Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συλλαλητήριο 15 Ιούνη: Πλατεία Αμερικής - Αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση 4/6

Σάββατο 4 Ιούνη, Πατήσια. Φωτό: Πάνος Γιαννακάκης

Αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν το Σάββατο 4/6 στην Πλατεία Αμερικής, οι ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων – Γαλατσίου – Κυψέλης μαζί με κοινότητες μεταναστών και συλλογικότητες της περιοχής. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα εναντίον μεταναστών αλλά και η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σε Β' Βαθμό που θα συνοδευτεί από το μεγάλο αντιφασιστικό απεργιακό συλλαλητήριο στις 15 Ιούνη, 8πμ, Μετρό Αμπελοκήπων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Χρήστος Σκ. εκπρόσωπος από τον χώρο αλληλεγγύης Κυψέλης “Μυρμήγκι”, ο Καπί Ντιαλό εκ μέρους της Κοινότητας Γουινέας κι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημ.σύμβουλος Αθήνας. 

«Ο φασισμός κι ο ρατσισμός πρέπει να σταματήσει. Η σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Την ώρα που σας μιλάω, έχουμε πάρα πολλά άτομα στη φυλακή γιατί δεν έχουν χαρτιά. Όπως και σήμερα έτσι και στις 15 Ιούνη, να είμαστε όλοι μαζί. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ να κάνουμε αυτό που πρέπει» σημείωσε ο Καπί Ντιαλό.

Ο Χρήστος Σκ. υπογράμμισε με τη σειρά του: «Σήμερα δίνουμε απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν στη γειτονιά μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει σε αυτή την περιοχή ό,τι έγινε την περίοδο 2010-2013. Κανείς δεν θα διαταράξει αυτό που έχουμε κατακτήσει στις γειτονιές μας, δηλαδή την ειρηνική συνύπαρξη ντόπιων και μεταναστών και την ενότητα όλων των καταπιεσμένων». 

«Διαλέξαμε την Πλατεία Αμερικής και για ένα συμβολικό λόγο» ξεκίνησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Πριν από δέκα χρόνια οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε αυτές τις γειτονιές έσπερναν τον τρόμο κι εν όψει της δίκης στο Εφετείο θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα τους αφήσουμε να ανασυνταχτούν στις γειτονιές μας. Αυτό κρίνεται αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να κλείσουν τα πάντα εκείνη την ημέρα και όπως στις 7 Οκτώβρη 2020 να πλημμυρίσουμε ξανά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

 Στη συνέχεια οι αγωνιστές/ριες βάδισαν με αντιφασιστικά κι αντιρατσιστικά συνθήματα στις γειτονιές των Πατησίων και της Κυψέλης μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη, με ενθουσιώδη ανταπόκριση από ντόπιους και μετανάστες που συναντούσαν την πικετοφορία.