Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κώστας Παπαδάκης: “Δίνουμε ξανά τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια”

Κ. Παπαδάκης

Αντιφασίστες, αντιφασίστριες, εργάτες, νεολαίοι, μετανάστες, αγωνιστές
Χαιρετίζουμε τη μαζική και αποφασιστική παρουσία σας.

Ένα νέος αγώνας ενάντια στην ανοχή και στη νομιμοποίηση της φασιστικής εγκληματικής βίας ξεκινάει σήμερα. Τον ξεκινάμε μαζί, θα τον συνεχίσουμε και θα τον τελειώσουμε μαζί.

Στις 467 συνεδριάσεις της πρωτόδικης δίκης από τους μάρτυρες, τα έγγραφα, τα πειστήρια και το ψηφιακό υλικό αποδείχθηκε αναμφισβήτητα και κρίθηκε και δικαστικά ότι η Χ.Α. δεν είναι παρά μία εγκληματική οργάνωση, αποδείχθηκε αναμφισβήτητα ποια ήταν η διαδρομή της, ποια είναι τα εγκλήματά της, τα κίνητρα, η ιεραρχία της, ο τρόπος δράσης της, τα πρόσωπα που την διευθύνουν. Όλα αυτά είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και πληρότητα στο σκεπτικό της πρωτοδίκης απόφασης. Μιας απόφασης που κάτω από την πιεστική δύναμη του αποδεικτικού υλικού και αφού εφάρμοσε με ευλάβεια τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων, έκρινε ένοχους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 50 από αυτούς, 21 από τους 50 και για συμμετοχή ή απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 από τους 50 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και φυλάκισε τους 40 από αυτούς.

Ωστόσο όσο και αν ήταν σημαντική και πρωτόγνωρη ιστορικά η νίκη αυτή, δεν αφορούσε παρά μόνο μια μάχη, αφού ο ακήρυχτος πόλεμος της ναζιστικής και ρατσιστικής βίας δεν έχει σταματήσει. Μας τον θυμίζουν τα γεγονότα του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και τα συχνά χτυπήματα μεταναστών στην Αττική και αλλού, που δείχνουν ότι η δυναμική της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. δεν έχει πάψει να παράγει αποτελέσματα. Υπολείμματα της Χ.Α, παραφυάδες της και αντίστοιχες φασιστικές συμμορίες δραστηριοποιούνται ξανά. Σε αυτό βέβαια τους παρέχει πολιτικό στήριγμα η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο με τη γενικότερη αντιπροσφυγική πολιτική της που δίνει τροφή στον ρατσισμό, όσο και με την αποθέωση της αστυνομοκρατίας και καταστολής και κυρίως με τη συστηματική θεσμική και έμπρακτη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. 

Και όχι μόνο: Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη μέρα τις διαθέσεις της απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα διαλύοντας βίαια και αναίτια τη μεγαλειώδη διαδήλωση της 7/10/2020 εδώ στο Εφετείο. Καθυστέρησε αδικαιολόγητα τις συλλήψεις Λαγού και Παππά. Επέτρεψε τη λειτουργία γραφείων και ιστοσελίδας της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Δεν πήρε κανένα μέτρο για να αποζημιώσει τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειες και τους δικηγόρους της, που καλούνται άλλη μια φορά να εργασθούν εθελοντικά. Επέτρεψε με τον εκλογικό της νόμο ακόμα και στους καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, αρκεί να μην είναι αρχηγοί. Άνοιξε σχεδόν αμέσως τις αγροτικές φυλακές για κατάδικους της Χ.Α. δημιουργώντας όρους για σύντομες αποφυλακίσεις τους που έχουν ήδη ξεκινήσει παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Αναστολών υπήρξε απορριπτική στις δεκάδες αιτήσεις αναστολών καταδίκων της Χ.Α. που έκριναν.

Φυσικά, τη ναζιστική ιδεολογία δεν θα τη σταματήσουν ούτε το κράτος, ούτε τα δικαστήρια, αλλά οι λαοί με τον αγώνα στους δρόμους, με πρώτο βήμα το ξεσκέπασμά τους. Η κοινωνία δεν ξεγελιέται πια και τους απομονώνει. Ήδη τους πέταξε έξω από τη Βουλή και τους στέρησε το αφήγημα ότι δήθεν ο λαός είναι μαζί τους και νομιμοποιεί τα εγκλήματά τους. Και ακολούθησε μια πρωτόγνωρη αποσύνθεση με αποχωρήσεις, κλείσιμο γραφείων και καταγγελίες. Και με μόνο αντικείμενο διαφωνίας όσων αποχωρούν όχι την πολιτική και τα εγκλήματα της Χ.Α. αλλά τα χρήματα, τους μισθούς, τους διορισμούς, τις προμήθειες. Σαν τις μαφίες που τσακώνονται μόνο για τη λεία, τη μοιρασιά.

Αφήγημα

Ποιος θα πιστέψει σήμερα το αφήγημα της πολιτικής δίωξης της Χ.Α.; Όλοι πιά ξέρουμε ότι παριστάνουν τους πατριώτες, αλλά είναι αυτοί που ορκίζονταν στη σημαία της Βέρμαχτ. Ότι παριστάνουν τους εχθρούς του κατεστημένου, αλλά είναι αυτοί που δολοφονούν και επιτίθενται αποκλειστικά στα θύματά του και σε όσους το πολεμούν. Ότι παριστάνουν και τους υπερασπιστές της Μακεδονίας, αλλά δηλώνουν ιδεολογικοί απόγονοι των ηττημένων του 1945, εκείνων δηλαδή που παρέδωσαν τη Μακεδονία στη ναζιστική Γερμανία και στη Βουλγαρία της κατοχής. Όλοι πιά ξέρουμε ότι είναι ένοχοι και για τα εγκλήματα που κατηγορούνται και για πολλά άλλα που το κράτος  που δήθεν τους κατατρέχει έκανε ότι δεν έβλεπε μέχρι ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Αντιφασίστες, αντιφασίστριες,
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δώσουμε ξανά εδώ μέσα και έξω από τα δικαστήρια μαζί σας τη μάχη για να αποκαλυφθεί ο εγκληματικός της χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και για να προστατέψουμε από το δολοφονικό της χέρι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε ο λαός μας. Θα υπηρετήσουμε την αξίωση των θυμάτων της, της οικογένειας Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων και ολόκληρης της κοινωνίας, για τη δημοσιότητα, την γρήγορη διεξαγωγή, και ολοκλήρωση της διαδικασίας και θα επιδιώξουμε ξανά την καταδίκη και την αποδοχή των εισαγγελικών εφέσεων που ασκήθηκαν εναντίον των κατηγορουμένων που οι ποινές τους κρίθηκαν και ήσαν πράγματι χαμηλές.

Και το τέλος δεν είναι, παρά να αντιμετωπισθούν όπως και νομικά τους αντιστοιχεί Γιατί και η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται, κατακτιέται με τον αγώνα. Αλλιώς θα υπάρχει μόνο για να βγάζει παράνομες τις απεργίες, να φυλακίζει αθώους και να αφήνει ενόχους. Η ιστορία μας προειδοποιεί για την αθώωση των εμπρηστών της ΕΕΕ των δοσίλογων της κατοχής, το χάδι των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη, την ασυλία του μετεμφυλιακού παρακράτους και των συνεργατών της χούντας με το στιγμιαίο. Αλλά ήρθε πλέον η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ανατροπή της ατιμωρησίας, την αλλαγή της ιστορίας. 

Με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, του αντιφασιστικού κινήματος, της εργατικής τάξης και της νεολαίας θα συντρίψουμε τον φασισμό μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Δεν θα επιτρέψουμε στο ναζισμό να αναβιώσει, δεν θα επιτρέψουμε στο κράτος να αφήσει ξανά ατιμώρητα τα εγκλήματά του.

Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη από την δικαστική εξουσία. Για να μην υπάρξουν άλλα θύματα όπως ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχτζάτ Λουκμάν. Για να μην υπάρξουν άλλα Τάγματα Εφόδου στους δρόμους. Για να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι φασίστες σαν τον Μπαρμπαρούση που καλούσε το στρατό σε πραξικόπημα και τον Παππά που απειλούσε μέσα από τη Βουλή ότι θα ξανανοίξει τη Μακρόνησο. Το χρωστάμε στα θύματα του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας και όχι μόνο, το χρωστάμε στη γενιά της αντίστασης, στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, το χρωστάμε σε όλους όσους αγωνίζονται τις μέρες αυτές για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στα υπολείμματα της ρατσιστικού δηλητήριου της Χ.Α, όπου και αν αυτό βρίσκει φιλοξενία, το χρωστάμε στο παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα που δεν έπαψε στιγμή να αγωνιά για την προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού στην Ελλάδα.

Χωρίς καμία επανάπαυση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, συνεχίζουμε. Ενωμένη η δημοκρατική κοινωνία δίνει με μεγαλύτερη ακόμα ένταση τη μάχη μέχρι το τέλος και θα νικήσει ξανά.

Θάνατος στον ναζισμό, δίκη - καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

• Ομιλία του Κώστα Παπαδάκη στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 15 Ιούνη στη λεωφόρο Αλεξάνδρας