Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2021: Αντιφασιστικός-αντιρατσιστικός σταθμός η 17η Νοέμβρη

Όλοι στην πορεία του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η διαδήλωση για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνει τη δυνατότητα να ενωθεί στο δρόμο όλος ο κόσμος που δίνει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Η κυβέρνηση σχεδόν δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας κατάφερε να τη φτάσει σε νέα κορύφωση με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και συνολικά 16μιση χιλιάδες θανάτους. Υπονόμευσε τη διαδικασία των εμβολιασμών τροφοδοτώντας με την αναξιοπιστία της τόσο τις αντιεμβολιαστικές φωνές όσο και τις αμφιβολίες και την ανασφάλεια μιας μερίδας του κόσμου που το μόνο που αντικρύζει είναι το δάκτυλο που της κουνάνε αυτοί που του κόβουν το μεροκάματο. Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να ενισχύσει τα νοσοκομεία αλλά προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις υγειονομικών, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο το τσακισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας κι ενισχύοντας παράλληλα τους ιδιώτες.

Κι όσο απέλυε υγειονομικούς προσλάμβανε μπάτσους στο πολλαπλάσιο, ενθαρρύνοντας με κάθε τρόπο την αστυνομική αυθαιρεσία, το ρατσισμό και την καταστολή. Τα παραδείγματα μόνο του τελευταίου μήνα αποδεικνύουν μια πραγματικότητα που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να την περιγράψουμε στο σύνολό της: Καβαλάρηδες αστυνομικοί καταδιώκουν αυτοκίνητο, αδειάζουν τους γεμιστήρες τους πάνω του και δολοφονούν τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη. Το κριτήριο είναι σαφές από την απομαγνητοφώνηση των επικοινωνιών τους. Οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο είναι Ρομά. Η κυβέρνηση συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους δολοφόνους.

Την προηγούμενη εβδομάδα πυροσβέστες διαδήλωσαν μετά από ένα καταστροφικά πύρινο καλοκαίρι, διεκδικώντας ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η επίθεση με χημικά και αύρες, ο ακρωτηριασμός ενός πυροσβέστη και ο βαρύς τραυματισμός ενός φωτορεπόρτερ. Από καθαρή τύχη δεν ήταν ίδιες και χειρότερες οι συνέπειες των αστυνομικών επιθέσεων στους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν ενάντια στην αξιολόγηση και την υποβάθμιση των σχολείων.

Οργή και αντίσταση

Οι εργάτες της Cosco δεν αντιμετώπισαν την αστυνομία αλλά τα εξίσου δολοφονικά αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής δούλευε κόντρα βάρδια στο λιμάνι, όπως επιτρέπει ο νόμος Χατζηδάκη. Μόνο που την “ανταλλαγή” των εξαντλητικών ωραρίων με ρεπό “για να βλέπει μια Παρασκευή τα παιδιά του” όπως θα έλεγε κι ο υπουργός, δεν πρόλαβε να την κάνει. Έχασε τη ζωή του όταν τον έκοψε στη μέση ο γερανός.

Η οργή και η αντίσταση απλώνεται παντού. Οι συνάδελφοι του Δημήτρη Δαγκλή απάντησαν με πολυήμερη απεργία. Οι υγειονομικοί με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί με τη μεγαλύτερη σε ποσοστά απεργία που έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Η συμπαράσταση της εργατικής τάξης σε κάθε ένα από τα κομμάτια της που βγαίνει στον αγώνα ψάχνει τρόπο να εκφραστεί. Το έδειξε ο ενθουσιασμός που συναντούσαν οι μοτοπορείες των απεργών της efood. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης συμπαράστασης στις προβλήτες της Cosco. Η αποτυχία οποιασδήποτε κυβερνητικής προσπάθειας να επιτεθεί επικοινωνιακά σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, νεολαία, μπας και στρέψει τον κόσμο εναντίον τους.

Η διαδήλωση του Πολυτεχνείου δίνει τη δυνατότητα να ενωθούν όλοι και όλες στο δρόμο. Το εργατικό κίνημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με τους Ρομά, με τους αντιφασίστες/τριες, με τον κόσμο των σχολών και των σχολείων. Να δώσουν ένα γερό χτύπημα στην κυβέρνηση και να μπει η προοπτική για ακόμα μαχητικότερη αγωνιστική κλιμάκωση στη συνέχεια. Όλοι στην Πορεία του Πολυτεχνείου!

Στέλιος Μιχαηλίδης


Κάλεσμα για να αποτελέσουν οι φετινές διαδηλώσεις της 17 Νοέμβρη έναν μαζικό αντιφασιστικό κι αντιρατσιστικό σταθμό, απευθύνει η ΚΕΕΡΦΑ.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει εκδήλωση στον ιστορικό χώρο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 15/11, στις 5μμ με ομιλητές τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α, τον Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο της οικογένειας του δολοφονημένου από την ΕΛ.ΑΣ, Νίκου Σαμπάνη, τον Τάκη Ζώτο, δικηγόρο των μεταναστών που δέχτηκαν επίθεση από νεοναζί στην Παλιά Κοκκινιά, την Παρβάνα Αμίρι, προσφύγισσα από το στρατόπεδο της Ριτσώνας, τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα” και τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι “Καμιά αποφυλάκιση χρυσαυγιτών. Οι ζωές των προσφύγων, των μεταναστών, των Ρομά μετράνε” και συμπυκνώνει τις βασικές αιχμές με τις οποίες η ΚΕΕΡΦΑ καλεί όλες και όλους να βαδίσουν στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου: Η προκλητική αποφυλάκιση του Πατέλη, επικεφαλής της συμμορίας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα αποθρασύνει τα φασιστοειδή να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους και να πραγματοποιούν επιθέσεις. Μέσα σε μόλις ένα μήνα οι νεοναζί έδωσαν το στίγμα τους με τις επιθέσεις στη Σταυρούπολη, στο Νέο Ηράκλειο, στην Παλιά Κοκκινιά, στου Ψυρρή. Το έδαφος για τις επιθέσεις στρώνεται από τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή που χαϊδεύει τους μπάτσους δολοφόνους του Ρομ Νίκου Σαμπάνη, που συνεχίζει να πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο, να κάνει απελάσεις και τώρα ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο ή να ξαναστείλει στα στρατόπεδα στα νησιά τους πρόσφυγες του Ελαιώνα, της Μαλακάσας κλπ. Μια πολιτική όμως που μπορεί να τσακιστεί με τον ίδιο τρόπο που τσακίστηκε η κάποτε ανερχόμενη εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χ.Α.

Ήδη στις κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται αυτές τις ημέρες στα στρατόπεδα των προσφύγων γίνεται κάλεσμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τις επιτροπές τους με τις οποίες οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, για κατέβασμα στην πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται προκειμένου να εκφραστεί και η οργή των Ρομά, με παρουσία στη διαδήλωση.

“Ευχαριστούμε όλες και όλους για την υποστήριξη. Θα σας δούμε στη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη. Θα είμαστε όλοι μαζί” ήταν τα λόγια με τα οποία η Νικλέτ, πρόσφυγας από το Κογκό, έκλεισε την εκδήλωση – διαμαρτυρία που οργάνωσαν την Κυριακή η Επιτροπή Προσφύγων και η ΚΕΕΡΦΑ στο στρατόπεδο του Ελαιώνα.

Μαχαιριά

Στην προκήρυξη που κυκλοφόρησε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με πολύγλωσσες αφίσες που καλούν στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη, τονίζει: “Η αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, του επικεφαλής του πιο σκληρού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, του τάγματος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είναι μια μαχαιριά σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας Φύσσας, του Χαντίμ Χουσεΐν, της Σουγκράν Μπίμπι και ολόκληρου του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κινήματος που απαίτησε οι φονιάδες νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση των φασιστών, με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, στο Ν. Ηράκλειο έδωσε το πράσινο φως για να αποφυλακίζονται οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις και στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη με 36 σφαίρες και η σκαναδαλώδης αποφυλάκιση των 7 αστυνομικών που τις έριξαν, με την προκλητική κάλυψη της καταδίωξης από τον υπουργό Προ.Πο Τ. Θεοδωρικάκο, έδειξε πόσο απροκάλυπτα ρατσιστική είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλώντας την οργή της πλειοψηφίας του κόσμου.

Η αποφυλάκιση Πατέλη έχει αποθρασύνει τα φασιστοειδή στις γειτονιές του Πειραιά. Έτσι φτάσαμε στην επίθεση των φασιστών στην Παλιά Κοκκινιά με τα δολοφονικά χτυπήματα οργανωμένης ομάδας και την εισβολή σε σπίτι σε βάρος τριών Πακιστανών μεταναστών εργατών.

Είναι σκάνδαλο η αποφυλάκιση του Πατέλη, ενός βαρυποινίτη χρυσαυγίτη, του οποίου η ποινή ξεπερνούσε τα δέκα χρόνια. Είναι πράσινο φως για νέες επιθέσεις στις γειτονιές μας. Γι’ αυτό απαιτούμε να πάρουν αμέσως τέλος. Να γυρίσει στη φυλακή ο Πατέλης τώρα! Μαζί του να πάνε και τα κατάλοιπα της Χρυσής Αυγής που οργάνωσαν τις τελευταίες επιθέσεις. Είναι απαράδεκτο αντί να αποζημιώνονται τα θύματα των φασιστών με απόφαση της Βουλής, αντί να κλείσουν τα γραφεία -ορμητήρια της ΧΑ, να αποφυλακίζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φασίστες.

Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ, στη βαθιά της κρίση να παίζει το χαρτί του ρατσισμού, των πνιγμών προσφύγων στα σύνορα, των φυλακίσεων και της πείνας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, της καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και την ίδια ώρα να κάνει πλάτες στους φασίστες, να βάζει την Αστυνομία να επιτίθεται στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όπως στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια.

Είναι ώρα να στείλουμε τον Μηταράκη και τον Θεοδωρικάκο στα σπίτια τους. Το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα έχει την δύναμη να τσακίσει τους φασίστες και να σαρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού που ανοίγει το δρόμο ξανά στους φασίστες. Το έδειξε η αποφασιστικότητα των προσφύγων στις 9 Οκτώβρη απέναντι στις ασπίδες και τα χημικά των ΜΑΤ.

Θα μας βρούνε μπροστά τους!

Ξεκινάμε την καμπάνια κατά των προκλητικών αποφυλακίσεων με μαζική αντιφασιστική παρουσία την στο Εφετείο, σε κάθε εξέταση αίτησης αποφυλάκισης των χρυσαυγιτών.

Συνεχίζουμε με το Πολυτεχνείο 2021, το τριήμερο μνήμης της εξέγερσης ενάντια στην χούντα.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί όλες τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα να δώσουμε ενωτικά αυτή την μάχη”.


Να γεμίσουμε τους δρόμους!

Στις περισσότερες σχολές αυτές τις μέρες γίνονται ή προγραμματίζονται συνελεύσεις όπου ανοίγουν όλα τα ζητήματα που πρέπει να παλέψουμε. Για την κατάσταση στην οποία άνοιξαν οι σχολές, με μηδέν βελτίωση των συνθηκών, σε χειρότερη ουσιαστικά κατάσταση από αυτή που έκλεισαν πριν δυο χρόνια, για τον ρατσισμό της κυβέρνησης που έφερε και τη δολοφονία του Ρομ Νίκου Σαμπάνη από τους μπάτσους, για τη συνολική κυβερνητική πολιτική που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι η καταστολή. 

Στο δικό μου τμήμα έχουμε κάνει ήδη δυο συνελεύσεις και πάμε για τρίτη που θα καλέσει στο Πολυτεχνείο. Όλες οι συνελεύσεις αυτή την εβδομάδα έχουν κεντρικό το θέμα των φετινών διαδηλώσεων του Πολυτεχνείου.

Βάζουμε από τη μεριά μας την ανάγκη για συγκρότηση επιτροπών αγώνα στις σχολές που θα οργανώσουν εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, θα αναζωπυρώσουν την πολιτική συζήτηση που τόσο πολύ ήθελε να μπλοκάρει η κυβέρνηση με το κλείσιμο των σχολών. Παράλληλα ανοίγουμε όλα τα ζητήματα. 

Τη μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, στον σεξισμό, στον ρατσισμό και τους φασίστες, ανοίγουμε τα ζητήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καλούμε όλες και όλους στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε για τα 50 χρόνια του ΣΕΚ, για να αναδείξουμε το πως θα ξεμπερδέψουμε με όλα αυτά, για τις πολιτικές επιλογές μας σε όλη αυτή την πορεία, για την προοπτική της επανάστασης και του σοσιαλισμού.  

Στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη χρειάζεται να γεμίσουμε τους δρόμους για να δώσουμε μια γερή απάντηση σε μια δολοφονική κυβέρνηση. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα διαδηλώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται με απεργίες, όπως είδαμε όλο το τελευταίο διάστημα με τους διανομείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργάτες της Cosco, τους υγειονομικούς. Μαζί με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους Ρομά που αντιμετωπίζουν το ρατσισμό της κυβέρνησης και τις επιθέσεις των φασιστών.

Μαρία Ρίζου,
φοιτήτρια ΕΜΜΕ, ΣΕΚ στις σχολές

Όλοι έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς

Πέρυσι η διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ήταν μια γερή σφαλιάρα στην κυβέρνηση, παρότι την απαγόρευσε και επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές. Από τότε μέχρι σήμερα οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει. Αυτή τη στιγμή πάμε προς το τριήμερο του Πολυτεχνείου μέσα σε ένα μπαράζ απεργιών. Στην Υγεία, στον επισιτισμό, στα καράβια, στην Cosco.

Στον κλάδο μας στην εκπαίδευση αν θέλουμε να δούμε τον αναβρασμό ας δούμε τι έγινε στην απεργία στις 11 Οκτώβρη με τους 100 χιλιάδες απεργούς. Κι αποδείχτηκε και πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα “o δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός” όταν οι ρεφορμιστικές δυνάμεις στην ομοσπονδία έπαιξαν ρόλο για να ανατραπεί η πλειοψηφική απόφαση της βάσης για συνέχιση της απεργίας-αποχής και κλιμάκωση της μάχης. Ο κόσμος των σχολείων θέλει να συνεχίσει τον αγώνα και τη σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Χρειαζόμαστε τη γενίκευση και τη σύνδεση των αγώνων. Σε αυτή την ανάγκη έρχεται να απαντήσει η πορεία του Πολυτεχνείου. Θα ενωθούν όλα τα κομμάτια που παλεύουν την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι/ες με τη νεολαία, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να εξαπλώνεται ο ξεσηκωμός των προσφύγων μέσα στα καμπς. Όλοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτή την κυβέρνηση γι' αυτό και όλοι θα είμαστε στην πλατεία Κλαυθμώνος το μεσημέρι της 17ης Νοέμβρη.

Εύα Ηλιάδη,
ΕΛΜΕ Πειραιά, Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”

Οι μαθητές οργανώνονται

Το φετινό Πoλυτεχνείο θα πpέπει να είναι o μεγάλος σεισμός πoυ θα σημάνει την κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Όλη την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει φρένο στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας κρίνοντας απεργίες και διαδηλώσεις παράνομες. 

Δεν τα κατάφεραν. Όλη η οργή πoυ συσσωρεύεται τόσo καιρό από την αξιολόγηση των σxoλείων μέχρι τα αντεργατικά νομοσχέδια και τις ρατσιστικές πoλιτικές πρέπει να αναδειχθεί στον δρόμο με το πιο μαζικό Πολυτεχνείο που έχει βγει τα τελευταία χρόνια. Οι κοινωνίες αλλάζουν με επαναστάσεις και εξεγέρσεις και πρέπει να βαδίσουμε στην προοπτική του Νοέμβρη και να δείξουμε το δρόμο. Ο δρόμος είναι ένας και είναι επαναστατικός. 

Ως μαθητές οργανώνουμε σε συνεργασία με το 1ο, 2ο και 3ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, το 22ο Αθηνών και το 4ο ΕΠΑΛ Αθηνών, το μαζικό κατέβασμά μας με πανό στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη.

Τζίμης Κυριαζόπουλος, 
μαθητής 22ου ΓΕΛ Αθηνών, Μαθητές/τριες Anticapitalista