Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να γίνει στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό

22/10/20, H ημέρα που ολοκληρώθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Το αίτημα για διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό αποκλειστικά στην αίθουσα τελετών υποστήριξαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών και της οικογένειας Φύσσα, σε συνάντησή τους με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 15/6 και η προοπτική της διεξαγωγής της ξανά στη μικρή, ακατάλληλη και απομακρυσμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ξανά στην κατεύθυνση της υποτίμησης.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στο σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν τονίζουν ότι το αίτημα για τη μη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό στηρίζει η ΕΣΗΕΑ και ο δήμος Κορυδαλλού με ανακοινώσεις τους. Υπογραμμίζουν επίσης ότι το Τριμελές Εφετείο Αθηνών που δίκασε την Χρυσή Αυγή σε πρώτο βαθμό είχε επίσης ζητήσει τη μεταφορά της δίκης, ενώ σημειώνουν ότι θύμισαν στις αρμόδιες τα προβλήματα που είχε προκαλέσει στην πρώτη εκδίκαση η διεξαγωγή 204 συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό. Οι αρμόδιες είπαν ότι το αίτημα θα εξεταστεί σοβαρά.

Το Δελτίο Τύπου των συνηγόρων καταλήγει: «Χωρίς καμία επανάπαυση συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεξαγωγή της δίκης κατ’ αποκλειστικότητα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών. Καλούμε συνεπώς κάθε αρμόδιο θεσμικό και κοινωνικό φορέα να ταχθεί με ρητή ανακοίνωσή του υπέρ του αιτήματος αυτού για να αποτραπούν τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος, ο εκφυλισμός και η υποβάθμιση της δίκης και για να εξασφαλισθεί η διεξαγωγή της κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ιστορική και κοινωνική της βαρύτητα και που να εξασφαλίζει την δημοσιότητα, την πρόσβαση του κοινού και την απρόσκοπτη συμμετοχή των παραγόντων της δίκης, άρα και την αποτροπή επιβράδυνσης. Και για αυτά μία και μόνη είναι η λύση, η διεξαγωγή της κατ’ αποκλειστικότητα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών».