Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δολοφονικές “αναχαιτίσεις”

Ο Μητσοτάκης στη συν/ξη τύπου στο Μαξίμου όπου υπερασπίστηκε τα ψέματά του για τις επαναπροωθήσεις

Ο Μητσοτάκης έχει το θράσος να συνεχίζει την πολεμική ρητορική σε βάρος των προσφύγων με άρθρο του στη Le Figaro στο οποίο αναφέρει: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας νέας υβριδικής απειλής». Επαναλαμβάνει το αφήγημα με το οποίο κήρυξε τον πόλεμο στους πρόσφυγες στα σύνορα του Έβρου τον Μάρτη του 2020, ότι υποκινούνται από μια εκτός ΕΕ χώρα για πολιτικούς λόγους. Με αυτή τη δικαιολογία πέρσι τον Μάρτη ξοδεύονταν, σύμφωνα με Το Βήμα, 400 χιλιάδες ευρώ ημερησίως σε δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Η επιχείρηση αυτή κόστισε δυο τουλάχιστον ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη φορά, ο Μητσοτάκης αποδίδει την κατηγορία του «υβριδικού πολέμου» στους πρόσφυγες που προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ μέσω της Λευκορωσίας -και τώρα τη θέση του υποκινητή Ερντογάν έχει ο Λουκασένκο.

Πρόκειται για θράσος και για τη συνέχιση μιας εγκληματικής ρητορικής που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει μια δολοφονική πολιτική. «Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός σε κοινή δήλωση με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ι. Σιμονίτε το καλοκαίρι.

Αλήθεια, τι σημαίνει «αναχαίτιση κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου», αν όχι αυτό που με τόσο μένος αρνήθηκε απαντώντας στην Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, δηλαδή επαναπροωθήσεις; Σε ποιο ακριβώς σημείο οπουδήποτε στην ΕΕ μπορούν οι πρόσφυγες να μπουν νόμιμα και να διευκολυνθούν ώστε να κάνουν αίτηση ασύλου; Η κίνηση μεγάλων πληθυσμών οφείλεται σε αποφάσεις «σουλτάνων» και «δικτατόρων» ή στο ότι εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την κλιματική καταστροφή που αυτό το σύστημα προκαλεί;