Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ένα μάθημα από την Ιταλία

Φωτό: Michele Lapini

Πάνω από 40.000 εργάτες από όλη την Ιταλία κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες της Φλωρεντίας το Σάββατο 18/9, για να διαδηλώσουν ενάντια στις απολύσεις 422 εργατών του εργοστασίου στο Κάμπι Μπισέντζιο της βρετανικών συμφερόντων πολυεθνικής GKN.

Οι διαδηλωτές έφταναν από την επαρχία της Φλωρεντίας και της Εμίλια-Ρομάνα αλλά και από το Μιλάνο, το Τορίνο, μέχρι κι από τη Ρώμη και τη Νάπολη, με κεντρικό σύνθημα “Ξεσηκωνόμαστε”, ενώ χιλιάδες κάτοικοι τους καλωσόριζαν με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια.

Η μάχη των εργατών της GKN ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, όταν τους ενημέρωσαν εν μέσω θερινών αδειών πως θα έχαναν τις δουλειές τους. Οι εργάτες προχώρησαν αμέσως σε συνέλευση και κατάληψη, και στη συνέχεια με μια πρώτη απεργία στις 19 Ιούλη που μετατράπηκε σε γενική απεργία στην πόλη και έπειτα με μια σειρά δράσεων αλλά και με δικαστικό αγώνα από τις αρχές Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή η GKN έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Μπέρμινγχαμ της Αγγλίας μέχρι το τέλος του 2022, απόφαση που θα στείλει περίπου 500 εργάτες στην ανεργία. 

Στη Φλωρεντία, δύο μέρες μετά την διαδήλωση του Σαββάτου και κάτω από την πίεση του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης, το δικαστήριο σταμάτησε τις απολύσεις της GKN, κρίνοντας πως η εταιρεία έχει παραβιάσει το άρθρο 28 του νόμου του 1970 που ορίζει το καθεστώς εργασίας, και πως επρόκειτο για μια αντισυνδικαλιστική απόφαση. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τους εργάτες που έμειναν για πάνω από 70 ημέρες μπροστά στο εργοστάσιο τους και δεν παραιτήθηκαν από τον αγώνα τους.

Σε ανάρτηση τους μετά την πρώτη αυτή νίκη οι εργάτες αναφέρουν :“Θα δούμε αν θα περάσουμε σαν μια απλή είδηση ή στην ιστορία. Αλλά θα είμαστε σε θέση να γράψουμε ιστορία μόνο αν είμαστε όλοι μαζί. Και αν είμαστε όλοι μαζί, θα είμαστε και διαφορετικοί. 

Η πρώτη σκέψη μας, διαβάζοντας την απόφαση, πηγαίνει σε όλες τις διαμάχες που παραμένουν ανοιχτές, σε εκείνους που ήταν μαζί μας στους δρόμους, σε εκείνους που θα είναι μαζί μας στους δρόμους. Κερδίσαμε απλά χρόνο και αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος για να μας χαρίσει ένα διαφορετικό φθινόπωρο. 

Εμπρός, ενωμένοι, από τώρα, απλά #ξεσηκωνόμαστε”.