Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νομιμοποιήστε τους μετανάστες

23/12/2021, Διαδήλωση Μπαγκλαντεσιανών μεταναστών εργατών στο κέντρο της Αθήνας. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μια οργισμένη και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 23/12 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, στην περιοχή της Ομόνοιας ενάντια στις απελάσεις δεκαεννιά μπαγκλαντεσιανών εργατών.

"Τι θέλουμε; Χαρτιά! Πότε τα θέλουμε; Τώρα!" ήταν τον σύνθημα που ακούστηκε δεκάδες φορές στη διαδήλωση που πέρασε από τις οδούς Σωκράτους, Μενάνδρου, Αναξαγόρα και Γερανίου.

"Είναι μια διαδήλωση που οργανώνουν εργάτες από το Μπαγκλαντές και απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις και να δοθούν χαρτιά για να μπορούν να δουλεύουν νόμιμα από την Αθήνα μέχρι τη Μανωλάδα", εξήγησε σε δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. "Η Ελληνική κυβέρνηση απέλασε δεκαεννιά μπαγκλαντεσιανούς εργάτες. Είναι μια απαράδεκτη ρατσιστική κίνηση. Οι πρεσβεία του Μπαγκλαντές και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν να συνάψουν συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους εργάτες να έρθουν νόμιμα εδώ αλλά την ίδια στιγμή χιλιάδες εργάτες που μένουν εδώ θα απελαθούν. Εμείς λέμε ότι είναι όλοι καλοδεχούμενοι και ειδικά όσοι είναι εδώ πρέπει να πάρουν τώρα χαρτιά. Να σταματήσουν οι απελάσεις και να να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι φυλακές προσφύγων στην Αμυγδαλέζα, την Κω, το Παρανέστι. Οι εργάτες όλου του κόσμου πρέπει να είναι ενωμένοι και οι Μπαγκλαντεσιανοί εργάτες είναι καλοδεχούμενοι!" συμπλήρωσε.

Η απέλαση των 19 ήρθε ως αποτέλεσμα κειμένου προθέσεων που υπέγραψαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Διασποράς του Μπαγκλαντές, Ιμράν Αχμέντ τον περασμένο Νοέμβρη και που αφορά “σε θέματα νόμιμης μετανάστευσης και αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παρανόμων μεταναστών” όπως αναφέρει κυνικά η ανακοίνωση του υπουργείου. Ο υπουργός τρέχει να ικανοποιήσει τα αφεντικά των φραουλοχώραφων της Μανωλάδας που πέρυσι είδαν εκατοντάδες εργάτες γης να φεύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες και προχωρά σε επιλεκτικές νομιμοποιήσεις τοπικά και την ίδια στιγμή προχωράει σε απελάσεις μεταναστών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικό του ρατσιστικού ζήλου που διέπει τον έλληνα υπουργό είναι πως έσπευσε να προχωρήσει στις απελάσεις αυτές πριν καν οριστικοποιηθεί η επαίσχυντη αυτή συμφωνία με μοναδική βάση ένα κείμενο προθέσεων. Το κατά πόσο η πρόθεσή του είναι να καταπολεμήσει τα “δίκτυα των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων” όπως ισχυρίζεται, μας το απέδειξε άλλωστε και με τις συνεχόμενες επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και τους δεκάδες πνιγμούς προσφύγων κατά τη διάρκεια των γιορτών.