Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους Ρομά

19/12, Επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στον καταυλισμό του Νίκου Σαμπάνη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Επίσκεψη αλληλεγγύης πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ στον Σοφό Ασπροπύργου, τον καταυλισμό Ρομά στον οποίο μεγάλωσε ο δολοφονημένος από αστυνομικούς Νίκος Σαμπάνης. Οι συνθήκες ζωής στον Σοφό δείχνουν την πλήρη εγκατάλειψη και ακραία φτώχεια στην οποία έχει καταδικάσει το κράτος και οι δημοτικές αρχές αυτούς τους ανθρώπους. Με αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς ρεύμα, νερό και αποχέτευση, χωρίς θέρμανση σε θερμοκρασίες ψύχους, με μικρά παιδιά χωρίς παπούτσια και με μεγάλη απόσταση και κακοτράχηλους δρόμους από το κοντινότερο κατοικημένο σημείο, η ζωή στον Σοφό είναι απίστευτα σκληρή.

Ο Γιάννης Σαμπάνης, πατέρας του δολοφονημένου Νίκου, καθώς και άλλοι κάτοικοι του Σοφού, μίλησαν με την Εργατική Αλληλεγγύη και την ΚΕΕΡΦΑ για τις συνθήκες αυτές. Ο καταυλισμός υπάρχει σχεδόν 40 χρόνια, και δημιουργήθηκε σε αυτό το απομονωμένο μέρος, όταν ο δήμος έδιωξε τους Ρομά που ζούσαν πιο κοντά στον ιστό της πόλης, για να προωθήσει την «ανάπτυξη». Από μόνη της η παραχώρηση της απομονωμένης και δύσκολης αυτής έκτασης είναι μια ρατσιστική κίνηση. Επιπλέον ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις υποδομές στον καταυλισμό, παρότι ούτε ο χρόνος τους έλειπε, ούτε και το χρήμα. Είναι διαβόητη η δήλωση του δημάρχου Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, ότι «πήρα τα λεφτά από τους γύφτους [σ.σ: τις επιχορηγήσεις] και τα έβαλα στην πόλη»!

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι στο επάγγελμα παλιατζής, όπως και ο Γιάννης Σαμπάνης και η πλειονότητα των Ρομά που ζουν στον Σοφό. Περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη τις δυσκολίες της ζωής και της εργασίας σε ένα τέτοιο μέρος: «Εδώ δεν έχουμε ρεύμα. Ζούμε με γεννήτριες. Από τις 5 η ώρα που βάζουμε τη γεννήτρια μέχρι τις 10 το βράδυ θέλουμε 5 ευρώ βενζίνη. Μετά πρέπει να βάλουμε κι άλλο. Εγώ δουλεύω παλιατζής και το αμάξι μου θέλει ακόμα περισσότερη βενζίνη για να δουλέψω. Και σε λίγο θα πρέπει να περάσω ΚΤΕΟ, το οποίο κοστίζει πολλά λεφτά. Τώρα στις γιορτές τα παιδιά θέλουν ρούχα, παπούτσια, κι άλλα λεφτά είναι αυτά. Και δεν έχουμε ούτε νερό. Για να έχουμε νερό εδώ πάνω, πρέπει να πάμε κάτω στην πόλη και να φορτώσουμε. Με το αυτοκίνητο φυσικά γιατί με τα πόδια δεν θα καταφέρεις να ανεβάσεις ούτε ένα μπιτόνι. Επίσης τον δρόμο που φέρνει μέχρι εδώ τον είδατε. Αν κοιτάξεις γύρω όλα τα αμάξια στον καταυλισμό έχουν ζημιές. Κάθε τρεις μήνες θέλουν συνεργείο. Εδώ που μας φέρανε, δεν θα ερχόμασταν αν είχαμε λεφτά. Εδώ θα αγόραζα οικόπεδο; Θα πήγαινα εκεί κάτω που έχει ρεύμα, νερό, δρόμο. Ο δήμος τα χρήματα που προορίζονται για να κάνει έργα εδώ τα έβαλε στην τσέπη, φανερά».

Όσον αφορά τη δολοφονία του Νίκου, ο πατέρας του περιγράφει ότι η αστυνομία είχε το θράσος να στείλει μια ομάδα ΟΠΚΕ να παρκάρει προκλητικά έξω από την παράγκα του πριν από λίγες μέρες. «Συνεχίζουμε για τη δικαίωση του Νίκου. Πιστεύω να γίνει η δίκη και θα χαρώ αν γίνει. Πρέπει να γίνει αυτή η δίκη γιατί είναι δολοφόνοι, που τους φωνάζανε ‘ήρωες’. Τι ήρωες είναι αυτοί; Τι είχαν κάνει τα παιδιά; Ένα αυτοκίνητο είχανε πάρει, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο οι αστυνομικοί, αλλά έριξαν 38 φυσίγγια».

Κανείς μόνος

Στη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών βοήθησαν καθοριστικά οι SOS Refugiados, το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών Ρομά «Η Αλληλεγγύη», η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», απλός κόσμος της αλληλεγγύης που έστειλε από το υστέρημά του. Τη διανομή συντόνισαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ μαζί με τον πρόεδρο της «Αλληλεγγύης» Αλέξη Καλέμη και τα αδέλφια του Νίκου Σαμπάνη. Παρών ήταν και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της «Ενότητας», ο οποίος δήλωσε: «Ήρθαμε στην οικογένεια αυτού του παιδιού που σκότωσε η αστυνομία, για να πούμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν να πιστεύει ότι είναι μόνος του. Γι’ αυτό σήμερα φέραμε και ένα ολόκληρο φορτηγό με πράγματα. Είμαστε μαζί τους μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, μέχρι οι δολοφόνοι να πάνε φυλακή».

Η ΚΕΕΡΦΑ στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η αποφασιστικότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι αστυνομικοί πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα για να αλλάξουν οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής στον Σοφό. Η ΚΕΕΡΦΑ θα στηρίξει αυτόν τον αγώνα και θα το φροντίσει μαζί με τους Ρομά του Σοφού. Η οικογένεια Σαμπάνη θα βρεθεί στην μεγάλη κινητοποίηση στις 19 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό».