Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Και τώρα, στον αγώνα!

Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ. Φωτό: Λένα Βερδέ

Μάχη για την κλιμάκωση της απεργιακής σύγκρουσης με τη δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων στο 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποιήθηκε 24 με 27 Μάη. Οι δυνάμεις του συμμετείχαν στο «Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή» που κέρδισε μία έδρα στο νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και πέντε αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Το συνέδριο ήταν το μαζικότερο που έχει γίνει ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, 952 σύνεδροι (100 και πλέον περισσότεροι από το 2018) εκπροσώπησαν 182 σωματεία και 46.582 ψηφίσαντες. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι όλες οι απόπειρες της κυβέρνησης να τσακίσει τα συνδικάτα -είτε με νόμους όπως του Χατζηδάκη είτε με επιθέσεις των ΥΠΕαρχών, των Διοικήσεων αλλά και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που την στηρίζουν- έχουν πέσει στο κενό.

Αντίθετα, όχι μόνο δεν συρρικνώνονται ή διαλύονται, αλλά μεγαλώνουν και ενισχύονται με νέες δυνάμεις. Αυτό σηματοδότησε η αποδοχή της εκπροσώπησης των συμβασιούχων στην ΠΟΕΔΗΝ, απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα κατά την πρώτη καταστατική ημέρα του συνεδρίου. Είναι μια καταστατική αλλαγή που βάζει τέλος στον απαράδεκτο μέχρι σήμερα αποκλεισμό χιλιάδων εργαζόμενων από την Ομοσπονδία και τα όργανά της, δυναμώνει τη συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο και ανοίγει το δρόμο για να δοθεί ο αγώνας της μονιμοποίησης όλων με ακόμα καλύτερους όρους.

«Έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό μέσα στην πανδημία, αξίζουμε μονιμοποίηση και χρειαζόμαστε από το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ να κάνει απεργίες για να βοηθήσει τους συμβασιούχους», είπε από το βήμα κατά την πρώτη αυτή ημέρα του συνεδρίου ο Φώτης Άγκος, εργάτης καθαριότητας με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στο Κρατικό Νίκαιας και αντιπρόσωπος με το Συντονιστικό Νοσοκομείων. «Η απόφαση της εκπροσώπησής μας στην Ομοσπονδία είναι νίκη όλων των συμβασιούχων που έχουμε παλέψει για την ένταξή μας στα Σωματεία και που, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, την επιβάλλαμε στην πράξη μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους μας και τις δυνάμεις της Αριστεράς», σχολίασε ο ίδιος αμέσως μετά.

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που για χρόνια κρατούσαν τους συμβασιούχους έξω από όσα Σωματεία είχαν την ηγεσία αλλά και από την Ομοσπονδία απέρριψαν στη συνέχεια -με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ- την πρόταση του Ενωτικού Κινήματος και της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΠΑΜΕ) για εκπροσώπηση και των εργολαβικών εργαζόμενων στην Ομοσπονδία.

Μαχητικότητα

Συνολικά, η παρουσία των αγωνιστών/ιστριών του Συντονιστικού Νοσοκομείων ήταν από τις πιο οργανωμένες σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Από το πανό τους που κόσμησε την αίθουσα μέχρι τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν τα μέτωπα πάλης με την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης του ΕΣΥ. Και μετέφεραν το κλίμα οργής αλλά και μαχητικότητας της βάσης όπως είχε εκφραστεί στις απεργίες τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να εκφράζεται μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους χώρους των νοσοκομείων.

«Η μάχη που είναι μπροστά μας είναι μάχη ζωής και θανάτου για το ΕΣΥ», είπε η Μαρία Χαρχαρίδου από το ΓΝΑ Γεννηματάς. «Χρειάζεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από το συνέδριο, απέναντι σε μια κυβέρνηση τόσο πολεμοκάπηλη που έχει λεφτά για Ραφάλ, φρεγάτες και τώρα και για F35, αλλά όχι για την υγεία. Χρειαζόμαστε ένα απεργιακό πρόγραμμα, αντικυβερνητικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό. Στο νοσοκομείο μας έγινε μαζική συνέλευση την Τρίτη. Παρότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας δεν ήθελαν, μαζέψαμε υπογραφές και πήραμε αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτό που φέρνει κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο από τη βάση πρέπει να εκφραστεί εδώ».

«Η κυβέρνηση φοβάται τους αγώνες, γι’ αυτό και προσπάθησε να τσακίσει το μαχητικό συνδικαλισμό», είπε η Κατερίνα Πατρικίου από τον Άγιο Σάββα. «Απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ που δολοφονούν, εμείς έχουμε κάνει την επιλογή να σώσουμε τις ζωές μας, το νοσοκομείο μας, τους ασθενείς μας. Αυτή την επιλογή πρέπει να κάνει και το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ».

Με πρωτοβουλία των συνέδρων του Συντονιστικού Νοσοκομείων πήρε το λόγο στο συνέδριο ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καλώντας το σε απόφαση για απεργιακή συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, ημέρα έναρξης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό. Ενώ στη συνέχεια διοργάνωσαν συζήτηση μαζί του καθώς και με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρο Κωνταντίνου στην οποία συμμετείχαν σύνεδροι από πολλά σωματεία της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Το «Ενωτικό Κίνημα Υγειονομικών για την Ανατροπή» κατέθεσε στο συνέδριο πρόταση για άμεσο απεργιακό πρόγραμμα με τοπικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία τις πρώτες μέρες του Ιούνη, 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Ιούνη και κλιμάκωση αμέσως μετά. Είναι ένα πρόγραμμα που το Συντονιστικό Νοσοκομείων ήδη ξεκινά να υλοποιεί καλώντας σε μέρα δράσης στις πύλες στις 9 Ιούνη. Επίσης, μαζί με το ψήφισμα για τις 15 Ιούνη, κατέθεσε δύο ακόμα ψηφίσματα: Καταδίκης της αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ και στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων μετά τη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.


Εκλογή Γενικού Συμβουλίου

(σε παρένθεση του 2018):

Ψήφισαν 946 (837)
Έγκυρα 944
 
ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) 
305 ψήφοι 11 έδρες
(από 279 και 11)
ΔΑΚΕ 
247 ψήφοι 9 έδρες 
(171 και 7)
ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) 
162 ψηφοι 6 έδρες 
(126 και 5)
ΑΑΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 
88 ψήφοι 3 έδρες
(86 και 4)
ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ) 
94 ψήφοι 3 έδρες
(114 και 5)
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΑΚΙΔΑ
44 ψήφοι 1 έδρα 
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 
4 ψήφοι 
 

Εκλογή Αντιπροσώπων για ΑΔΕΔΥ

Ψήφισαν 946 (837)
Έγκυρα 942
 
ΔΗΣΥ 
289 ψήφοι 39 αντιπρόσωποι (από 37)
ΔΑΚΕ 
255 ψήφοι 34 αντιπρόσωποι (από 23)
ΑΣΥ 
168 ψηφους 22 αντιπρόσωποι (από 17)
ΑΑΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 
79 ψήφοι 10 αντιπρόσωποι (από 9)
ΑΡΜΑ 
107 ψήφοι 14 αντιπρόσωποι (από 15)
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΑΚΙΔΑ  
40 ψήφοι 5 αντιπρόσωποι 
(2018: ΜΕΤΑ-ΛΑΕ 4, Αγωνιστική Πρωτοβουλία-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 3)
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 
4 ψήφοι