Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Φυλακές προσφύγων - Ούτε στη Χίο ούτε πουθενά

16/1, Μπλόκο στον “Πελαγίτη” από κατοίκους της Μυτιλήνης. Φωτό: iefimerida

Σε φιάσκο κατέληξαν οι προσπάθειες του Μηταράκη και της κυβέρνησης να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του στρατοπέδου-φυλακής στο Θόλος της Χίου. Ξημερώματα των Φώτων, η νυχτερινή επιχείρηση αποβίβασης βαρέος τύπου μηχανημάτων στο λιμάνι των Μεστών της Χίου από το πλοίο «Πελαγίτης» σταμάτησε μπροστά στη δυναμική παρουσία πολλών κατοίκων καθώς και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων.

Δεκάδες σωματεία και φορείς του νησιού έχουν ταχθεί ενάντια στην ανέγερση της λεγόμενης Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής του Μηταράκη, στεκόμενοι στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων ενάντια στον ρατσισμό της κυβέρνησης. Την επομένη μέρα 17/1, το πλοίο βρέθηκε στο κεντρικό λιμάνι του νησιού όπου και πάλι εκατοντάδες κάτοικοι παρεμπόδισαν την εκφόρτωση των μηχανημάτων αναγκάζοντάς το να κατευθυνθεί προς τη Λέσβο.

«Η κυβέρνηση πολιορκημένη από την οργή για την δολοφονική πολιτική της στην πανδημία, τους 21.000 νεκρούς αλλά και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για το άνοιγμα των σχολείων, τα ακριβοπληρωμένα τέστ, δεν μπορούσε (για την ώρα) να φέρει ξανά τα ΜΑΤ στη Χίο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ. Και συνεχίζει τονίζοντας πως «είναι σκάνδαλο την ώρα που οι εργαζόμενοι διεκδικούν προσλήψεις στα νοσοκομεία για να έχουμε ΜΕΘ και στα σχολεία για να έχουμε μικρότερα τμήματα, την ώρα που κόβονται οι συντάξεις, να έρχεται η κυβέρνηση και να δίνει δισεκατομμύρια σε εργολάβους για να φτιάξουν στρατόπεδα προσφύγων». 

Αλληλεγγύη

Στη Λέσβο, οι κάτοικοι, υποψιαζόμενοι πως τα μηχανήματα θα κατέληγαν τελικά στο νησί τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πραγματοποίησαν μια μαζική κινητοποίηση. Φωνάζοντας «Ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά», «Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ» και συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, επέτρεψαν τελικά να κατέβουν από το πλοίο μόνο νταλίκες με εμπορεύματα. 

Η κυβέρνηση πίστεψε «ότι θα πιάσει στον ύπνο τους φορείς της Χίου που αντιδρούν στην δημιουργία αυτής της ιδιότυπης φυλακής που προορίζεται να εγκλωβίσει χιλιάδες κατατρεγμένους» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ, η οποία είχε απευθύνει «κάλεσμα στους Ναυτεργάτες του RO/RO "ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ" να σταματήσουν την κυβερνητική επιχείρηση μεταφοράς» και «να εκφράσουν και οι ίδιοι με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες-μετανάστες, στον αγώνα των κατοίκων σε Χίο-Μυτιλήνη και στην αποτροπή ενός στρατοπέδου-φυλακής».

Ο κόσμος των νησιών ξέρει πως οι «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές» του Μηταράκη είναι στρατόπεδα στα οποία αυθαίρετα και παράνομα ο κάθε διοικητής με τις πλάτες του υπουργείου μπορεί να κρατάει όποτε θέλει φυλακισμένες ολόκληρες οικογένειες, όπως έγινε στη Σάμο. 

Ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινηματος από τη Χίο που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες από όπου και αν έρχονται. Παλεύουμε ενάντια σε όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού  και οποιαδήποτε προσπάθεια εγκλεισμού των προσφύγων στο νησί μας θα μας βρει μπροστά της. Η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα των πολέμων που έχουν διεξάγει οι χώρες της Δύσης. Οι δομές αυτές είναι φυλακές θανάτου και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει εκεί μέσα».