Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλαλητήριο 15 Ιούνη: Θα είμαστε εκεί από κάθε γειτονιά

Εξόρμηση για τις 15 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

Εξόρμηση για τις 15 Ιούνη στο Περιστέρι.

 

Μέρες δράσης για την οργάνωση του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 15 Ιούνη, ήταν η Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4/6. Σε δεκάδες γειτονιές σε όλη τη χώρα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησαν εξορμήσεις, μικροφωνικές, πικετοφορίες.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο έγινε μεγάλη εξόρμηση στην Καμάρα όπου συμμετείχε κι ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής παιδαγωγικής ΑΠΘ. Δήλωσε: «Στις 15 Ιουνίου ξεκινάει στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι χρυσαυγίτες, τόσο η ηγεσία όσο και τα τάγματα εφόδου, ελπίζουν ότι θα έχουν μια ηπιότερη αντιμετώπιση από τη δικαιοσύνη. Ευτυχώς ο εισαγγελέας έκανε επίσης έφεση θεωρώντας ότι οι ποινές ήταν πολύ χαμηλές για τα εγκλήματα της ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να στρέψει τα βλέμματά της για άλλη μια φορά σε αυτή τη δίκη και να πει αυτό που είπε και την προηγούμενη φορά. Ότι οι ναζιστές, οι χρυσαυγίτες, έχουν μία θέση: Στις φυλακές. 

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις σε όλη τη χώρα για να διαφωτιστεί ο κόσμος. Στην Ευρώπη η φασιστική ακροδεξιά ανασυγκροτείται. Το ξέπλυμα των ναζιστών στην Ουκρανία με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας, που λέει ότι “είναι μεν ναζί, αλλά είναι πατριώτες”, είναι κάτι που θα προσπαθήσουν οι νεοναζί παντού να αξιοποιήσουν. Θα ξαναπούν ότι είναι “εθνικιστές πατριώτες”. Όπως το λένε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία. Θα πουν κι εδώ, “κι εμείς σε αυτούς ανήκουμε”. Θα πρέπει λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα που στείλαμε και την προηγούμενη φορά. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ στην Ελλάδα δεν τους ανεχόμαστε και τους στέλνουμε εκεί που πρέπει. Στο πολιτικό περιθώριο και στη φυλακή. Στην καινούργια δίκη θα πρέπει να στείλουμε ξανά το ίδιο μήνυμα».

Στον Κεραμεικό έγινε εξόρμηση στην Πλατεία Αυδή. «Μαζί μας ήταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ και η προσφύγισσα Κριστέλ. Μοιράσαμε μαζικά το κάλεσμα για την αντιφασιστική απεργία στις 15 Ιούνη και κάναμε γνωστή στην γειτονιά την κατάσταση με το καμπ του Ελαιώνα» μας λέει ο Γιάννης Σουμπάσης.

Στα Εξάρχεια η εξόρμηση που οργάνωσαν η τοπική ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την ομάδα Απόδραση στον λόγο και την τέχνη, συνοδεύτηκε από ποίηση και ζωντανή μουσική. «Μίλησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου και άλλα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και ακολούθησαν ποιήματα και ποιητικές performances από την ομάδα Απόδραση στον λόγο και την τέχνη. Μαζί μας ήτανε η πιανίστρια Ανδρό Μέδω, ο Ζε Μήτσος και ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973» γράφει η Ανδριάννα Μπιρμπίλη από την ομάδα των ποιητών/ριών.

«Εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ έγιναν και στα Δυτικά της Αθήνας με αφορμή τη συγκέντρωση στις 15 Ιούνη στο Εφετείο για την Δική της Χ.Α» μεταφέρει ο Σπύρος Γεωργακόπουλος. «Την Πέμπτη στον Πεζόδρομο του Περιστερίου με συμμετοχή από μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και μετανάστες. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε εξόρμηση μέσα στο Πάρκο Τρίτση από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ Ιλιον/Πετρούπολης. Το Σάββατο αντίστοιχη εξόρμηση έγινε στο Άλσος του Αιγάλεω, το Μπαρουτάδικο. Η συζήτηση με τον κόσμο ήταν σχετικά με τη δυναμική που πρέπει να έχει αυτή η συγκέντρωση. Αρκετοί είπαν ότι θα είναι εκεί να μην αφήσουν τους φασίστες να βγουν από τη φυλακή».

Πικετοφορία κι εκδήλωση έγινε στην πλατεία του Χαλανδρίου. «Το λόγο πήραν πολλοί εκπρόσωποι σωματείων και τοπικών φορέων που όλοι τόνισαν τη σημασία της δίκης σε Β’ Βαθμό και την ανάγκη για ένα μαζικό συλλαλητήριο στην έναρξή της. Μίλησαν ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολ. αγωγής στη δίκη, ο δημοσιογράφος και μουσικός Θοδωρής Μανίκας, η ακτιβίστρια Μαριάννα Ψαραδέλλη από τον συνεταιρισμό ΜΙΑΖΩ, η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος του ΔΣ της ΠΣΥΠΕΡΤ που μετέφερε και τις αποφάσεις της ομοσπονδίας των εργαζόμενων της ΕΡΤ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, όπως έκαναν και οι εκπρόσωποι των δημοτικών σχημάτων Χαλανδρίου (Χαλάνδρι Ενάντια) και Αγ. Παρασκευής (Φυσάει Κόντρα), Γρηγόρης Καλομοίρης και Παναγιώτης Αντωνίου. Επίσης χαιρέτησαν η Δήμητρα Κυρίλλου, μέλος των Proud Seniors Greece και της Πρωτοβουλίας “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” κι ο Γιώργος Ράγκος εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ. Η πλατεία ήταν γεμάτη από κόσμο, κυρίως νεολαία, που έδειξε πολύ καλή ανταπόκριση στο κάλεσμα για αντιφασιστική δράση» μας είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ. 

Oι μέρες δράσης για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.