Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ενισχύστε την ΚΕΕΡΦΑ

Οι πρόσφυγες ήταν παρόντες και παρούσες στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου 2021.Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της ΚΕΕΡΦΑ για το 2022, πλούσιο σε φωτογραφίες και έργα τέχνης που αναδεικνύουν σημαντικές στιγμές του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος της χρονιάς που πέρασε. Το εξώφυλλο κοσμεί η μαζική διαδήλωση στην πλατεία Αμερικής, όπου πρόσφυγες/ισσες από πολλές χώρες ζήτησαν δικαιοσύνη για τους θανάτους του Ιμπραήμ Εργκιούν και του Μάκι Ντιαμπατέ που ήταν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης. 

Στις επόμενες σελίδες του ημερολογίου μπορεί κανείς να βρει φωτογραφίες από τις μεγάλες μάχες που δώσαμε όλη τη χρονιά μαζί με τους πρόσφυγες, τις προσφύγισσες και τα παιδιά τους. Η διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 21 Μάρτη, η επέτειος ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 9 Οκτώβρη και η διεθνής κινητοποίηση ενάντια στη σύνοδο κορυφής της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή είναι κάποια εμβληματικά παραδείγματα. 

Συνδικάτα

Τα εργατικά σωματεία και τα συνδικάτα έχουν σταθεί στο πλευρό των μεταναστών/τριών και των προσφύγων/ισσών. Από τις ΕΛΜΕ που στηρίζουν το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση μέχρι το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού για τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών διανομέων και τα σωματεία των υγειονομικών που διεκδικούν πρόσβαση στην υγεία για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο, το εργατικό κίνημα παλεύει ενάντια στον ρατσισμό κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται με τις δυνατές φωτογραφίες αυτού του ημερολογίου. Την εικόνα συμπληρώνουν φωτογραφίες από τις μάχες ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις, από την Παλιά Κοκκινιά μέχρι το Νέο Ηράκλειο, καθώς και τη μάχη ότι «οι ζωές των Ρομά μετράνε».

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που συμβαδίζουν με το κίνημα έχουν δώσει το στίγμα τους με τα έργα τους τη φετινή χρονιά και όχι μόνο. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει σκίτσα αφιερωμένα στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, στον αγώνα των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή, στον αγώνα για τη δικαίωση του Ζακ Κωστόπουλου και του Νίκου Σαμπάνη. Ένας από τους καλλιτέχνες αυτούς, ο YALA, είναι ο ίδιος πρόσφυγας. 

• Το ημερολόγιο κοστίζει 5 ευρώ και η ενίσχυση της ΚΕΕΡΦΑ θα σημάνει μια δυνατή αρχή στην καμπάνια για την 19 Μάρτη, τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Αξίζει!

Επικοινωνήστε στα 6932828964, 2103232871 ή στείλτε email στο antiracismfascism@yahoo.gr για να παραγγείλετε.