Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλαλητήριο 15 Ιούνη: Εκδήλωση-συζήτηση στη Νίκαια 9/6

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου γίνεται η απονομή του βραβείου στο Λονδίνο (σ.σ για την ταινία «Τα ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ») και την ίδια μέρα και ώρα κάνει κινηματογραφική πρεμιέρα «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ» (σ.σ ταινία σε σκηνοθεσία Θ.Σίδερη). Ούτε θα πάω να παραλάβω το βραβείο ούτε θα βρίσκομαι στην πρεμιέρα της ταινίας μου στην Αθήνα. Θα πάω στην προσφυγομάνα Κοκκινιά, στα αγιασμένα και ματωμένα χώματά της, εκεί που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής έδρασαν τα Τάγματα Ασφαλείας, οι συνεργάτες των ναζί, και διέπραξαν ασύλληπτα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού. 

Θα πάω στην Κοκκινιά, εκεί που με 'παιρνε από το χέρι και με πήγαινε πιτσιρίκο ο πατέρας μου, και θα συζητήσουμε με εξαίρετους ομιλητές για τη δράση της Χρυσής Αυγής στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, με αφορμή την έναρξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθμό. 

Γιατί η μνήμη είναι το παρόν μας και αυτό έκανε και συνεχίζει να κάνει η ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ. Αυτό είναι που τους ενόχλησε και σαν πεινασμένοι λύκοι μού επιτέθηκαν μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ για το τάγμα Αζόφ. 

Για μένα, το βραβείο μού το δίνει η ΚΕΕΡΦΑ, με την τιμή που μου κάνει να συντονίσω μία τέτοια εκδήλωση, σε έναν τέτοιο χώρο, πλημμυρισμένο από τόσες μνήμες και νοηματοδοτήσεις. Άλλωστε, ένα μέρος της διδακτορικής διατριβής μου αναφέρεται στην Κοκκινιά. 

Θωμάς Σίδερης, 
δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής