Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σφαγή προσφύγων στη Μελίγια

Εικόνες φρίκης από το ρατσιστικό έγκλημα. Φωτό: AFP

Οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε μια σειρά από πόλεις του Ισπανικού Κράτους την περασμένη Κυριακή για να καταγγείλουν τη βάρβαρη ρατσιστική σφαγή τουλάχιστον 37 προσφύγων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων από πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη βόρειο Αφρική στα σύνορα με το Μαρόκο. Διαδηλώσεις έγιναν στη Βαρεκλώνη, τη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη, την Γρανάδα, το Κάντιθ, τη Σαραγόσα και πολύ περισσότερες είχαν καλεστεί για την Δευτέρα και την Τρίτη 27-28 Ιούνη.  

Το φρικτό αυτό έγκλημα διέπραξαν Μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με την ισπανική αστυνομία, χρησιμοποιώντας ακόμη και πραγματικά πυρά εναντίον 2.000 ανθρώπων που επιχειρούσαν να περάσουν τον φράχτη που τους χώριζε από την “πολιτισμένη” Ευρώπη. Το Ισπανικό Κράτος και το Μαρόκο έχουν κλείσει τα σύνορα με σιδερένιους φράχτες και συρματοπλέγματα ύψους 10 μέτρων παρόμοιο με αυτό που έχει υψώσει το ελληνικό κράτος στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία. 

Βίντεο και πολλές φωτογραφίες που εμφανίζονται στον ιστότοπο Publico δείχνουν επιθέσεις σε 500 άτομα που είχαν φτάσει στους φράχτες εκ των οποίων περίπου 130 κατάφεραν να περάσουν. «Οι μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν περικυκλώθηκαν από την Ισπανική Αστυνομία και τη χωροφυλακή, η οποία τους ώθησε προς τη μαροκινή πλευρά. Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν τον κλοιό και να τρέξουν προς τη Μελίγια», λέει ο φωτορεπόρτερ Javier Bernardo προσθέτοντας ότι έμεινε έκπληκτος βλέποντας τις μαροκινές δυνάμεις να συνεργάζονται με τις ισπανικές σε ισπανικό έδαφος κάτι που κανονικά απαγορεύεται.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ δήλωσε ότι «απειλήθηκε η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του» και ότι «αν κάποιος είναι υπεύθυνος για όλα όσα συνέβησαν στα σύνορα, είναι οι μαφίες που διακινούν ανθρώπινα όντα». Η εκπρόσωπος του Podemos που βρίσκεται στην κυβέρνηση με το PSOE ζήτησε να επικρατήσει το «διεθνές δίκαιο». 

Ο Σάντσεθ ήρθε να αντιγράψει τον Μητσοτάκη και τον Ορμπάν που χαρακτηρίζουν άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες σαν «εισβολείς» που «έρχονται να καταλάβουν την Ευρώπη».  Δεν είναι οι «διακινητές» αλλά οι ευρωπαϊκές αστυνομίες που δολοφονούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα. 

Αγανάκτηση

Όπως αναφέρει ο Χεσούς Μελιγιέρο, μέλος της ομάδας Marx21 στη Μελίγια: «Η ισπανική κυβέρνηση, που αυτοαποκαλείται προοδευτική, χειροκρότησε τις διακηρύξεις του Πέδρο Σάντσεθ και μαζί τους μια σφαγή που είναι προϊόν των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ. Παρά την αγανάκτηση των περισσοτέρων ανθρώπων στη Μελίγια, οι αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν την “κανονικότητα” σαν να μην έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ εδώ δεκάδες άνθρωποι». 

Ακόμη και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι πολλοί από τους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν από το Τσαντ, τον Νίγηρα, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, και ως εκ τούτου πιθανοί αιτούντες άσυλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ισπανία θα επιδιώξει να συμπεριλάβει την «παράτυπη μετανάστευση» ως μία από τις απειλές για την ασφάλεια στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής της «συμμαχίας» στην Μαδρίτη στις 29, 30 Ιούνη. Αλλά η ευθύνη για το έγκλημα στην Μελίγια, που αναμφίβολα θα πάρει την θέση της δίπλα στις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας, βαραίνει το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που υψώνουν φράχτες και δολοφονούν μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Ελλάδας.