Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δικαιοσύνη για τους Ρομά

28/11, Κινητοποίηση στο σημείο που σκοτώθηκε η μικρή Όλγα στο Κερατσίνι. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Κινητοποίηση με το αίτημα για δικαιοσύνη για την 8χρονη Ρομ Όλγα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοέμβρη μπροστά από το εργοστάσιο της Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο Κερατσίνι. Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, ανάρτησαν πλακάτ με το αίτημα για δικαιοσύνη και φώναξαν συνθήματα με τα οποία συνδέουν το αίτημα αυτό με τη δικαίωση του Νίκου Σαμπάνη.

«Ήταν μια πρωτοβουλία αυθόρμητη που κινήθηκε διαδικτυακά για να σπάσει η σιωπή γύρω από τη δολοφονία που έγινε πριν 10 ημέρες», είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Χρυσούλα. «Είναι μια αντίδραση στην αδικία, ζητάμε πραγματική δικαιοσύνη. Δεν είναι ο θάνατος ενός παιδιού, είναι ο θάνατος ενός παιδιού που θεωρείται αριθμός, ένα άφαντο παιδί, επειδή είναι παιδί Ρομά. Το συνδέουμε και με τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και είμαστε εδώ για όλους τους κατατρεγμένους, που θεωρούνται ‘σκουπίδια’ αυτής της κοινωνίας».

Η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών ανάρτησε στις 28/11 κείμενο με τίτλο «Σοβαρά ερωτήματα για το τραγικό ατύχημα στο Κερατσίνι», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ποια είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα ασφαλείας για τις αυτόματες συρόμενες γκαραζόπορτες. «Υπήρχε εγκατάσταση φωτοκύτταρου ασφαλείας στην γκαραζόπορτα που να σαρώνει όλη την περιοχή κίνησης της; Ποια ήταν η ταχύτητα κίνησης της γκαραζόπορτας; Υπήρχε εγκατάσταση φανού ειδοποίησης; Υπήρχε εγκατάσταση μηχανισμού αντισύνθλιψης;» είναι τα ερωτήματα που θέτει. 

Για τη δικαίωση της μικρής Όλγας πρέπει να διερευνηθούν όλα -είναι σαφές άλλωστε από το βίντεο ότι η συρόμενη πόρτα δεν ανίχνευσε την κίνηση του κοριτσιού και δεν σταμάτησε την κίνησή της όταν αυτό βρέθηκε στην τροχιά της. Καθώς επίσης πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει άτομο να ελέγχει την πόρτα σε όλη τη διάρκεια της κίνησής της, όπως απαιτείται.

Υπεύθυνη η εταιρία

Η ευθύνη για το δυστύχημα είναι αδιαμφισβήτητα της εταιρίας και του εργοστασίου. Ο συνήγορος της οικογένειας της μικρής Όλγας δήλωσε στην τηλεόραση ότι ενδέχεται να υπάρχει ακόμα και απόπειρα συγκάλυψης από τη μεριά της εταιρίας καθώς όπως είπε «εικάζουμε πως υπάρχει ένα μαύρο αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο ο άνδρας [που σπρώχνει το κορίτσι για να δει αν ζει] δέχεται συμβουλές». Η οικογένεια καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του παιδιού.

Οι ευθύνες όμως ανεβαίνουν ακόμα πιο ψηλά -σε αυτό το σύστημα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν, που έχουν δώσει το ελεύθερο στους εργοστασιάρχες να είναι ασύδοτοι όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας και την υποστελέχωση των πόστων ασφαλείας. Τα τραγικά παραδείγματα της COSCO και του ΗΣΑΠ είναι ακόμα νωπά. 

Μέχρι το 2005 κάθε βιομηχανία ήταν υποχρεωμένη να ανανεώνει κάθε τρία χρόνια την άδεια λειτουργίας της. Έκτοτε οι νόμοι και οι τροποποιήσεις τους που αφορούσαν στις διαδικασίες αδειοδότησης και στους μετέπειτα απαιτούμενους ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις -άρα και τις τακτικές αυτοψίες- γίνονται όλο και πιο βολικοί για τους εργοστασιάρχες, με όλο και περισσότερες «απλουστεύσεις» και όλο και πιο αραιές (έως μηδαμινές) αυτοψίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2011 καταργήθηκε εντελώς η υποχρέωση ανανέωσης άδειας λειτουργίας για τα εργοστάσια εκτός Αττικής!

Επιπλέον η αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία που επόπτευαν αυτές τις διαδικασίες σημαίνει ότι αυτά τα υπουργεία ασχολούνται περισσότερο με το πώς θα φέρουν επενδυτές κι όχι πώς δεν θα πεθαίνουν εργάτες και οκτάχρονα παιδιά στα εργοστάσια. Η δραματική υποστελέχωση των Περιφερειών, στις οποίες έχει μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα, τις έχει οδηγήσει σε αδυναμία να κάνουν τακτικούς ελέγχους από μόνες τους. Υπάρχουν ολόκληρες Περιφέρειες στις οποίες οι επιτροπές για τη βιομηχανία και τους ελέγχους αποτελούνται από έναν/μία μηχανικό! 

Και φυσικά ευθύνη έχει η ίδια η τωρινή κυβέρνηση ΝΔ: είναι αυτή που μέσω της ΕΛΑΣ και του Θεοδωρικάκου έστειλε με τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη -και τη μετέπειτα κάλυψή της- το μήνυμα ότι οι ζωές των Ρομά δεν μετράνε.