Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φασιστική επίθεση στον σ. Ορέστη Ηλία

5/11. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ

Νέα φασιστική επίθεση έγινε την Παρασκευή 5 Νοέμβρη στου Ψυρρή με θύμα τον Ορέστη Ηλία. Και αυτή η επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά δράσης τάγματος εφόδου, ενώ φαίνεται να υπήρξε στοχοποίηση. Όπως περιγράφεται στην καταγγελία που έβγαλε η ΚΕΕΡΦΑ, πριν την επίθεση, στο μαγαζί απ’ όπου αυτή ξεκίνησε «κάθονταν ομάδα ατόμων από την οποία ένας μάλιστα ήρθε και τον πλησίασε κοιτώντας τον από κοντά». Ενώ όταν ξεκίνησε η επίθεση, οι φασίστες έκαναν σαφές ότι ήξεραν ποιον χτυπούσαν: «Γαμώ την ΣΕΚ, γαμώ τους Συριζαίους, θα σας γαμήσουμε όλους», φώναζαν.

Ο Ορέστης Ηλίας είναι ενεργός στο ΣΕΚ και στο κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Η δράση του στο μαθητικό και το αντιφασιστικό κίνημα στα βόρεια προάστια είναι γνωστή, ενώ έχει υπάρξει δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων για 5 χρόνια. Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά μέσα για το Μακεδονικό, ενώ έχει γράψει για τους Βουλιαράτες μετά την επίθεση του Κατσίφα. Είναι ενεργός στο περιβαλλοντικό κίνημα με την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.

Οργανωμένο τάγμα εφόδου

Οι φασίστες ακολούθησαν τον Ορέστη όταν αποχώρησε από το μαγαζί και λίγο μετά τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι. Μετά τον έριξαν κάτω και τον κλώτσησαν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ: «Λειτούργησαν ως οργανωμένο τάγμα εφόδου. Σταμάτησαν μόνο όταν πλησίασε κόσμος και ο επικεφαλής της ομάδας φώναξε ‘τέλος- αποχώρηση’ ενώ τράβηξαν έναν που συνέχισε να κλωτσά στο σώμα τον Ορέστη Ηλία». Ο Ορ. Ηλίας, αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες στον Ερυθρό Σταυρό κατέθεσε μήνυση.

Η περιοχή στην οποία έγινε η επίθεση, η οδός Τάκη στου Ψυρρή, είναι γεμάτη μαγαζιά, τα οποία την Παρασκευή βράδυ έχουν κόσμο. Οι φασίστες είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Με τόσους αυτόπτες μάρτυρες και κάμερες από καταστήματα, η αστυνομία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην βρει άμεσα ποιοι έκαναν την επίθεση.

Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει: «Οι φασίστες αποθρασύνονται από τις δολοφονικές επιθέσεις της ΕΛΑΣ, με την εκτέλεση του Ρομ Νίκου Σαμπάνη με 36 σφαίρες ενώ οι 7 αστυνομικοί που τις έριξαν καλύπτονται πλήρως από τον Θεοδωρικάκο. Αποθρασύνονται και από τις επιθέσεις των ΜΑΤ κατά απεργών εκπαιδευτικών και μόλις δύο μέρες πριν κατά εποχικών πυροσβεστών… Το ΣΕΚ, στα 50 χρόνια δράσης του στην αριστερά, στο οποίο άλλωστε είναι μέλος ο Ορέστης Ηλίας, έχει γνωστή και καθοριστική συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα που οδήγησε στην καταδίκη και το τσάκισμα της Χρυσής Αυγής».

Τον δρόμο για τέτοιες επιθέσεις στρώνει η ίδια η Νέα Δημοκρατία με τον ρατσισμό, με την υποτίμηση της περσινής καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή σε βαθμό που ο πυρηνάρχης Νίκαιας να κυκλοφορεί ελεύθερος. Το κίνημα απαντάει με επόμενο μεγάλο σταθμό το αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό Πολυτεχνείο.