Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αυτογκόλ Μητσοτάκη η επίσκεψη του Πάπα

6/12, Η τραγική κατάσταση στο καμπ του Καρά Τεπέ. Φωτο: Moria White Helmets

Στην ομιλία του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τις ρατσιστικές πολιτικές που κοστίζουν χιλιάδες νεκρούς και καταστρέφουν τις ζωές ακόμα κι όσων καταφέρνουν να φτάσουν στα νησιά.

«Μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε ακραίες συνθήκες χωρίς να προσβλέπουν σε τίποτα στο μέλλον… Είναι θλιβερό να ακούς να ακούγονται λύσεις όπως η δέσμευση πόρων για να χτιστούν τείχη και συρματοπλέγματα. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι και δε βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράκτες», τόνισε ο Πάπας. 

Χρησιμοποίησε μάλιστα τα λόγια του Έλι Βίζελ, επιζώντα του Ολοκαυτώματος: «Όταν η ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο, όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπαίνει σε κίνδυνο, τότε τα εθνικά σύνορα γίνονται ασήμαντα». Τόνισε ότι πρέπει να «υποδεχόμαστε ο καθένας με τρόπο αδελφικό και υπεύθυνο τις κουλτούρες και τις παραδόσεις των άλλων», ενώ μίλησε με τα πιο σκληρά λόγια για τη σημερινή Μεσόγειο: «Παγωμένο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες», «καθρέφτης θανάτου», «μια θάλασσα νεκρών, πεδίο σύγκρουσης», «μια θάλασσα των αναμνήσεων που έγινε θάλασσα λήθης» ήταν κάποια από τα λόγια του. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί τη Μόρια πριν από 5 χρόνια και έκτοτε έχει κάνει δηλώσεις αποκαλώντας τα κέντρα κράτησης στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόζονται στα νησιά.  Γιος μεταναστών ο ίδιος, αναδείχθηκε στο αξίωμά του το 2013 και, όχι λίγες φορές, έχει πάρει το μέρος των φτωχών και κυνηγημένων.

Φάνηκαν τα ψέμματα

Στόχος της επίσκεψης από την ελληνική πλευρά ήταν να χρησιμοποιήσει τον Πάπα για να εξωραϊσει τη ρατσιστική πολιτική της. Αλλά απέτυχε. Φάνηκαν τα ψέματα του Μητσοτάκη όταν, απευθυνόμενος στον Καρδινάλιο Παρολίν, είπε: «Είμαι βέβαιος ότι αύριο όταν θα επισκεφθεί τη Λέσβο θα δει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση… Η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες, τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο σε καλές συνθήκες». Οι Moria White Helmets, μια εθελοντική ομάδα Σύριων, Αφγανών και Αράβων προσφύγων που ζουν στη Λέσβο, τον διαψεύδουν περιγράφοντας πώς κρύφτηκε κάτω από το χαλί η άθλια κατάσταση του Καρά Τεπέ εν όψει της επίσκεψης του Πάπα. 

«Πολλά επιδιορθώθηκαν αμέσως πριν την επίσκεψη αυτή και τώρα ο κόσμος ελπίζει ότι αυτή η αντιμετώπιση του καμπ θα συνεχιστεί και δε θα είναι μόνο η ανταπόκριση στην επίσκεψη. Πολλές τουαλέτες έκλεισαν και σκηνές καλύφθηκαν για να φαίνονται καλύτερες απ’ ό,τι είναι. Όλο το καμπ καθαρίστηκε κι έτσι [ο Πάπας] δεν είδε τα βουνά από σκουπίδια που υπήρχαν μόλις την προηγούμενη μέρα. Ελπίζουμε ο Πάπας να γνωρίζει ότι το καμπ που είδε δεν είναι το καμπ που βλέπουμε κάθε μέρα… Ο Πάπας λέει ότι δεν άλλαξαν πολλά αυτά τα 5 χρόνια και περιέγραψε την κατάσταση ως ‘ναυάγιο του πολιτισμού’… 

Στην αρχή της χρονιάς φοβηθήκαμε ότι θα πεθάνουμε από το κρύο λόγω της έλλειψης θέρμανσης στις σκηνές μας και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Και για τον χειμώνα που έρχεται, πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί, γιατί ακόμα πολλοί από εμάς δεν έχουμε θέρμανση στις σκηνές μας», λένε στο κείμενό τους ανάμεσα σε άλλα, ενώ απευθύνουν έκκληση να αποκτήσουν τα παιδιά τους πρόσβαση στην εκπαίδευση.