Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έβρος: Νέο έγκλημα

Νεκρή από σφαίρες έπεσε μια μετανάστρια από την Αφρική στον Έβρο το Σάββατο 16/4, το πιο πρόσφατο θύμα των φονικών επαναπροωθήσεων. Τα ΜΜΕ έσπευσαν να χρεώσουν τους πυροβολισμούς σε Τούρκους συνοριοφύλακες.

Το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ λέει: «Προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη διέλευση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση φακών και φωνητικών προειδοποιήσεων σχετικά με την ιδιότητά τους (“Αστυνομία – Γυρίστε πίσω”), ωστόσο εκείνη τη στιγμή από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί λόγω του σκότους.

Για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας οι Έλληνες αστυνομικοί έσπευσαν να καλυφθούν, πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όταν η βάρκα κατέφθασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν με δυσκολία, διαπίστωσαν τον θάνατό της».

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με αυτό που αναφέρεται παρακάτω στο ίδιο δελτίο τύπου «από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση», δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα λέει η ΕΛΑΣ. Αν οι πρόσφυγες είχαν φτάσει στην ελληνική όχθη και η γυναίκα πυροβολήθηκε από “πολύ κοντινή απόσταση”, τότε πυροβολήθηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς.

Δολοφονούν

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΑΣ στην προσπάθειά της να χρεώσει στην τουρκική αστυνομία τη δολοφονία, αποκαλύπτει τις δικές της πρακτικές στα σύνορα, και κυρίως ότι παρανομεί, αποτρέποντας από τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο. Και φυσικά δεν πείθει ότι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποίησε ήταν να φωνάξει “αστυνομία – γυρίστε πίσω” από τα μεγάφωνα. Σε ποια γλώσσα το φώναξε; Το ότι έπεσαν πυροβολισμοί στα σύνορα, ακόμα κι αν ήταν ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ελλήνων και τούρκων συνοριοφυλάκων, δείχνει πού οδηγεί η στρατιωτικοποίηση των συνόρων και ο πόλεμος σε βάρος των προσφύγων. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ-φρούριο με τα κλειστά σύνορα δολοφονούν.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει: «Η εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία  έχει μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη και όλη την περιοχή του Έβρου σε ζώνη επίδειξης ισχύος με τους πρόσφυγες να μετατρέπονται σε παράπλευρα θύματα ενός αντιπροσφυγικού πολέμου ξεκινημένου από την Άνοιξη του 2020...

Είναι αυτές οι ρατσιστικές πολιτικές που έθρεψαν τους φασίστες, την ακροδεξιά και τις Λεπέν σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα σε ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες όπως κάνει η ΕΕ για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, να πέσουν οι φράχτες του μίσους, να κλείσουν οι Αμυγδαλέζες και να πάρουν άσυλο, στέγη και προστασία. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά που θα γιορταστεί σε Ελλάδα και Τουρκία, με συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ».