Εκπαίδευση και νεολαία
Δώστε λεφτά για τις Σχολές

Η κυβέρνηση άνοιξε τις σχολές μετα από ενάμιση χρόνο ακριβώς όπως τις έκλεισε, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας. Οι εικόνες που βλέπουμε από τις πρώτες μέρες είναι ουρές δεκάδων πολλές φορές και εκατοντάδων φοιτητών/τριών έξω από τα πανεπιστήμια για να ελεγχθούν από ιδιωτικές εταιρίες security που σκανάρουν πιστοποιητικά και τεστ και όχι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που κάνει μαζικά δωρεάν τεστ σε όλες και όλους. 

Η ουρά για την σίτιση φτάνει με ευκολία τα 100 μέτρα. Ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα είναι μεγάλος με εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές να πετιούνται εκτός μαθημάτων λόγω έλλειψης υποδομών, ενώ όσοι παρακολουθούν κυριολεκτικά κρέμονται από τα παράθυρα. Κι αυτό φυσικά ισχύει για όσα μαθήματα έχουμε διδακτικό προσωπικό για να γίνουν, διότι φέτος οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά όπως και σε διοικητικούς και καθαριστές. Τα εργαστήρια έχουν πληρότητα μερικές ώρες αφού ανοίξουν διαθέσιμες θέσεις χωρίς να έχουν προλάβει να γραφτούν όλοι οι φοιτητές, αφού οι θέσεις που ανοίγουν για κάθε εργαστήριο είναι δυσανάλογες του αριθμού των φοιτητών που παρακολουθούν το μάθημα. Η απάντηση που παίρνουμε όταν ζητάμε παραπάνω τμήματα εργαστηρίων είναι του χρόνου να είμαστε πιο γρήγοροι. 

Το τι σημαίνει υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων όμως το καταλάβαμε πριν καν προλάβουμε να μπούμε στα αμφιθέτρα καλά καλά, με τις εικόνες από τις πλημμύρες σε ΠΑΔΑ, ΑΣΚΤ, ΦΛΣ, Γεωπονική και σε δωμάτια της ΦΕΠΑ που έσταζαν με το που άνοιξαν τα πανεπιστήμια. Δεν φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, φταίνε οι επιλογές της κυβέρνησης που είχε ενάμιση χρόνο για να προετοιμάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών αλλά αντί για αυτό έκανε δολοφονικές επιλογές να ξοδεύει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς (με πιο πρόσφατη την ελληνογαλλική συμφωνία για τα Ραφάλ) και μπάτσους. Επέλεγε να κάνει δώρα στους πλούσιους φίλους της πάνω στα καμένα αλλά δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για να κάνει προσλήψεις καθηγητών για να κάνουμε μάθημα σε μικρότερα τμήματα, σε προσωπικό καθαρισμού για απολυμάνσεις και συνολικότερα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια.

Εύα Ντόκου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ