Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τέχνη ενάντια στον φασισμό

Έκθεση ζωγραφική́ς, σκίτσου και χειροτεχνί́ας διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας από τις 29 Σεπτέ́μβρη ως τις 3 Οκτώ́βρη στον Πολιτιστικό πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” με έργα των καλλιτεχνών, Στάθη Βλαχαντώνη, Φλώρας Διαμαντή, Δόμνας Κατημερτζή, Γιώργου Λένη, Δήμητρας Μπαμπάκου, Γιάλα Γουέτε Πατί, Εύας Μπέη, Κωνσταντίνου Πυρένη, Νικόλ Σέφά, Ματίνας Σιώκη, Ελένης Τσαγανού και S.Dadkouk.Kastro. 

“Διαλέξαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στον φασισμό μέσα από τα έργα μας”, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δόμνα Κατημερτζή. “Μέσα από την τέχνη μας διατυμπανίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Σε όλες τις εποχές, όπου και να πήγαιναν οι πρόσφυγες ήταν πάντα ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας το οποίο προσέφερε στον τόπο. Εμείς γνωρίζουμε από προσφυγιά γιατί και εμείς στην Κοκκινιά καταγόμαστε από πρόσφυγες που ήρθαν εδώ και ανέπτυξαν όλη την περιοχή με τη δουλειά, τη δράση και τα έργα τους. Θέλαμε να στείλουμε ένα τέτοιο μήνυμα στη Νίκαια, όπου οι φασίστες ανέπτυξαν τη δράση τους, γιατί η Νίκαια είναι προσφυγομάνα, ανέκαθεν αριστερή πόλη με προοδευτικούς πολίτες. 

Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για την τέχνη. Την ενδιαφέρουν μόνο τα διάφορα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου και οι λαμπερές φιέστες και την ίδια στιγμή κόβει τα εικαστικά από τα σχολεία. Δεν θεωρεί ότι τα παιδιά και ο απλός κόσμος έχουν δικαίωμα σε αυτήν. Εμείς λοιπόν διαλέγουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα και με αυτόν τον τρόπο, μέσα από αυτή την έκθεση όλων αυτών των καλλιτεχνών, διότι η τέχνη έχει πάντα προοδευτικό χαρακτήρα. Πρέπει να απευθύνεται και να μπορεί φτάνει στο λαό, στον κάθε εργάτη και όχι μόνο στους ειδικούς και τους πλούσιους”.