Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ελαιώνας: Όχι στις εξώσεις!

11/4, Υπουργείο Μετανάστευσης. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο προσφυγικό, πρόσφυγες/ισσες και αντιρατσιστές/τριες συνεχίζουν τη μάχη για να σταματήσει η ρατσιστική εκκένωση του στρατοπέδου του Ελαιώνα. Κινητοποίηση έγινε από συλλόγους εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 11/4 στο Υπουργείο Μετανάστευσης. 

Η Ανδριανή Προκόπη από τον 

ΣΕΠΕ “Παρθενώνας” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Συνολικά τα παιδιά από τον Ελαιώνα που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας είναι γύρω στα 300. 46 έχουν ήδη φύγει. Τα περισσότερα έχουμε μάθει ότι δεν πηγαίνουν πια σχολείο. Υπάρχουν ωστόσο 2-3 παιδιά του γυμνασίου που παίρνουν λεωφορείο από το Σχιστό για να πάνε στο κέντρο της Αθήνας να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Θέλουν να συνεχίσουν να παρακολουθούν και δε θέλουν να χάσουν τη χρονιά από απουσίες. Έχουν κάνει πολύ κόπο.

Σήμερα είμαστε εδώ εκπρόσωποι από τους Συλλόγους ‘Αριστοτέλης', ‘Αθηνά', ‘Α’ Αθηνών', ‘Ρ. Ιμβριώτη', ‘Ηλιούπολης', ‘Κ. Σωτηρίου', Β’ ΕΛΜΕ, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων και ζητάμε να μείνουν τα παιδιά στα σχολεία. Τα άλλα παιδιά λένε ότι θέλουν οι συμμαθητές τους να γυρίσουν στο σχολείο τους. Κάποια από αυτά τα σχολεία έχουν μεγάλο προσφυγικό πληθυσμό και όλοι αισθάνονται ότι αυτό το χτύπημα σημαίνει ότι αργότερα θα έρθει η σειρά τους”.

Ο Ηλίας Μούρης, πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ, τόνισε: “Είναι απαράδεκτο να διώχνουν τα παιδιά μες στη μέση της χρονιάς χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συνέχεια της εκπαίδευσής τους. Εμείς λέμε ότι αυτό το καμπ πρέπει να μείνει, να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες απ' όπου γης, αλλά και για ντόπιους αστέγους. Όχι στις συνθήκες που είναι σήμερα, αλλά στο πλαίσιο ενός στεγαστικού προγράμματος μέσα στην Αθήνα. Ο δήμος της Αθήνας και η πολιτική ηγεσία έχουν άλλα σχέδια βέβαια. Είναι ένα φιλέτο που το έχουν ήδη παραχωρήσει στον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους είναι σε βάρος του λαού αυτής της πόλης. 50 παιδιά έχουν ήδη φύγει. Είναι ένα μεγάλο χτύπημα στα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών”.

Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε: “Η γραμμή είναι 'κανένας πρόσφυγας στις μεγάλες πόλεις' και συμβαδίζει με τις επιχειρήσεις σκούπα. Με αυτήν πάτε σε μια προεκλογική εκστρατεία για να γλείφετε τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους μπας και ανέβει λίγο ο εκλογικός δείκτης.

Οι συντονιστές εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι/ες του Ελαιώνα μίλησαν αυτές τις μέρες για τις συνέπειες αυτών των νέων ρατσιστικών αποκλεισμών. Δεν ξηλώνετε απλά μια δομή προσφύγων, διαλύετε μια κοινωνική δομή φροντίδας για χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό λέγεται ρατσιστική εκκένωση.  Η κραυγή των εκπαιδευτικών είναι δίκαιη, κανένα παιδί έξω από τα σχολεία. Αλλά και κανένας άνθρωπος άστεγος με σπασμένους τους δεσμούς που με κόπο δημιούργησε. Και δεν τους δημιούργησε μόνος του, αλλά με ένα προσωπικό του Ελαιώνα που δούλεψε. Κανένας εργαζόμενος του Ελαιώνα να μην απολυθεί. Στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ψηφίστηκε ομόφωνα ψήφισμα ενάντια στο κλείσιμο του Ελαιώνα μετά από ομιλία προσφύγισσας εκπροσώπου”.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι του Ελαιώνα σε ανακοίνωσή τους περιέγραψαν τη σημασία του Ελαιώνα ως πρωτοβάθμιας δομής Υγείας, δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, δομής νομικής στήριξης και δομής στέγασης. “Το επερχόμενο κλείσιμο της δομής έρχεται να γκρεμίσει κάθε προαναφερθείσα προσπάθεια ένταξης των ατόμων και να τα αποκόψει από κάθε δίκτυο υποστήριξης που έχουν αναπτύξει... Οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι προσωποποιημένες, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε ατόμου... αλλά έχουν μαζικό χαρακτήρα με στόχο την γρήγορη εκκένωση της Δομής. Παρόλο που χαρακτηρίζονται ως εθελοντικές, πρακτικά τείνουν να είναι αναγκαστικές, εμπεριέχοντας στοιχεία εκφοβισμού”, τονίζουν. Οι πρόσφυγες/ισσες που ζουν στον Ελαιώνα “ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή διαθέτουν ληγμένα έγγραφα, και κατ’ επέκταση ελάχιστη έως μηδαμινή πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για την επιβίωση τους, λόγω -αποκλειστικά- γραφειοκρατικών κωλυμάτων και υποστελέχωσης αντίστοιχων υπηρεσιών”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Η γενικότερη κατεύθυνση στην οποία έχει στραφεί η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα εχθρική και επικίνδυνη απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, είναι εμφανής. Στην προσπάθεια αυτή, αφενός η επίσημη πολιτική ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις -για παράδειγμα η στέρηση του δικαιώματος του ασύλου από τους ανθρώπους που δεν έχουν προσέλθει σε κάποιο από τα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αφετέρου συγκαλύπτει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (απαγωγές ανθρώπων, βασανισμούς και επαναπροωθήσεις/push backs) που διαπράττονται από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα της χώρας”. Η ανακοίνωση κλείνει με τα αιτήματα των εργαζόμενων, να μείνει ανοιχτός ο Ελαιώνας και να επιτραπεί σε όσους/ες έχουν μετακινηθεί να επιστρέψουν, καθώς και να γίνουν μαζικές προσλήψεις για τη στελέχωσή του.