Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Stop στους βασανισμούς και τις παράνομες απελάσεις

Τρεις ακόμα καταγγελίες αστυνομικής βαρβαρότητας έφερε στο φως η ΚΕΕΡΦΑ. Στις 3 Νοέμβρη, ένας Μπανγκλαντεσιανός μετανάστης μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας στην Αμυγδαλέζα. 

Λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης στο ΑΤ, είχε κολλήσει κορονοϊό και ήταν άρρωστος και αδύναμος. Όταν έφτασε στην Αμυγδαλέζα δυσκολεύτηκε να βγει από το περιπολικό, κάτι που προφανώς εξόργισε τους αστυνομικούς οι οποίοι τον χτύπησαν στον θώρακα και τον έριξαν κάτω με κλωτσιές. Τον οδήγησαν στην πτέρυγα καραντίνας χωρίς πρώτες βοήθειες και χωρίς να του επιτρέψουν να εξεταστεί καν από τον γιατρό του στρατοπέδου. Τελικά μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ μετά από 9 ολόκληρες ημέρες, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει κάταγμα στο χέρι. Το περιστατικό επιβεβαιώνει αυτόπτης μάρτυρας, συγκρατούμενος του θύματος. 

Απέλαση

Μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας από την ΚΕΕΡΦΑ η απάντηση των ελληνικών αρχών κάθε άλλο παρά να διερευνήσουν την καταγγελία ήταν. Αντίθετα ξεκίνησαν την απέλαση του μετανάστη, την Παρασκευή 3/12, και ενώ στη συνήγορό του, Ε. Κουνιάκη είχαν πει ότι πήγε στην πρεσβεία του Μπανγκλαντές για αναγνώριση. Ο μετανάστης αρνήθηκε να μπει στο αεροπλάνο και έτσι τον επέστρεψαν πίσω, φορτώνοντάς του την κατηγορία της απείθειας!

Η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Απαιτούμε να σταματήσει η διαδικασία της απέλασης του Χ.Μ. και να διερευνηθούν και τα δύο περιστατικά αστυνομικής βίας μέσα στην Αμυγδαλέζα. Είναι ώρα να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας αστυνομικών που προχωράνε σε βασανισμούς μεταναστών, να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες, να κλείσουν τα κολαστήρια όπως η Αμυγδαλέζα».

Στις 26 Νοέμβρη έγινε ένας ακόμα άγριος ξυλοδαρμός με δράστη αστυνομικό. Ο Αιγύπτιος μετανάστης, θύμα του ξυλοδαρμού, έχει επίσης κακώσεις στο χέρι. Οι βαρβαρότητές όμως των αστυνομικών δεν σταμάτησαν ούτε σε αυτά τα δυο περιστατικά βασανισμού. Στα διαβόητα pushbacks προστίθεται η συγκλονιστική καταγγελία προσφύγισσας για το ότι την βίασαν στη Σάμο πριν την απελάσουν παράνομα στην Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου 2021.