Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών

Ν. Μίχος

Την αποφυλάκιση του “πρώην” χρυσαυγίτη, Νίκου Μίχου, ο οποίος καταδικάστηκε στις 7 Οκτώβρη 2020 μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα 10 Γενάρη το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. 

Ήταν η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης που κατέθετε ο καταδικασμένος σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Οι δύο προηγούμενες είχαν απορριφθεί κατά πλειοψηφία. Αυτή τη φορά, το δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που εισηγήθηκε να μην αποφυλακιστεί καθώς δεν έχει προκύψει κάποιος καινούριος λόγος από την τελευταία αίτησή του τον περασμένο Σεπτέμβρη, η οποία είχε απορριφθεί. Η προκλητική αυτή αποφυλάκιση συνοδεύεται με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την “υποχρέωση” να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ο δικηγόρος του, Στυλιανός Γρηγορίου, δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ότι στον πελάτη του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της “έμπρακτης μεταμέλειας” για το οποίο, μετά την καταδικαστική απόφαση, είχε επικαλεστεί το γεγονός πως από το “2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή” καθώς και... την αγάπη του για τα ζώα και τη γυναίκα του την οποία είχε παντρευτεί δύο φορές. 

“Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Μίχου, του πρώην βουλευτή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένου και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, και για τις δολοφονικές επιθέσεις στον Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο και στην Πάρο, είναι σκέτη πρόσκληση”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ. “Είναι μαχαιριά για τις οικογένειες των θυμάτων, του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, τις εκατοντάδες μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών της ΧΑ και απαίτησαν δικαιοσύνη... 

Τέτοιες αποφάσεις, σε περίοδο που οι φασίστες επιχειρούν να ανασυνταχθούν, όπως έδειξαν οι επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη, το Ν.Ηράκλειο και την Παλιά Κοκκινιά, δίνουν σήματα ανοχής στους ναζί και τους ρατσιστές για τη συνέχιση των επιθέσεων... Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου και από την ίδια την κυβέρνηση που εξακολουθεί να μην προωθεί στην Βουλή διάταξη για την άμεση αποζημίωση των θυμάτων, ενώ με την ρατσιστική της πολιτική και την δολοφονική διαχείριση της πανδημίας ανοίγει το δρόμο στους φασίστες”, συμπληρώνει και καλεί στην αντιφασιστική κινητοποίηση την Κυριακή 16 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν”.