Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αποφυλακίζουν τον Πατέλη!

Οκτώβρης 2013, Ο Πατέλης οδηγείται στη φυλακή

Πριν καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από τότε που μπήκε στη φυλακή, αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης. Γνωστός για το «ό,τι κινείται σφάζεται», ο Πατέλης ήταν αυτός που έδωσε το σήμα για να ξεκινήσει η δολοφονική επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης προς 18 Σεπτέμβρη 2013. Έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια σε ανθρωποκτονία με δόλο και επικαλέστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών ψυχολογικά προβλήματα του…παιδιού του, προκειμένου να αποφυλακιστεί. 

Το σκεπτικό του εισαγγελέα της έδρας που υποστήριξε την αποφυλάκισή του ήταν εξοργιστικό: «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών». Πρόκειται για θράσος, ειδικά μόλις λίγες μέρες μετά την προσπάθεια φασιστικών ομάδων να επανεμφανιστούν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας με δράση πανομοιότυπη με της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, Χ. Παπαδοπούλου και Ε. Τομπατζόγλου, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου… Προφανώς, για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ υπογραμμίζει: «Η αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, του επικεφαλής του πιο σκληρού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, της Νίκαιας, του τάγματος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είναι μια μαχαιριά σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας Φύσσα, του Χαντίμ Χουσείν, της Σουγκράν Μπίμπι και ολόκληρου του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κινήματος που απαίτησε οι φονιάδες νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση των φασιστών, με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο έδωσε το πράσινο φως για να αποφυλακίζονται οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής… Είναι απαράδεκτο αντί να αποζημιώνονται τα θύματα των φασιστών με απόφαση της Βουλής, αντί να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ, να αποφυλακίζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φασίστες».

Μια μέρα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας ζήτησε την απόφαση για να μελετήσει αν θα ασκήσει αναίρεση.