Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στα "ναυάγια" - Ανοίξτε τα σύνορα

«Αποχαιρετούμε το 2021, τη χρονιά με τις χαμηλότερες μεταναστευτικές ροές από την έναρξη της κρίσης. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά ανακτάμε τον έλεγχο. Και συνεχίζουμε!». Αυτό ήταν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Το νόημά του το είδαμε στα τρία πολύνεκρα ναυάγια μέσα σε τρεις μόλις μέρες στις γιορτές των Χριστουγέννων, στα οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από τριάντα πρόσφυγες -ανάμεσά τους και ένα βρέφος-, ενώ αγνοούνται ακόμα πολύ περισσότεροι. 

«Η θανατερή σοδειά της εγκληματικής πολιτικής των κλειστών συνόρων», όπως καταγγέλει η ΚΕΕΡΦΑ «καταμετρά τριάντα νεκρούς: Την Τρίτη 21/12 στο ναυάγιο νότια της Φολέγανδρου εντοπίστηκαν 3 νεκροί πρόσφυγες, ενώ αγνοείται άγνωστος αριθμός που βρίσκονταν στη βάρκα. Σώθηκαν μόνο 13 πρόσφυγες. Την Πέμπτη 23/12 στα Αντικύθηρα πνίγηκαν άλλοι 11 πρόσφυγες, ενώ διασώθηκαν 90. Την Παρασκευή 24/12 το βράδυ βορειοδυτικά της Πάρου ναυαγεί σκάφος με δεκαέξι νεκρούς, ανάμεσα τους τρεις γυναίκες και ένα βρέφος». Τι είναι όμως μερικές δεκάδες ακόμα πρόσφυγες νεκροί στα νερά του Αιγαίου μπροστά στον «έλεγχο», βλέπε Λιμενικό, στρατόπεδα, βασανιστήρια, επαναπροωθήσεις, απελάσεις, του Μηταράκη;

«Τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν πλέον νέους θαλάσσιους διαδρόμους, μετά την εντυπωσιακά αποτελεσματική στάση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αδιαφορώντας παντελώς για την ανθρώπινη ζωή. Στοιβάζουν δεκάδες απελπισμένους ανθρώπους σε σκάφη μιας χρήσεως, χωρίς σωσίβια, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα θλιβερά γεγονότα», δήλωσε με τη σειρά του προκλητικά ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το τρίτο ναυάγιο. Λες και οι πρόσφυγες έχουν άλλη επιλογή από το να διακινδυνέψουν την ίδια τη ζωή τους, όταν τους απαγορεύεται να φτάσουν με διαφορετικό τρόπο εδώ και σε όλη την Ευρώπη για να ζητήσουν άσυλο. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν, ακόμα κι όταν ξέρουν ότι αυτό που τους περιμένει είναι το Λιμενικό και το αίσχος των παράνομων επαναπροωθήσεων -που για τον Πλακιωτάκη αποτελεί «εντυπωσιακά αποτελεσματική στάση».

Κάπως έτσι φτάνει άλλωστε να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση για τη «μείωση των μεταναστευτικών ροών». Γιατί από τους δεκάδες χιλιάδες που κάνουν κάθε χρόνο το ταξίδι του θανάτου και πέφτουν στα χέρια του Λιμενικού, ελάχιστοι τελικά είναι αυτοί που φτάνουν στα νησιά και καταγράφονται στις αφίξεις. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Αγγελίδης στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Λιμενικού και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τουλάχιστον 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό το 2021 και το 2020, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά νησιά και δεν παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές, όπως έπρεπε».

Για άλλη μια φορά, ο κόσμος ήταν αυτός που έτρεξε να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Όπως έγραψε ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος για το ναυάγιο στην Πάρο: «Βράδυ Σάμινα έζησε η Πάρος χθες. Σκάφος με 88 πρόσφυγες από την Συρία και την Παλαιστίνη βυθίστηκε 5 μίλια βόρεια του νησιού και όλοι οι άνθρωποι έπεσαν στο νερό. Μην απορείτε που δεν είχαμε live ανταπόκριση στα δελτία και δακρύβρεχτες ανακοινώσεις. Είναι επειδή δεν ήταν λευκοί ευρωπαίοι ή τουρίστες. Τα ψαράδικα έφερναν μαζικά τους ναυαγούς στην ακτή, όπου ο κόσμος τους περίμενε με κουβέρτες, στεγνά ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα.

Μέχρι στιγμής, 16 νεκροί (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος), 63 διασωθέντες, ενώ 9 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα... Αυτή ήταν η πιο αιματηρή εβδομάδα στο Αιγαίο εδώ και χρόνια. Συνολικά, 3 ναυάγια σε 3 μέρες. 31 νεκροί και 45 αγνοούμενοι. Αυτό σημαίνει “μείωση των αφίξεων” και “αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική” για τα οποία θριαμβολογεί η ελληνική κυβέρνηση. Περισσότερος θάνατος, περισσότερα ναυάγια και εξαθλίωση».

Ο μόνος που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή είναι η κυβέρνηση. «Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή η κυβέρνηση να συνεχίζει προκλητικά την δολοφονική πολιτική με τους πνιγμούς στο Αιγαίο και τους θανάτους από την πανδημία στις ΜΕΘ. Ανοίξτε τα σύνορα, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, απελάστε τον Μητσοτάκη και τον Μηταράκη! Καμιά ζωή πρόσφυγα δεν είναι λαθραία!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ που καλεί στη νέα διεθνή ημέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης στις 19 Μάρτη με κέντρο τον αγώνα ενάντια στις επαναπροωθήσεις, τους πνιγμούς πρσφύγων, τις απελάσεις.