Η Αριστερά
50 χρόνια ΣΕΚ: Μαζί στους αγώνες, μαζί γιορτάζουμε!

50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό κλείνουν φέτος για το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα που μας καλεί να τα γιορτάσουμε στις 5 Δεκέμβρη, από τις 12 το μεσημέρι ως της 7μμ στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου (Ευελπίδων 2, Πεδίον του Άρεως).

Την καμπάνια για τα 50 χρόνια έχουν ξεκινήσει να κάνουν γνωστή σε γειτονιές και εργατικούς χώρους τα μέλη του ΣΕΚ με έντυπο που θυμίζει τις κρίσιμες καμπές του κινήματος από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και με την Εργατική Αλληλεγγύη που ξεκίνησε να φιλοξενεί αφιερώματα για τα 50 αυτά χρόνια και θα συνεχίσει μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Από τον Πειραιά, η Δανάη, εργαζόμενη στον επισιτισμό μας είπε πως “στην εξόρμηση μας το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να οργανωθεί στο ΣΕΚ μια μετανάστρια καθαρίστρια σε σχολείο του Πειραιά. Γνώριζε για τον αγώνα των μεταναστριών σχολικών καθαριστριών ενάντια στις ρατσιστικές απολύσεις του Βορίδη και αποφάσισε να οργανωθεί μαζί μας όταν συζητήσαμε για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ, τους αγώνες που έχουμε δώσει αλλά και τις ιδέες μας”.

Πηγαίνοντας προς τις 5 Δεκέμβρη οι πυρήνες του ΣΕΚ σε πολλές πόλεις -Θεσσαλονίκη, Χανιά, Βόλο, Ξάνθη, Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα- αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, σε εργατικούς χώρους και σχολές, οργανώνουν δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις. Με θέμα “Οι πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ”, συζητάμε την ιστορία του κινήματος και τους αγώνες, τις μάχες που έχουμε να δώσουμε άμεσα το επόμενο διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση των απολύσεων, του σεξισμού και του ρατσισμού αλλά και την διοργάνωση και τη συμμετοχή στο ίδιο το μονοήμερο στον Πανελλήνιο.

“Στις σχολές υπάρχει ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Μετά από δυό χρόνια που παρέμειναν κλειστές, είναι σαν όλοι να είναι πρωτοετείς και αναζητούν την πολιτικοποίηση”, μας είπε ο Αλέξανδρος. “Η αντικαπιταλιστική Αριστερά και συγκεκριμένα το ΣΕΚ στις σχολές προσπαθεί να συνδέει τις μάχες των φοιτητών από το ΠΑΔΑ μέχρι την Καλών Τεχνών με τους εργατικούς αγώνες, να συνδέει την εικόνα της εγκατάλειψης των σχολών που έγιναν πισίνες στην πρόσφατη κακοκαιρία με τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για τις φρεγάτες για παράδειγμα. Η συζήτηση για τα 50 χρόνια μιας οργάνωσης που πάντα έβαζε σαν προτεραιότητα να συνδέει τους αγώνες και να παρεμβαίνει με την επαναστατική προοπτική σε αυτούς συναντάει σήμερα μεγάλη ανταπόκριση στις σχολές”, συμπλήρωσε.

Το ΣΕΚ μας καλεί όλες και όλους να συμμετέχουμε στις κατά τόπους εκδηλώσεις και να συμπληρώσουμε την αίτηση συμμετοχής μας για το μονοήμερο. Τα πενηντάχρονα χαιρετίζουν μια σειρά αγωνιστών της Αριστεράς, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μετανάστες και πρόσφυγες, που βρέθηκαν μαζί με το ΣΕΚ σε κοινούς αγώνες από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι και τώρα. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα συνεχίσει την παρουσίαση αυτών των δηλώσεων και στα επόμενα φύλλα.


Θα γράψουν και θα πουν πολλοί και πολλά για αυτά τα 50 ιστορικά χρόνια του ΣΕΚ. Για τους μεγάλους καθημερινούς αγώνες του στην πατρίδα μας, υπέρ της Δικαιοσύνης και εναντίον της αδικίας. Για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και όπου οι δυνάστες των λαών, καταπατούν κάθε έννοια Ανθρωπισμού.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να θυμίσουμε, τη συνάντησή μας σε ένα από τα  σημαντικότερα γεγονότα αυτής της 50ετίας. Την τεράστια κινητοποίηση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο. Και ιδιαίτερα στην Παγκόσμια Κραυγή, το Φλεβάρη του 2003, στην Πλατεία Συντάγματος, από 300 χιλιάδες Πολίτες και άλλους τόσους στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Μια κραυγή της Ειρήνης και καταδίκης του πολέμου που ακούστηκε στα πέρατα της γης, καταγγέλλοντας και την επικείμενη εγκληματική επέμβαση των Αμερικάνων και όχι μόνο, στο βασανισμένο Ιράκ.

Είχα την τύχη και την τιμή να διαβάσω, πάνω στην εξέδρα της κατάμεστης πλατείας, τη Διακήρυξη - Κραυγή, προς όλη την Ανθρωπότητα. Ένα μικρό απόσπασμα θα μας φέρει, έστω και για λίγο, σε κείνες τις άγιες μέρες:

“Σήμερα, Σάββατο 15 Φλεβάρη του 2003, στις 12:00 το μεσημέρι, είμαστε όλοι εμείς εδώ, στην Πλατεία Συντάγματος." ...Αυτή η λαοθάλασσα, αυτό το πανηγύρι της Ειρήνης είμαστε. Τώρα ήρθε η δική μας ώρα. Εκατομμύρια πολίτες της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης. Αυτή τη μέρα, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις γωνιές της γης, φωνάζουμε με μία φωνή, με μία γλώσσα, με μία καρδιά, φωνάζουμε δυνατά, πολύ δυνατά.

Εμείς είμαστε.. Εμείς είμαστε.. Και άλλη μία φορά κι άλλες χιλιάδες φορές. Εμείς είμαστε… Εμείς είμαστε… Εμείς είμαστε…”.

Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός 

To ΣΕΚ και η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν και είναι παρόντες σε κάθε μικρό ή μεγάλο εργατικό αγώνα.

Από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκα στο ρεπορτάζ ως εργατική συντάκτρια, πρίν πολλά χρόνια, μου έκανε εντύπωση ότι ανεξάρτητα από το αν οι απεργίες που κάλυπτα για λογαριασμό της ΕΡΤ αφορούσαν μικρές ή μεγάλες ομάδες εργαζομένων, η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν παρούσα για να δίνει βήμα στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, είτε με την εκάστοτε κυβέρνηση, είτε με την εργοδοσία.

Το ίδιο συνέβη και με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το ΣΕΚ και ειδικότερα η εφημερίδα του ήταν στην Αγία Παρασκευή πολύ πριν οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣαμαροΒενιζέλων το μαύρο.

Έκτοτε και όσο διήρκεσε η αυτοδιαχείριση δεν έλειψε ποτέ ούτε από το προαύλιο όπου γίνονταν οι εκδηλώσεις, ούτε από τις συνελεύσεις των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις για την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε.

Μάλιστα λόγω της πλήρους ενημέρωσης για τα εργατικά ζητήματα που εξελίσσονταν, μας τροφοδοτούσαν με ειδήσεις που έμπαιναν ψηλά στην ατζέντα των δελτίων και των εκπομπών που διαμόρφωναν ακηδεμόνευτα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Κανείς δεν ξεχνά τους αγώνες που δόθηκαν με πρωτοβουλία του ΣΕΚ εντός και εκτός του ραδιομεγάρου για να βρεθούν οι Χρυσαυγίτες στη φυλακή. Η καθοριστική συμβολή του φάνηκε και όταν άνοιξε η ΕΡΤ, καθώς είχε δημιουργηθεί μια τέτοια δυναμική, ώστε διαμορφώθηκαν προγράμματα που έδιναν λόγο και προοπτική σε εργαζόμενους που μέχρι χθες ήταν ανύπαρκτοι.

Παρά το γεγονός ότι έχει έρθει ένα βαθύ σκοτάδι στην ελληνική κοινωνία που αντανακλάται και στα τηλεοπτικά μέσα ωστόσο μπορούμε να λέμε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, και τους ανθρώπους του ΣΕΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης θα τους συναντούμε στο δρόμο εκεί που χτυπά η καρδιά των εργατικών αγώνων.

Άννα Κωσταντακάκη, συνταξιούχος δημοσιογράφος, αν. μέλος Β’ Πειθαρχικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ

 

11/6/2013, Η μέρα που ξεκίνησε η κατάληψη της ΕΡΤ. Το πανό του ΣΕΚ στο κέντρο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το ΣΕΚ είναι ο παλαιότερος, μετά το ΚΚΕ, πολιτικός σχηματισμός που συνεχίζει τη μαχητική παρουσία του. Η διάρκεια της ζωής ενός πολιτικού κόμματος και ιδιαίτερα με τις προδιαγραφές του ΣΕΚ, θέλει δουλειά πολύ, όπως λέει και ο ποιητής.

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας έχουμε παρακολουθήσει τη συναρμολόγηση πολιτικών κομμάτων, κατ΄επιταγήν συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Οι παλαιότεροι έχουμε παρακολουθήσει τη συγκρότηση πολιτικών ομάδων μέσα από αγώνες σε δυσοίωνες εποχές. Αυτή είναι η περίπτωση της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση που ξεκίνησε ως πυρήνας αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, εκδίδοντας και την εφημερίδα της τη «Μαμή» και με την αγωνιστικότητα της άντεξε στο χρόνο και αναπτύχθηκε στο ΣΕΚ.

Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα αγώνων και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή το ΣΕΚ συσπειρώνει και κινητοποιεί ενάντια στη μεθοδευμένη συγκάλυψη της κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές αλλά και τη συνοχή της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει αξίες και δράσεις που ενοχλούν επειδή θίγουν παγιωμένες φοβίες και δοκιμάζουν συνειδήσεις.

Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός

Το ΣΕΚ γεννήθηκε μέσα στα ζοφερά χρόνια της Χούντας και έχει πια μια πολύχρονη αυτόνομη και διακριτή πορεία στο χώρο της Επαναστατικής Αριστεράς, με σημαντικές παρεμβάσεις στους μαζικούς χώρους και στην κινηματική δράση.

Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε κοινούς αγώνες, όπως με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο για την επέμβαση στο Ιράκ, για την Παλαιστίνη, για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και σε πολλές κινητοποιήσεις, κατά καιρούς και μέχρι σήμερα, ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές.

Εύχομαι στους φίλους του ΣΕΚ να συνεχίσουν με την ίδια και περισσότερη δύναμη τη δράση τους. Εύχομαι να συναντιόμαστε στους αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, για το προσφυγικό, για τα δικαιώματα, για την αντιφασιστική δράση, αλλά και για την προστασία των ευάλωτων πολιτών απέναντι στις κυρίαρχες ταξικές αντικοινωνικές πολιτικές και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. 

Σοφία Σακοράφα

Με το ΣΕΚ μας ενώνουν 25 χρόνια κοινών αγώνων. Τα μισά από αυτά που γιορτάζει φέτος. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ βρέθηκαν και στάθηκαν δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια του τετράχρονου αγώνα που δώσαμε με αφορμή τις απαγωγές Πακιστανών το 2006 απέναντι στο βαθύ ελληνικό κράτος. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς αυτούς. 

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των ντόπιων για να κερδίσουμε τα δικαιώματα μας, που μπορεί να υπάρχουν γραμμένα στους νόμους αλλά στην αληθινή ζωή κερδίζονται μόνο με αγώνες. Από τα χωράφια της Μανωλάδας μέχρι τα εργοστάσια ανακύκλωσης και από τον Ασπρόπυργο ως την Αλεξανδρούπολη το ΣΕΚ έπαιξε αυτό τον ρόλο. Εγώ προσωπικά δεν θα είχα καταφέρει να συνεχίζω χωρίς την στήριξη των συντρόφων του ΣΕΚ. Και χρειάζεται να συνεχίσουμε γιατί ο αγώνας δεν τελείωσε, χρειάζεται επιμονή. Όπως χρειάστηκε τα δύσκολα χρόνια μεταξύ 2010-2013 όταν δεχόμασταν συνεχείς επιθέσεις από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Όπου και να χρειάστηκε τα μέλη του ήταν εκεί. Γι' αυτό και εμείς θα είμαστε στον Πανελλήνιο στις 5 Δεκέμβρη να γιορτάσουμε τα 50 του χρόνια και να συζητήσουμε για τη συνέχεια. 

Τζαβέντ Ασλάμ, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”

Πολιτικοποιήθηκα στη διάρκεια της Χούντας και συμμετείχα στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα από το 1971. Το Πολυτεχνείο ήταν και για μένα η καθοριστική στιγμή  της ρήξης με τα ρεφορμιστικά κόμματα. Σύγκρουση ανάμεσα στις απόψεις πού έλεγαν “όχι” στην κατάληψη με αίτημα κάτω η Χούντα και στον κόσμο πού έλεγε πως είχαμε τη δύναμη να την ρίξουμε.

Το Πολυτεχνείο ήταν ταυτόχρονα και η ιδρυτική πράξη της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, ως πολιτικής δύναμης πού οι πρωτοβουλίες της μπορούν να καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Εντάχθηκα αρχές του ’74, σε μια επαναστατική οργάνωση, την Σοσιαλιστική  Επαναστατική Πάλη, πού γνώρισα μέσα στο Πολυτεχνείο. Ηταν από τις λίγες επαναστατικές οργανώσεις πού βγήκε από τη Χούντα με μέλη εργάτες, δραστήριους στους χώρους τους και που τα μέλη της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη του απεργιακού κύματος μετά την πτώση της, στην απεργία της Νατιοναλ Καν, της ΗΒΗ και αλλού.

Συναντήθηκα με το ΣΕΚ (τότε λεγόταν ΟΣΕ), το 1972 στο αντιδικτατορικό κίνημα και το 1973 στο Πολυτεχνείο. Όμως η καθοριστική συμπόρευση, πού κρατά μέχρι σήμερα έγινε το 1975.

Η ΟΣΕ μας κέρδισε διότι είχε από τότε την επιλογή της εξώστρεφης και παρεμβατικής  δράσης με κέντρο την εργατική τάξη, την τακτική του ενιαίου μετώπου στην αντιμετώπιση των ρεφορμιστικών κομμάτων και των αγωνιστών που τα ακολουθούσαν, τη θέση για τον κρατικό καπιταλισμό στην τότε Σοβιετική Ένωση και τη διεθνιστική στάση στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό. 

Με αυτόν τον εξοπλισμό και με την συνεχή σχέση με κάθε κίνηση της εργατικής τάξης και έκανε σε κάθε περίοδο τις επιλογές και έπαιρνε τις πρωτοβουλίες πού ήταν προωθητικές για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Είτε πρόκειται για το εργατικό κίνημα και την παραδειγματική πρωτοβουλία του «Συντονιστικού των Νοσοκομείων», είτε για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα με την ΚΕΕΡΦΑ, είτε για το γυναικείο και την «Απεργιακή 8 Μάρτη» ή παλιότερα το 2001 με την «Πρωτοβουλία Γενοβα» και την «Συμμαχία σταματήστε το Πόλεμο». Όλες ήταν επιλογές πού καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στο εργατικό κίνημα.

Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος, μέλος της πολιτικής αγωγής εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής


Εκδηλώσεις: Οι πολιτικές εξελίξεις και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ

Θεσσαλονίκη 

Τετάρτη, 27/10, 7μμ, 

ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51) 4ος όροφος. 

Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης 

Χανιά 

Τετάρτη 27/10, 7.30μμ, Εργατικό Κέντρο Χανίων Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης 

Βόλος 

Τετάρτη 27/10, 6μμ, Θόλος, αιθουσα Η/2

Oμιλητής: Παντελής Παναγιωτακόπουλος

Πάτρα

Τετάρτη 27/10, 6.30μμ, 

αιθ. ΕΔΕ, Αράτου 21 

Ομιλητής: Πέτρος Κωσταντίνου 

Ηράκλειο

Πέμπτη 28/10, 7μμ, Σύλλογος Δασκάλων (Γερονιμάκη και Τίτου Γεωργιάδη) 

Ομιλητής: Γιάννης Σηφακάκης

Ξάνθη 

Σάββατο, 30/10, 6μμ, καφέ Βυζάντιο 

Ομιλήτρια: Έλλη Πανταζοπούλου 

Γιάννενα 

Τρίτη 2/11, 7μμ, 

Πυρσινέλλα 6 (3ος όροφος) 

Ομιλητής: Παντελής Παναγιωτακόπουλος 

Πειραιάς

27/10, 7.30μμ, Δημαρχείο Πειραιά 

Ομιλήτρια Τιάνα Ανδρέου

Περιστέρι

Τρίτη 9/11, 7μ.μ, 

Το στουπί καφενείο  (Δελφών 4) 

Ομιλήτρια: Λίλιαν Μπουρίτη

Νέα Σμύρνη

10/11, 7.30μμ, Σύλλογος Ιμβρίων

Ίλιον

Τετάρτη 10/11, 7μ.μ, Πολιτιστικό κέντρο Ιλίου- καλλιτεχνικό καφενείο (Αγίου Φανουρίου 99) 

Ομιλητής: Σπύρος Γεωργακόπουλος

Νέα Ιωνία

Τετάρτη 10/11, 7.30 μμ, ΚΕΠ Ν. Ιωνίας 

Χαλάνδρι

Τετάρτη 10/11, 7.30 μμ, 

Δημοτική Αίθουσα, Παπάγου 7

Μαρούσι

Πέμπτη 11/11, 7.30 μμ, Δημαρχείο  

Αμπελόκηποι-Γκύζη

Πέμπτη 11/11, 7μμ, Μύρτιλο Καφέ

Παγκράτι

Πέμπτη 11/11, 7.00μμ, Κοινωνική Κουζίνα(Πρατίνου 38)

Ομιλήτρια: Έλλη Πανταζοπούλου