Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εμπρός για δεύτερη δίκη-καταδίκη της ΧΑ

Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β' βαθμό είναι μια μάχη για όλη την εργατική τάξη. 

Μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης των ρατσιστικών πολιτικών, από τα σύνορα μέχρι τα φραουλοχώραφα, καθώς και μέσα στην συνεχιζόμενη ατιμωρησία φασιστικών ομάδων που προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν επιτιθέμενες σε μετανάστες, η επιβεβαίωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής θα είναι μια κεντρική μάχη.

Σε άρθρο τους που δημοσίευσαν στις 23/5 οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας τονίζουν ανάμεσα σε άλλα: “Τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειες τους, καθώς και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ξεκινάμε έναν δεύτερο δικαστικό αγώνα με μεγαλύτερες δυσκολίες και μεγάλη επίσης διάρκεια. Παρά την μοναδική ιστορικά και καταπληκτική δυναμική της πρωτόδικης απόφασης, δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση στο αντιφασιστικό κίνημα και καμία βεβαιότητα ότι το κεκτημένο της πρωτόδικης απόφασης θα επαναληφθεί. Άλλωστε, αυτός είναι ο προορισμός του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, να αξιολογεί εξ αρχής την υπόθεση, ακόμα και να αθωώνει κάποιον που κρίθηκε ένοχος στον πρώτο βαθμό. Κάθε κατηγορούμενος που έχει ασκήσει έφεση επιδιώκει την αθώωσή του. 

Στην προκειμένη περίπτωση, είναι μόνο 12 εκείνοι οι κατηγορούμενοι των οποίων η θέση είναι δυνατό ακόμα και να χειροτερεύσει στο Εφετείο. Πρόκειται για τους 7 καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τους 5 καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον Εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση εναντίον τους. Αυτό έχει ως συνέπεια η δίκη ως προς αυτούς να είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και την επιβολή του ανωτάτου ορίου ποινής των 15 ετών.

Η αποδεικτική διαδικασία ήταν και θα είναι πάλι συντριπτική για το ναζιστικό μόρφωμα. Παρ' όλ' αυτά, καμία δίκη δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη. Και τυχόν αθώωση θα σημάνει την επαναφορά στο καθεστώς διαχρονικής ατιμωρησίας της ακροδεξιάς και φασιστικής βίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Για αυτό η δίκη της Χ.Α. και η αντιφασιστική πάλη μέσα και έξω από τα δικαστήρια αφορά όλη την κοινωνία”.

Η ΚΕΕΡΦΑ έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη, θα οργανώσει κύκλο εκδηλώσεων στις γειτονιές, ενώ διεκδικεί από σωματεία και ομοσπονδίες αποφάσεις και καλέσματα για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 15 Ιούνη, μέρα έναρξης της δίκης, 8μμ στον σταθμό Αμπελοκήπων με πορεία προς το Εφετείο. Κάλεσμα για το συλλαλητήριο έχει βγάλει η ΠΟΕ ΟΤΑ, ενώ το σχετικό ψήφισμα θα συζητηθεί και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.


Εκδήλωση

Πατήσια - Κυψέλη
Σάββατο 4/6, 
Πλατεία Αμερικής 6μμ
Καλούν: ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, Μυρμήγκι Στέκι Αλληλεγγύης, Κατάληψη Πάτμου και Καραβία, Χώρος πολιτισμού Π, Πακιστανική Κοινότητα, Κοινότητα Καμερούν, Κοινότητα Γουϊνέας, Ανυπότακτη Αθήνα