Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Θεματοφύλακες” του φασισμού: STOP στην ανασύνταξη των νεοναζί

Mέλος των "Θεματοφυλάκων" ποζάρει με όπλο. Φωτό: Realnews

Για εγκληματική οργάνωση, ανάμεσα σε άλλα αδικήματα, ζητάει η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, να διερευνηθούν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Οι «Θεματοφύλακες» έγιναν γνωστοί στις 10 Δεκέμβρη, όταν 11 μέλη τους απήγαγαν τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αιγινίου Πιερίας Διονύση Χατζή, με την αιτιολογία ότι «βασανίζει τα παιδιά», ζητώντας τους να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Οι δράστες παρέδωσαν τον διευθυντή στην αστυνομία, συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κακουργηματική δίωξη.

Οι δράστες φορούσαν καρτελάκια που έγραφαν «Δελτίο Α120Σ», δηλαδή Άρθρο 120 του Συντάγματος, αυτό που υποτίθεται υπερασπίζονται οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Δεν πρόκειται για μια γραφική ομάδα αρνητών και αντιεμβολιαστών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θεοδόση Πάνου στη Realnews, οι «Θεματοφύλακες» έχουν ιεραρχική δομή, κάνουν εκπαιδεύσεις στην ύπαιθρο και, φυσικά, ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μια οργάνωση που έχει ομάδες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, και έχει κυκλοφορήσει φωτογραφία με μέλη της ντυμένα στρατιωτικά να ποζάρουν με πυροβόλα όπλα.

Η αίσθηση του ακαταδίωκτου που είχε η Χρυσή Αυγή φαίνεται να συνοδεύει και τις ακροδεξιές ομάδες που συγκροτούνται τώρα. Όχι μόνο γιατί θεώρησαν ότι τους παίρνει να παραδώσουν τον διευθυντή στην ίδια την αστυνομία, αλλά γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ «τον περασμένο Οκτώβριο, σε αστυνομικά τμήματα διαφόρων περιοχών, κυρίως της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, εστάλησαν έγγραφα με τη σφραγίδα των ‘θεματοφυλάκων’. Με αυτά τα έγγραφα, ενημέρωναν την Αστυνομία ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ‘επιθεωρητές της θεματοφυλακής’ θα ξεκινήσουν ελέγχους. Μάλιστα, οι ‘επιθεωρητές’ κατονομάζονταν, ώστε η Αστυνομία να έχει τα στοιχεία τους και να τους αφήσει να κάνουν το ‘έργο’ τους»! Η ΕΛΑΣ περίμενε δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες μετά να πέσει από τα σύννεφα με τη δράση των «Θεματοφυλάκων»!

Άλλωστε και ο ίδιος ο γυμνασιάρχης που έπεσε θύμα τους καταγγέλλει τις αρχές για ολιγωρία και κωλυσιεργία. «Ίσως αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την κατάσταση που εξελίχθηκε και πάρα λίγο να έφτανε στο να γίνει ‘μεγάλη πυρκαγιά’», λέει. Τις ημέρες πριν την έφοδο στο σχολείο του, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Λυκειάρχης, είχαν δεχτεί απειλές. 

Και η εγκληματική ανοχή στους «Θεματοφύλακες» συνεχίζεται παρά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις. Από τους 11 συλληφθέντες της Πιερίας οι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μια βδομάδα μετά το περιστατικό έγινε αστυνομικός έλεγχος σε αγρόκτημα στο Σχολάρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν 8 άτομα και 3 ΙΧ να έχουν διακριτικά των «Θεματοφυλάκων». Παρόλα αυτά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι!

Η εμφάνιση των «Θεματοφυλάκων», μιας οργάνωσης που σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ έχει αυστηρή ιεραρχία, θύλακες του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, καθώς και απόστρατους του Στρατού, δείχνει ότι ένα μέρος των μελών της Χρυσής Αυγής συνεχίζει τη δράση του 

Καμία προσπάθεια δεν έκαναν οι αρχές να διερευνήσουν αν δραστηριοποιούνται τα απομεινάρια αυτού του μηχανισμού, να κλείσουν εναπομείναντα «γραφεία» κλπ. Κανένας που εκλέχτηκε σε δημοτικά συμβούλια με το ψηφοδέλτιο της εγκληματικής οργάνωσης δεν καθαιρέθηκε μετά την καταδίκη.

Ανοχή

Ακόμη περισσότερο, το μήνυμα ότι η ανοχή του κράτους συνεχίζεται στάλθηκε ποικιλοτρόπως στους επίδοξους μιμητές της Χρυσής Αυγής -οι αποφυλακίσεις των καταδικασμένων χρυσαυγιτών οδήγησαν πολύ γρήγορα στην επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου με πανομοιότυπη δράση. Κάθε φορά που ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης αρνούνται τις καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στέλνουν το μήνυμα ότι καλύπτουν τις ρατσιστικές συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε πρόσφυγες στα σύνορα της χώρας.

Ακόμα και η σκόπιμη σύγχυση των ανεμβολίαστων με τους αντιεμβολιαστές στην επικοινωνιακή πολιτική του Μητσοτάκη είναι ένοχη. Έχει στηρίξει όλη του την προπαγάνδα στη διαίρεση της εργατικής τάξης ανάλογα με το ποιος έχει κάνει το εμβόλιο. Ο Μητσοτάκης επωφελείται από την ύπαρξη μιας ομάδας που εκ πρώτης όψεως είναι κάτι γραφικοί και ανεκδιήγητοι τύποι -και αυτή είναι και η εικόνα που μένει εξαιτίας της ρητορικής του. 

Η Νέα Δημοκρατία και η ΕΛΑΣ στρώνουν τον δρόμο για επιστροφή των νεοναζί. Το αντιφασιστικό κίνημα, μαζί με το κίνημα των υγειονομικών που παλεύει ενάντια στους διαχωρισμούς μπορούν να σταματήσουν αυτή την κατρακύλα.