Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στις φασιστικές εγκληματικές οργανώσεις

2/11/21, Αντιφασιστική διαδήλωση στην Παλιά Κοκκινιά μετά από την επίθεση φασιστών σε Πακιστανούς μετανάστες. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Τρεις μήνες έχουν περάσει από τις φασιστικές επιθέσεις τραμπούκων σε αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη στις 28 και 29 Σεπτέμβρη και στις 3 Οκτώβρη σε μέλη της ΚΝΕ από ομάδα 15 περίπου οπλισμένων φασιστών στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα είχε ακολουθήσει στο Ν. Ηράκλειο Αττικής επίθεση ενάντια σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ που πραγματοποιούσαν αντιρατσιστική-αντιφασιστική εξόρμηση, με πρωταγωνιστή τον φασίστα Μάριο Παπαδιονυσίου, μέλους της νεοναζιστικής Propatria. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις που οι φυλακισμένοι χρυσαυγίτες με πρώτο τον Κασιδιάρη έτρεξαν να χαιρετήσουν, εργαζόμενοι, νεολαία, συνδικάτα και αντιρατσιστικές κινήσεις έδωσαν απάντηση με μαζικές κινητοποιήσεις που έφραξαν τον δρόμο στους φασίστες και απαίτησαν από τη δικαιοσύνη να καταδικάσει τους δράστες των δολοφονικών ενεργειών. 

Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη ακολούθησε νέα επίθεση από ομάδα δεκαπέντε φασιστοειδών που τραυμάτισαν τρεις Πακιστανούς μετανάστες εργάτες  στην πλατεία Αγίας Σωτήρας στου Ρέντη. Και εκεί, εκατοντάδες διαδήλωσαν στις 2 Νοέμβρη στην Παλιά Κοκκινιά ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, συνδικάτων του λιμανιού, της ΚΕΕΡΦΑ, της Πακιστανικής Κοινότητας και άλλων συλλογικοτήτων, δημοτικών κινήσεων και οργανώσεων.

Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Θεοδωρικάκος και ο πρωθυπουργός είχαν κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή πως θα έκαναν πλάτες στους φασίστες, αναπαράγοντας τα περί «δύο άκρων». Στο δικαστικό επίπεδο, μετά από παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρίας Γκανέ, είχε σταλεί παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα διενεργούσε την έρευνα για τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη και Ν. Ηράκλειο, όπου ζητούσε να ελεγχθεί η υπόθεση και για τη διάπραξη κακουργήματος, αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, με αφορμή τις ίδιες επιθέσεις και την ανακοίνωση-καταγγελία των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη με το σκεπτικό πως «αν και η δικαιοσύνη έχει ήδη παρέμβει για τα συγκεκριμένα περιστατικά, υπάρχει έδαφος και αφορμή για περαιτέρω δικονομική παρέμβαση, προς το σκοπό ελέγχου διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιοποίνων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις». 

Τρεις μήνες αργότερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί διαρκώς με τις ρατσιστικές της πολιτικές τη βία των κουρνιασμένων φασιστών και αυτοί, αμετανόητοι, αιτούνται να αποφυλακιστούν. Το αντιφασιστικό κίνημα απαιτεί από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει άμεσα στην έρευνα αυτών των υποθέσεων, στην έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στην εξέταση των μαρτύρων και να κλείσει τα γραφεία της ΧΑ όπου έχουν απομείνει.