Εργατικό κίνημα
Λαϊκές αγορές και χειροτέχνες - Όχι στο νέο νόμο

25/10, κινητοποίηση μικροπωλητών και χειροτεχνών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Δυναμική κινητοποίηση οργάνωσαν οι μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές και οι χειροτέχνες ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο τη Δευτέρα 25/10. Οι μικροπωλητές καλούσαν την ίδια μέρα σε απεργία, ενώ στη διαδήλωση στην Αθήνα συμμετείχε κόσμος από τη Δράμα και το Κιλκίς μέχρι την Πάτρα. Η πορεία ξεκίνησε από τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής και κατέληξε στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συναντηθεί αντιπροσωπεία των λαϊκών αγορών με τον υπουργό.

Με τον νέο νόμο θεσμοθετείται ένα ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας που απειλεί να καταδικάσει στην ανεργία και την εξαθλίωση χιλιάδες μικροπαραγωγούς των λαϊκών αγορών, εργάτες και εργάτριες της χειροτεχνίας και ρακοσυλλέκτες. 

Ανάμεσα σε άλλα για τις λαϊκές αγορές, ένας πωλητής μπορεί να χάσει τη θέση του στη λαϊκή, αν δεν καταφέρει να πουλήσει πάνω από το 50% της ποσότητας προϊόντων που θα πρέπει να δηλώσει στον ΟΣΔΕ/ΟΛΓΑ. Επίσης, καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών, ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγαλοεισοδηματίες και εταιρίες.

Ο νόμος είναι επίθεση και στους χειροτέχνες. «Θέλουν να ελέγξουν ένα κομμάτι της Τέχνης που λειτουργεί πιο ελεύθερα και να το βάλουν σε ένα μοντέλο εμπορευματοποίησης. Εμείς δεν είμαστε μαγαζιά, αλλά καλλιτέχνες που βγάζουμε στους πάγκους μας αυτά που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι», μας είπε η Ελευθερία, χειροτέχνης. «Θα πρέπει να λειτουργούμε με άδειες, τις οποίες δεν μπορούμε να τις πάρουμε όλοι γιατί είναι συγκεκριμένες οι θέσεις. Άρα αποκλείουν ένα μεγάλο κομμάτι που το καταδικάζουν στην πείνα. Επίσης, θέλουν να αποκλείσουν την υπαίθρια χειροτεχνία σε δρόμους χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον».