Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στηρίξτε τα σχολεία της Μειονότητας

Αντιδρούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων της Δυτικής Θράκης ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης να αλλάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων, ακυρώνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στην προσευχή της Παρασκευής. Στην Ξάνθη αυτό έχει επιβληθεί από το 2014, τώρα το επιβάλλουν και στα σχολεία της Κομοτηνής.

Ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφορείων Μειονοτικών Σχολείων της Δυτικής Θράκης αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες να συστήσει να μην πάνε τα παιδιά σε κανένα μειονοτικό σχολείο την Παρασκευή 17/12 ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συμμετοχή στο μποϊκοτάζ σε όλη τη Δυτική Θράκη ήταν καθολική στα σχολεία. Ο σύνδεσμος μιλάει για παραβίαση δικαιωμάτων και των διμερών συμφωνιών που καθορίζουν το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας. 

Ταυτόχρονα, παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Με τις συγχωνεύσεις, έχουν κλείσει πάνω από τα μισά μειονοτικά σχολεία, ενώ του χρόνου θα χαθούν επιπλέον 24 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, που θα επιφέρουν το κλείσιμο ακόμα δύο ή τριών σχολείων. Τέλος, ζητούν την επίλυση του κτηριακού προβλήματος, καθώς το σχολείο στην Ξάνθη είναι έτοιμο να καταρρεύσει στην κυριολεξία.