Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πυρκαγιά στη Μαλακάσα

18 Δεκέμβρη, Πυρκαγιά στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Φωτό: Shahab Afshar

Πυρκαγιά ξέσπασε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας στις 18 Δεκέμβρη, μία μόλις βδομάδα μετά το πολύωρο blackout που ταλαιπώρησε τους χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στη νύχτα και στο κρύο. Η φωτιά, που ξεκίνησε από ένα κοντέινερ, εξαπλώθηκε σε γειτονικά μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο από τους πρόσφυγες και να έρθει η πυροσβεστική να τη σβήσει. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Ένα κοντέινερ κάηκε ολοσχερώς.

Καμία είδηση βλάβης, κινδύνου ή καταστροφής μέσα σε στρατόπεδο δεν είναι πρωτότυπη. Αυτά τα περιστατικά είναι κανόνας και όχι εξαίρεση σε καταυλισμούς που είναι υπερπλήρεις και πρόχειρα φτιαγμένοι. Σε όλα τα στρατόπεδα υπάρχει είτε υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου, είτε αρχαία κοντέινερ γεμάτα τρύπες και βλάβες, είτε συνωστισμός λόγω έλλειψης κοντέινερ, είτε απίστευτο κρύο -και δεκάδες άλλοι κίνδυνοι.

Είναι όμως πολλαπλά εξοργιστική μια τέτοια είδηση όταν έρχεται τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη Μηταράκη στο στρατόπεδο. Ο υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος απέφυγε να συναντήσει πρόσφυγες, τα βρήκε όλα προφανώς τέλεια στο στρατόπεδο. Και επιπλέον εγκαινίασε στη Μαλακάσα τις νέες μεταλλικές πόρτες που θα λειτουργούν με ανίχνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ζητήθηκε δε από τους πρόσφυγες να περάσουν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου για να δώσουν αποτυπώματα την επόμενη κιόλας ημέρα.

Πρόκειται για το σύστημα του εφιαλτικού στρατοπέδου της Σάμου -ένα σύστημα που οδήγησε σε κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, αφού όσοι/ες έχουν απορριπτική απόφαση ή δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση ασύλου δεν μπορούν να βγουν. Αυτό το έγκλημα θέλει ο Μηταράκης να επεκτείνει και στη Μαλακάσα, και να κλείσει τους πρόσφυγες μέσα σε ένα στρατόπεδο που μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνο για τις ζωές τους.