Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Βύρωνας: Μαθητική αντιφασιστική εκδήλωση

16/4/22, Εκδήλωση στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα. Φωτό: Κωνσταντίνα Φρυδά

Aντιφασιστική εκδήλωση στο σχολείο τους με χαιρετισμούς και συναυλία, οργάνωσαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα το Σάββατο 16/4 και συμμετείχαν δεκάδες μαθητές της περιοχής, γονείς και κόσμος της γειτονιάς.

Τον λόγο πήρε ο Χρήστος Νοβακόπουλος από το 15μελες του σχολείου, που μίλησε για τη σημασία της μάχης ενάντια στη φασιστική απειλή στα σχολεία και ο Μπερνάρ Νσακάλα, πρόσφυγας της δομής του Ελαιώνα από το Κονγκό, που κάλεσε να παλέψουμε όλοι μαζί στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς ενάντια στον ρατσισμό, για άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες.

«Χαιρόμαστε που είστε σήμερα μαζί μας σε αυτή τη μαθητική πρωτοβουλία ενάντια στον φασισμό, την πιο μαύρη ιδεολογία που έχει γεννήσει ποτέ το ανθρώπινο είδος. Η σημερινή εκδήλωση κρίθηκε απαραίτητη μετά από συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα στα σχολειά μας, στη γειτονιά και στην κοινωνία μας. Μετά τη φυλάκιση των εγκληματιών ναζί δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανεμφάνιση μισαλλοδοξίας και τραμπουκισμού σε κανέναν χώρο εκπαίδευσης και εργασίας, σε καμία πλατεία, πουθενά. Οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνιση ενάντια στη φασιστική απειλή. Δεν θέλουμε σβάστιγκες στους τοίχους των σχολειών μας και να επικρατεί καθεστώς φόβου», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Χρήστος Νοβακόπουλος, ενώ υπερασπίστηκε τα ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες όταν έδωσε τον λόγο στον πρόσφυγα από τον Ελαιώνα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συναυλία χιπ χοπ και ρεμπέτικα. Συντροφισσες και σύντροφοι του ΣΕΚ ήταν εκεί με την Εργατική Αλληλεγγύη μοιράζοντας την προκήρυξη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης για την αντιπολεμική αντικυβερνητική Πρωτομαγιά και καλώντας στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του ΣΕΚ.