Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
15 Ιούνη, η δίκη της Χ.Α. σε δεύτερο βαθμό

Προσδιορίστηκε για τις 15 Ιούνη η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Ο μεγάλος αγώνας για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης ξαναρχίζει και αυτό συμβαίνει μέσα σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ξανά τις συνθήκες που οδήγησαν στο μεγάλωμα των φασιστών. Το κίνημα, πιο έμπειρο, πιο μαζικό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει να δώσει ξανά όλες τις μάχες που οδήγησαν τους ναζί στη φυλακή, με πρώτη τη μάχη της δημοσιότητας.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτική αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στην δίκη της ΧΑ, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη για το θέμα της αίθουσας διεξαγωγής της: “Οι συνήγοροι παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία προσδιορίστηκε για τις 15/6/22 στο Πενταμελές Εφετείο, συνεχίζουν τη μάχη για τη διεξαγωγή της στην αίθουσα του Εφετείου και όχι στην άθλια αίθουσα του Κορυδαλλού ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός του κτιριακού συγκροτήματος του Εφετείου.

Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η εξασφάλιση δημοσιότητας στη δίκη, όπως αντιστοιχεί στην κοινωνική, πολιτική και ιστορική της βαρύτητα. Για να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοσιογράφων και των δικηγόρων που συμμετέχουν σε αυτή. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν ως σύμμαχό τους στην προσπάθεια αυτή την ΕΣΗΕΑ, η οποία στις 6/4 εξέδωσε ανακοίνωση – παρέμβαση την οποία κοινοποίησε στα αρμόδια όργανα διοίκησης του Εφετείου Αθηνών ζητώντας κι αυτή τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Δημοσιότητα

Την Τετάρτη 13/4 οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα επισκεφθούμε, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ της 

ΕΣΗΕΑ την προϊσταμένη του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του Εφετείου προκειμένου να υποστηρίξουμε προφορικά το αίτημα διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο”.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει: “Δεδομένου του τεράστιου δημοσίου ενδιαφέροντος, που αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη δίκη, όπως άλλωστε έγινε και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, είναι προφανές ότι ο αριθμός των συναδέλφων που θα κληθούν να την καλύψουν θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό μάλιστα και με τον αριθμό των παραγόντων και συμμετεχόντων της δίκης, που είναι, ούτως ή άλλως, μεγάλος, προτείνουμε, όπως και στο παρελθόν πράξαμε, με αφορμή άλλες δίκες αυξημένου ενδιαφέροντος, την επιλογή μεγάλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της... Η προστασία του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση είναι καθήκον όλων μας και προς τούτο καθίσταται απολύτως αναγκαία η διευκόλυνση των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες”.

Η μάχη της δημοσιότητας στη δίκη της Χρυσής Αυγής δόθηκε από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα στα 5,5 χρόνια που διάρκεσε σε πρώτο βαθμό. Το αντιφασιστικό κίνημα πάλεψε για όλο τον πρώτο χρόνο της διεξαγωγής της δίκης και κέρδισε τελικά το καλοκαίρι του 2016 να μεταφερθεί μερικώς η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, κάτι που έφερε μεγάλα αποτελέσματα στη δημοσιότητα της δίκης και τη συμμετοχή του κοινού. Τα χρόνια που ακολούθησε ήταν συνεχής η μάχη, μήνα τον μήνα, να μην επιστρέφει άτυπα η δίκη στον Κορυδαλλό, με περισσότερες δικάσιμες να προσδιορίζονται εκεί.