Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στα μαλακά οι δολοφόνοι του Ζακ

13/4, Πρωτοδικείο, την ημέρα της εισαγγελικής πρότασης. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Στα μαλακά ρίχνει τους κατηγορούμενους ο εισαγγελέας της έδρας, Σωτήρης Μπουγιούκος, με μια αγόρευση γεμάτη αντιφάσεις στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ. Πρότεινε την ενοχή των δυο επιχειρηματιών για θανατηφόρο σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών.

Όσον αφορά το τι προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ, ο εισαγγελέας είπε ξεκάθαρα ότι τα επιχειρήματα της υπεράσπισης που ρίχνουν την αιτία στην υποτιθέμενα ήδη επιβαρυμένη υγεία του Ζακ δεν ευσταθούν. Αποδίδει τον θάνατο στα χτυπήματα και μόνο σ' αυτά ενώ τονίζει: «οι κατηγορούμενοι ενεργώντας με πρόθεση, επιδεικνύοντας μένος και τιμωρητική διάθεση, ο μεν πρώτος κλώτσησε 5 φορές και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του θανόντα. Ο δεύτερος κλώτσησε 9 φορές και 5 αυτές πέτυχαν τον θανόντα. ...Ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο».

Αντί όμως αυτό να τον οδηγήσει σε αποδοχή του αιτήματος της οικογένειας Κωστόπουλου για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, στην επόμενη αποστροφή του λόγου του τούς ρίχνει στα μαλακά λέγοντας: «Ο θάνατος οφείλεται σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου ...έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε το θάνατο».

Οι αντιφάσεις συνεχίζονται όσον αφορά τους ισχυρισμούς των αστυνομικών. Παρότι ο εισαγγελέας είναι ξεκάθαρος ότι δεν έγινε ληστεία, και παρά το ότι σε κανένα σημείο, ακόμα και όταν ο Ζακ είχε το γυαλί στο χέρι, δεν αναφέρεται σε κάποια απειλή ή επίθεση, χωρίς εξήγηση αποδέχεται τον υπερασπιστικό ισχυρισμό των αστυνομικών λέγοντας: «Ο Κωστόπουλος εκείνη τη στιγμή κατέστη επικίνδυνος για τους αστυνομικούς και τον ΕΚΑΒίτη». Έτσι, κατά τη γνώμη του εισαγγελέα, δικαιολογείται η απόφασή τους να τον δεσμεύσουν με τον τρόπο που το έκαναν.

Ξέπλυμα

Η φράση που συνοψίζει το ξέπλυμα των αστυνομικών, όχι μόνο στην περίπτωση του Ζακ αλλά συνολικά, είναι: “οι αστυνομικοί ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους”. Έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις απολογίες και των τεσσάρων αστυνομικών που δεν θα έκαναν τίποτα διαφορετικό, με τον τελευταίο κατηγορούμενο Ι. Τσομπάνη, να λέει νωρίτερα την ίδια μέρα: «Και τον χρόνο πίσω να γυρνούσα, εγώ, που δεν του έβαλα τις χειροπέδες, πάλι θα του έβαζα».

Το μήνυμα είναι ότι οι ζωές μας δεν έχουν τόση αξία, όση έχει η απόφαση κάποιων να επιβάλουν την τάξη, όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί. Την εισαγγελική πρόταση που στέλνει αυτό το μήνυμα, το κίνημα έχει να παλέψει τις επόμενες βδομάδες και να την ανατρέψει. 

Η Πρωτοβουλία “στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” οργάνωσε μια μαζική εκδήλωση ενημέρωσης το απόγευμα της 13/4 στα Πετράλωνα όπου συζητήθηκε πώς μπορεί το κίνημα να το πετύχει αυτό. Άμεσα έβγαλε ανακοίνωση και προκήρυξη με την οποία καλεί σε ένα μαζικό μπλοκ στην εργατική πρωτομαγιά με το αίτημα της αλλαγής κατηγορίας και της καταδίκης όλων των κατηγορούμενων. Θα κυκλοφορήσει επίσης πολύγλωσση προκήρυξη ώστε να ανοίξει αυτή τη μάχη και στις κοινότητες των μεταναστών/τριών, ενώ θα προτείνει ψήφισμα σε σωματεία και συνδικάτα για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ και του ΣΕΗ που στήριξαν το αίτημα για δικαίωση του Ζακ.