καμπάνιας στην οποία συμμετείχε ήταν πως οι μουσουλμάνοι που ζούσαν στις χώρες που κατέστρεφε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τη βοήθεια της ΕΕ έπρεπε να δέχονται την “πρόκληση και την προσβολή” αδιαμαρτύρητα καθώς πνίγονταν στο δρόμο της προσφυγιάς κοντά στις ακτές των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου.

Το αντιρατσιστικό κίνημα όμως, που άνοιξε τότε τις αγκαλιές του στους πρόσφυγες, έδωσε και τώρα το παρών, στο πλευρό του εκπαιδευτικού βάζοντας στα σκουπίδια τις ρατσιστικές φιλοδοξίες της κυπριακής κυβέρνησης.